Coeli Norhammar Property L/S Fund R SEK – november 2024

Denna information är avsedd som marknadsföring.

Observera att informationen nedan beskriver andelsklassen (R SEK), som är en andelsklass som är reserverad för privata investerare. Placeringar i andra andelsklasser har i allmänhet andra villkor vad gäller bland annat avgifter, vilket påverkar andelsklassens avkastning. Nedanstående information om avkastning skiljer sig därför från avkastningen i andra andelsklasser.

Hur utvecklas Coeli Norhammar Property L/S Fund?

I november steg fonden med 1,04% (andelsklass R SEK). Fastighetssektorns negativa utveckling som pågått sedan Donald Trumps seger började diskonteras ser ut att ha avstannat. Sedan start har fonden stigit med 2,44%.

10 av portföljens 16 innehav bidrog positivt. Bäst utvecklades Emilshus, Veidekke, Stendörren, Pandox och NP3 Fastigheter. Emilshus och Veidekke utgjorde ca 8% respektive ca 6% av portföljen och steg med ca 9-10%. NP3 och Pandox vägde knappt 9% i portföljen och steg med ca 4%. Det var glädjande att förra månadens nyförvärv i portföljen - Stendörren – steg med 5% och därmed bidrog bra till portföljens avkastning.

6 av fondens innehav gav negativ avkastning under månaden. De aktier som bidrog mest negativt till fondens samlade avkastning under november var JM, Sagax och WDP vilka föll med 2-5% med en portföljvikt på mellan 6-8%. Vi bedömer att det är konjunkturell oro som får aktierna att falla.

Samtliga bolag som finns i portföljen är lönsamma och har tydliga strategier för lönsam tillväxt inom respektive bolags nisch. Vi är fortsatt trygga med våra positioner i samtliga innehav.

Avkastning %1 mån3 mån6 månYTD1 år3 år5 årSedan start
Coeli Norhammar (R SEK)1,04%-4,66%N/AN/AN/AN/AN/A2,44%

Källa: Coeli

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.

Vad påverkade börskurserna?

Inflationen är under kontroll och nära de långsiktiga målen i de flesta västerländska ekonomier. Det som nu driver aktiemarknaden, särskilt aktiekurserna för fastighetsbolag, är hur Donald Trumps förväntade stimulerande och inflationsdrivande politik kan påverka inflation och räntor på längre sikt.

Avkastningen på den amerikanska 10-åriga statsobligationen har stigit med cirka 0,6 % sedan mitten av september, när Trumps seger började prissättas in av finansmarknaderna.

Som ett resultat har nordiska fastighetsaktier fallit ca 10% sedan slutet av september. Frågan att överväga är om det är rimligt att nordiska fastighetsaktier försvagas som en följd av amerikansk politik. Det finns några omedelbara observationer vi kan göra:

1. Även om finansmarknaderna snabbt har prissatt in Donald Trumps politik är det osannolikt att de genomförs snabbt i praktiken.

2. I Sverige, som är den mest relevanta räntemarknaden för de bolag vi investerar i, finns inga tecken på stigande räntor. 3M Stibor fortsätter att sjunka stadigt och den svenska 10-åriga statsobligationsräntan är nu lägre än vid början av oktober. Vidare förväntas Riksbanken sänka styrräntan med ytterligare cirka 0,75% under det kommande året.

3. Om nordiska ekonomier skulle påverkas av amerikanska tullar eller ett utbrett handelskrig kommer räntorna i regionen sannolikt behöva sänkas ytterligare för att stimulera ekonomisk tillväxt.

Sammanfattningsvis är vår bedömning att de senaste nedgångarna i nordiska fastighetsaktier utgör en överreaktion och därmed ett attraktivt köptillfälle.

Under månaden levererade de sista bolagen sina Q3-rapporter. I vår föregående månadsrapport sammanfattade vi de viktigaste insikterna från rapportsäsongen. Här noterar vi kort att medianbolaget i sektorn 1) ökade kassaflödet per aktie med 2 % jämfört med samma period förra året och 2) ökade substansvärdet per aktie med 1 % jämfört med föregående kvartal samt 3) sänkte den genomsnittliga räntan på lånat kapital med 0,2 % jämfört med förra året.

Siffrorna tyder på att en positiv fundamental trend har inletts och sannolikt kommer att bestå, vilket historiskt sett har sammanfallit med positiva aktieavkastningar.

