En rapportsäsong som präglas av corona

Vi är nu ett par veckor in i rapportsäsongen för årets andra kvartal och som väntat handlar mycket om hur coronakrisen har påverkat företagen. Här summerar vi läget i tre punkter:

1. Alla företag är påverkade av corona. Det spelar ingen roll om vi lyssnar på indiska banker eller svenska verkstadsföretag, den här krisen har påverkat hela världen. Alla företag ser att det blev bättre allteftersom kvartalet utvecklades och ett fåtal, likt tyska skoföretaget Puma (ingen aktie vi äger), indikerar att för juni är de faktiskt tillbaka på hyfsat samma nivåer som förra året igen.

Från vår sida vill vi poängtera att man nog ska ta junikommentarerna med en liten nypa salt, då det kan finnas en viss ”ketchupeffekt” i siffrorna. I och med att konsumtionen var så pass nedtryckt i april och maj är det ganska naturligt att förvänta sig att det finns en hel del uppdämd efterfrågan som släpptes lös i juni. Frågan är inte hur juni och juli går utan frågan är vad som händer med efterfrågan till hösten. För våra företag känner vi oss lugna, men de mer cykliska företagen inom bland annat bil- och lastbilsindustrin kommer troligen ha det betydligt osäkrare.

2. Marknadsledarna går starka ur det här. När vi tittar på företag inom samma industri kan vi se att de som är marknadsledare, till exempel L’Oréal inom kosmetik, som tar marknadsandelar från de svagare företagen. Stark blir starkare i den här krisen.

3. Många företag slår förväntningarna. Många företagsvinster kommer in en bra bit över förväntningarna och det är tydligt att den börsuppgång som vi har sett under april-juni var korrekt. Så gott som alla våra egna innehav har slagit sina förväntningar, likt hälsovårdsföretaget Thermo Fisher och betalningsföretaget Visa, och i vissa fall har vi till och med sett ökade vinster under det här kvartalet jämfört med förra året, likt sjukhus operatören HCA.

Författare

Andreas Brock, CFA
Kapitalförvaltare Coeli Global Selektiv

Köp fond

Skriv ut
Om Andreas och Henrik

Andreas och Henrik är ett radarpar som kompletterar varandra både professionellt och privat. De har känt varandra länge och delar drömmen om att förvalta en stjärnspäckad fond.

Om fonden

Coeli Global Selektiv är en aktivt förvaltad globalfond som investerar i cirka 30 av världens finaste bolag åt gången.

Nyhetsbrev

Är du nyfiken på vilka bolag som är världens finaste? Fyll i din e-postadress.

Köp fond

Köp fonden Coeli Global Selektiv

Köp direkt hos oss eller hos någon av våra partners

Välj Coeli eller någon av våra samarbetspartners i listan nedan.

Kontakta Max

För dig som i din profession arbetar med investeringar i olika tillgångsslag eller för dig som förmedlar försäkringar till privatpersoner ber vi dig vända dig till Max för mer information och hjälp.

Max Lundberg
Max.lundberg@coeli.se
073 022 27 01