Skriv ut

Marknadskommentar och omvärldsanalys under december 2019

Det blev som det brukar bli i december månad med stigande aktiekurser och en ökad riskaptit hos världens investerare. När till och med den svenska kronan stärks vet man att det är ”risk on” som gäller. Månaden inleddes dock med att ”Tariff Man” (Donald Trump) var ute och skrämde marknaden med introduktion av tariffer på stål från Brasilien och Argentina samt hot om ökade tariffer mot Kina. Efter några dagar hade man sorterat bort dessa tweets och vi gick mot nya rekordnivåer. S&P500 i USA steg 2,9 procent i december medan Stoxx600 i Europa steg 2,1 procent.

FOMO, Fear Of Missing Out, blev tydligt när man fredagen innan jul fick det näst största inflödet av kapital i S&P500 ETF:er (börshandlad fond) på en och samma dag under de senaste 10 åren!


Källa: Sentimentrader

Nasdaq passerade på annandagen 9000-nivån och vi tänker osökt på peaknivån i mars 2000 på drygt 5000-nivån som var startskottet för kollapsen som följde. Det tog drygt 15 år (!) att komma tillbaka till samma nivå, inga liknelser i övrigt. För att ge ytterligare perspektiv, OMX etablerade en peaknivå på 1530 den 6 mars 2000 (vilket var min första formella arbetsdag hos Lansdowne Partners, bra timing) och nu nästan 20 år senare stängde vi på 1772 eller ynka 15,8 procent högre (i euro cirka 10 procent ned).

Ny statisk från OECD:s Composite Leading Indicators (CLI) indikerar en tydlig ekonomisk återhämtning. CLI har designats för att förutspå ekonomiska vändpunkter relativt till en trend 6–9 månader i förväg. År-över-år-trenden återhämtar sig nu snabbt (vänster) medan månadstrenden redan är i positivt territorium (höger).


Källa: Kepler Cheuvreux

På landnivå kan man konstatera att Kina och USA nu är på väg uppåt medan vi i Euroland får vara nöjda med att det planar ut.


Källa: Kepler Cheuvreux

Ovanstående är en stor del av förklaringen till den mycket starka kursuppgången för olika cykliska aktier sedan början av september. Som så ofta förr har börsen rätt när det gäller att tidigt fånga upp stora förändringar i ekonomin. Omfattningen och styrkan i uppgången kan diskuteras men så här långt har det varit klockrent.

Boris Johnsons strategi med ett nyval den 12 december var ett genidrag och gav en jackpot åt Tories. Det kostade tre premiärministrar jobbet, över 50 avgångna ministrar, 21 uteslutna konservativa parlamentariker och två val att komma hit, men de konservativa fick den största majoriteten sedan 2001 när de vann 47 mandat och Labour förlorade 59. En ovanligt okammad Boris Johnson efter en sannolikt lång natts festande deklarerade utanför residenset på 10 Downing street ”We will get Brexit done on time by 31 January, no ifs, no buts, not maybe”. Vi får väl se hur det ska gå till att implementera de tusentals åtgärder som ännu inte genomförts, men marknaden svarade med att handla upp den engelska marknaden, framförallt de bolag som har en hög exponering mot den inhemska ekonomin, dagarna efter valet. Även pundet stärktes, men föll tillbaka några dagar senare när Johnson deklarerade att Brexit skall genomföras december 2020 med eller utan ett avtal. Intressant var att Storbritanniens toppdiplomat i Washington, Alexandra Hall, sa upp sig senare i december då hon inte längre kan försvara hur hennes regering hanterar Brexit.

Nedanstående bild är fascinerande och visar hur utländskt kapital den senaste tiden, efter flera år av negativt eller obefintligt kapitalflöde på grund av politikernas oförmåga att lösa Brexit-frågan, nu har återvänt till Storbritanniens aktiemarknad. Av de motsvarande 10 miljarder USD som investerats i UK ETF:er (börshandlade fonder) de senaste fyra åren har 60 procent kommit de senaste tre månaderna!