Fondens strategi och positionering

Vi investerar i bolag som har en bevisad förmåga att skapa aktieägarvärde genom lönsam tillväxt. Vi prioriterar att investera i företag som genererar starka kassaflöden och som har vilja och finansiell förmåga att göra investeringar för ytterligare tillväxt och ökat värdeskapande för aktieägarna.

Vi har fortsatt en hög exponering mot bolag som har en tydlig tillväxtagenda, exempelvis Swedish Logistic Property, Emilshus och Pandox. Vi ökade exponeringen ytterligare mot Veidekke som vi bedömer har en stark orderbok och snart kommer gynnas av en bättre byggkonjunktur. Vi har minskat exponeringen mot Platzer vars resultat hittils under året inte har levt upp till förväntningarna.

Aktieexponeringen är oförändrad och uppgår till 117% av fondens underliggande kapital.

Tabellerna nedan visar översiktligt vilka geografier och fastighetssegment som fonden har exponering mot.

Geografisk fördelningProcentuell fördelning
Stockholm15%
Göteborg9%
Malmö7%
Övriga Sverige40%
Finland6%
Norge4%
Danmark3%
Övriga Europa16%

 

Segment-fördelningProcentuell fördelning
Lager/logistik/lätt industri52%
Kontor14%
Hotell8%
Bygg och projektutveckling13%
Hyresbostäder4%
Dagligvaror3%
Övrig Handel3%
Övrigt3%

 

Sammanställningen illustrerar portföljens innehav av renodlade fastighetsbolag. Utöver dessa ingår projektutvecklaren JM i portföljen.

Varför ska man investera i nordiska börsnoterade fastighetsaktier?

Nordens fastighetsmarknader kännetecknas av fundamentalt bra förutsättningar som en god balans mellan utbud och efterfrågan, att bolagen överlag har sunda balansräkningar, och att bolagens kassaflöden nu stiger igen. När nu även externa faktorer som inflation och räntor går åt rätt håll skapas en perfekt medvind för fastighetsaktier. Kan vi hitta en bättre tidpunkt att investera än när vi ser att bolagen är fundamentalt starka samtidigt som många investerarkategorier - generalister och utländska investerare - fortfarande är skeptiska?

Med hopp om ett fredligt Europa och stigande börser.

Peter Norhammar

Förvaltare

Peter Norhammar

Förvaltare



VIKTIG INFORMATION. Denna information är avsedd som marknadsföring. Fondens prospekt, faktablad och årsberättelse finns att tillgå på coeli.se och rekommenderas att läsas innan beslut att investera i den aktuella fonden. Prospektet och årsberättelsen finns på engelska och fondens faktablad finns bland annat på svenska och engelska. En sammanfattning av dina rättigheter som investerare i fonden finns tillgängligt på https://.coeli.se/finansiell-och-legal-information/. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i fonder kan både öka och minska i värde. Det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vänligen observera att fondens förvaltningsbolag kan komma att besluta att säga upp de arrangemang som har gjorts för marknadsföringen av fonden i ett eller flera av de länder som har arrangemang för marknadsföring.

Fler nyheter

Här anger du om du är privat eller institutionell investerare.

Vi har marknadsföringstillstånd för våra fonder i flertal länder. Genom att välja ett alternativ i nedan lista bekräftar du att du är hemmahörande i något av dessa.

Den sammanfattande riskindikatorn ger en vägledning om risknivån för denna produkt jämfört med andra produkter. Den visar hur troligt det är att produkten kommer att sjunka i värde på grund av marknadsutvecklingen. Indikatorn speglar framför allt upp- och nedgångar i de aktier fonden placerat i. Denna produkt innehåller inte något skydd mot framtida marknadsresultat. Du kan därför förlora hela eller delar av din investering. Förutom de risker som ingår i riskindikatorn kan andra risker påverka fondens resultat. Se fondens fondbestämmelse för mer information.

Morningstars fondbetyg (rating) är ett mått som går att använda för att se hur fonderna har presterat historiskt. Fonden får ett högre betyg om den har haft en bra avkastning i förhållande till fondens risknivå. En fond måste ha funnits i minst 3 år för att få ett totalt betyg. Har fonden funnits längre än 5 och 10 år får dessutom betyg för dessa tidsperioder. Morningstars hållbarhetsbetyg är ett mått på de ekonomiskt väsentliga riskerna inom miljö, socialt och ägarfrågor (ESG) i en portfölj relativt till liknande konkurrerande portföljer. Hållbarhetsbetyget beräknas för fonder, förvaltningsuppdrag och index globalt, med hjälp av Morningstars databas med portföljinnehav.