Intel – en konkurrent att hålla koll på

Under vår ”teknologivecka” i San Francisco som arrangeras av investmentbanken Goldman Sachs träffade jag det legendariska halvledarbolaget Intel. Det som är spännande med Intel är att bolaget fortfarande är det ledande bolaget inom tillverkning av hårdvara trots att det är ett av de äldsta bolagen industrin. Intel grundades 1968 av Gordon E Moore och Robert N Noyce. Det var Gordon som skapade ”Moore’s law” 1965 vilken innebär att antalet transistorer på ett microchip dubblas vartannat år som i sin tur gör att datorkapaciteten fördubblas på två år. Det fina med detta är att datorerna blir allt mindre samtidigt som de blir mer kraftfulla. Små microchip är bra för miljön eftersom ett mindre chip förbrukar mindre energi. Andra fördelar med ett mindre chip är att det krävs mindre material vid tillverkningen och energiförbrukningen blir lägre.


Jag står utanför Intels huvudkontor i San José i Kalifornien. Intel är en av de största tillverkarna i världen av bland annat mikroprocessorer och NAND-minnen. Skillnaden mellan NAND- och DRAM-minnen är att NAND sparar information på datorn när den är avstängd medan DRAM används när man jobbar med datorn. 

Det som Intel gjort rätt de senaste åren är att bolaget har skiftat fokus i takt med att efterfrågan har förändrats. Intel är mest känt för att många datorer har Intel-processorer och många känner nog till deras egen reklamslogan ”Intel inside”. Fram till 2013 var Intel fokuserad på PC-marknaden. 2017 ändrade de fokus till att bli mer ”data”-fokuserade vilket gör att Intels inriktning nu ligger på att leverera utrustning till operatörer av bland annat molntjänster. Affärsområdet ”data” omfattar även utrustning till Internet of Things (AI, ADAS) och nätverk (5G, Media.).


Källa: Intel Inc.
Intel ändrar fokus på sin verksamhet och datacenter-affären får nu större betydelse för bolagets framtid då den växer snabbare än PC-marknaden.  

Beträffande marknaden för NAND-minnen, som har varit svagt sedan hösten 2018, tror Intel att det vände i fjärdekvartalet 2019. För helåret 2020 kommer bidraget från affärsområdet minnen att bli större än tidigare. Vi hittar två ”highlights” i Intels senaste Q4-rapport: omsättningen för datacenter växer 19 procent i årstakt vilket är snabbare än marknaden och att vinst per aktier växer 19 procent sett över ett år. Vi äger inte Intel och planerar inte att göra det heller men vi tycker det är viktigt att träffa Intel eftersom de är en konkurrent till våra egna innehav i halvledarsektorn. Vår exponering mot halvledare är Nvidia, TSMC och ASML som växer snabbare och är mer lönsamma. Både TSMC och Nvidia är konkurrenter till Intel. TSMC är världens största tillverkare av processorer och minnen och Nvidia designar bland annat grafikprocessorer. Det som TSMC och Intel har gemensamt är att båda använder maskiner från ASML.

Jag avslutar med ett litet investeringsråd. Satsa på bolag som kan skala sin verksamhet utan att kostnaderna ökar för mycket. Om man jämför Intel som tillverkar hårdvara mot Adobe som tillverkar mjukvara så är Adobes affärsmodell betydligt mer lönsam när man utnyttjar bolagets skalfördelar. När Adobe har utvecklat programvara kan bolaget sälja hur många program som helst utan att kostnaden ökar nämnvärt. När Intel ska tillverka ett microchip så krävs det insatser i form av kiselplattor, maskiner och energi. Detta resulterar i att Adobes bruttomarginal är >85 procent och Intels bruttomarginal är ca 58 procent (Källa: Bloomberg). Bruttomarginalen i kombination med tillväxten är förklaringarna till att Adobe handlas till en högre multipel (PE-talet) än Intel.

Författare

Henrik Milton
Kapitalförvaltare Coeli Global Selektiv

Köp fond

Skriv ut
Om Andreas och Henrik

Andreas och Henrik är ett radarpar som kompletterar varandra både professionellt och privat. De har känt varandra länge och delar drömmen om att förvalta en stjärnspäckad fond. Läs mer om oss.

Om fonden

Coeli Global Selektiv är en aktivt förvaltad globalfond som investerar i cirka 30 av världens finaste bolag åt gången.

Nyhetsbrev

Är du nyfiken på vilka bolag som är världens finaste? Fyll i din e-postadress.

Köp fond

Köp fonden Coeli Global Selektiv

Köp direkt hos oss eller hos någon av våra partners

Välj Coeli eller någon av våra samarbetspartners i listan nedan.