Den amerikanska centralbanken lämnade som väntat räntan oförändrad. Samtidigt fick vi amerikansk statistik som visade på en fenomenal tillväxt med 266 000 nya arbeten skapade i november och arbetslösheten sjönk till en ny rekordlåg nivå om 3,5 procent. Den amerikanska 10-åringen steg och passerade 1,8 procent och plötsligt kändes allt tidigare prat om recession väldigt avlägsen. Det är bara några månader sedan den berömda yield-kurvan skickade ut chockvågor över hela världen med fallande börskurser som följd och där budskapet var tydligt att nu är vi på väg in i en recession. Från Coeli Absolute European Equitys månadsbrev i augusti; ”I mitten av augusti blev hela finansvärlden upptagen med att den långa amerikanska räntan var lägre än den korta och världens aktiemarknader kom i spinn. Historiskt har detta haft en stark prediktiv förmåga att förutspå en recession. Att historiken också visar att en uppåtgående marknad kan fortsätta i upp till två år innan en nedgång var det inte många som lyssnade på dessa dagar. Ännu viktigare är att dagens räntor är ”manipulerade” av centralbanker med räntenivåer som mänskligheten aldrig upplevt. Kan man då använda sig av historiska mönster? Högst sannolikt är åtminstone korrelationen lägre nu än tidigare”.

Vi noterar månadens budskap att allt ser bra ut och att ekonomin börjar takta upp. Med tanke på historiken ska man kanske även denna gång ta det med en nypa salt? Ekonomin är tudelad med en mild tillbakagång inom tillverkningsindustrin och industriinvesteringar samtidigt som arbetsmarknad, servicesektorn och konsumenten i stort är mycket stark. Korrelationen koppar (konjunktur)/guld (safe haven) mot amerikanska 10-årsräntan är mycket stark och en av obligationsguruns Jeff Gundlachs favoritindikatorer. Den signalerar nu att långräntorna skall fortsätta stiga till strax över 2 procent vilket ger bra bränsle till en fortsatt uppgång i bankerna. Notera dock nedgången under inledningen av 2020.


Källa: Bloomberg

Saudi Arabiens juvel Saudi Aramco noterades till sist i december och det blev då världens största börsintroduktion med ett börsvärde på 1 700 miljarder USD. Efter några dagar nåddes den magiska gränsen 2 000 miljarder USD, men när detta marknadsbrev skrivs har börsvärdet minskat något.

Vi noterar att Tesla är på all-time-high-nivåer med ett börsvärde på 81 miljarder USD. 2019 års rekordproduktion på 367 000 bilar (imponerande) ger en värdering på 221 000 USD per producerad bil (ännu mer imponerande).

På samma tema och med ett börsvärde på 105 miljarder kronor har EQT en värdering på cirka 16 miljoner kronor per anställd. Om man bara inkluderar investeringsspecialisterna blir motsvarande värdering 35 miljoner kronor per anställd.

Här hemma fortsatte den politiska lunken med att Vänsterpartiet och oppositionen satte stopp för kalabaliken med nedmonteringen av arbetsförmedlingen. I januariavtalet mellan S, MP, L och C skriver man att ”Denna överenskommelse innebär att Vänsterpartiet inte kommer att ha inflytande över den politiska inriktningen i Sverige under den kommande mandatperioden”. Konsekvensen av kontraordern borde väl betyda att januariavtalet nu inte gäller längre? Om inte så finns det nog nya utmaningar inom kort när man ska börja förhandla om arbetsrätten och hyresregleringen. Decemberöverenskommelsen, som alla i efterhand tyckte var misslyckad och som i förlängningen ledde till januariavtalet, känns sådär för att uttrycka sig diplomatiskt och optimistiskt.

Därutöver släckte man ljuset hos Ringhals när man i förtid stängde ner reaktor nummer 2 efter lång och trogen tjänst. Nummer 1 skall stängas ned vid nästa årsskifte vilket, allt annat lika, motsvarar 8 miljoner ton Co2 vilket är 15 procent av Sveriges samlade Co2-utsläpp. Det känns inte klockrent men kanske fokus ska vara på att Kina planerar bygga upp till 500 nya kolkraftverk till år 2030 – två nya kolkraftverk i månaden, det känns betydligt värre.

Författare

Mikael Petersson
Portfolio Manager Coeli Absolute European Equity

Prenumerera på Aktuellt från Coelis förvaltare