Marknadskommentar och omvärldsanalys under december 2019

Det blev som det brukar bli i december månad med stigande aktiekurser och en ökad riskaptit hos världens investerare. När till och med den svenska kronan stärks vet man att det är ”risk on” som gäller. Månaden inleddes dock med att ”Tariff Man” (Donald Trump) var ute och skrämde marknaden med introduktion av tariffer på stål från Brasilien och Argentina samt hot om ökade tariffer mot Kina. Efter några dagar hade man sorterat bort dessa tweets och vi gick mot nya rekordnivåer. S&P500 i USA steg 2,9 procent i december medan Stoxx600 i Europa steg 2,1 procent.

FOMO, Fear Of Missing Out, blev tydligt när man fredagen innan jul fick det näst största inflödet av kapital i S&P500 ETF:er (börshandlad fond) på en och samma dag under de senaste 10 åren!


Källa: Sentimentrader

Nasdaq passerade på annandagen 9000-nivån och vi tänker osökt på peaknivån i mars 2000 på drygt 5000-nivån som var startskottet för kollapsen som följde. Det tog drygt 15 år (!) att komma tillbaka till samma nivå, inga liknelser i övrigt. För att ge ytterligare perspektiv, OMX etablerade en peaknivå på 1530 den 6 mars 2000 (vilket var min första formella arbetsdag hos Lansdowne Partners, bra timing) och nu nästan 20 år senare stängde vi på 1772 eller ynka 15,8 procent högre (i euro cirka 10 procent ned).

Ny statisk från OECD:s Composite Leading Indicators (CLI) indikerar en tydlig ekonomisk återhämtning. CLI har designats för att förutspå ekonomiska vändpunkter relativt till en trend 6–9 månader i förväg. År-över-år-trenden återhämtar sig nu snabbt (vänster) medan månadstrenden redan är i positivt territorium (höger).


Källa: Kepler Cheuvreux

På landnivå kan man konstatera att Kina och USA nu är på väg uppåt medan vi i Euroland får vara nöjda med att det planar ut.


Källa: Kepler Cheuvreux

Ovanstående är en stor del av förklaringen till den mycket starka kursuppgången för olika cykliska aktier sedan början av september. Som så ofta förr har börsen rätt när det gäller att tidigt fånga upp stora förändringar i ekonomin. Omfattningen och styrkan i uppgången kan diskuteras men så här långt har det varit klockrent.

Boris Johnsons strategi med ett nyval den 12 december var ett genidrag och gav en jackpot åt Tories. Det kostade tre premiärministrar jobbet, över 50 avgångna ministrar, 21 uteslutna konservativa parlamentariker och två val att komma hit, men de konservativa fick den största majoriteten sedan 2001 när de vann 47 mandat och Labour förlorade 59. En ovanligt okammad Boris Johnson efter en sannolikt lång natts festande deklarerade utanför residenset på 10 Downing street ”We will get Brexit done on time by 31 January, no ifs, no buts, not maybe”. Vi får väl se hur det ska gå till att implementera de tusentals åtgärder som ännu inte genomförts, men marknaden svarade med att handla upp den engelska marknaden, framförallt de bolag som har en hög exponering mot den inhemska ekonomin, dagarna efter valet. Även pundet stärktes, men föll tillbaka några dagar senare när Johnson deklarerade att Brexit skall genomföras december 2020 med eller utan ett avtal. Intressant var att Storbritanniens toppdiplomat i Washington, Alexandra Hall, sa upp sig senare i december då hon inte längre kan försvara hur hennes regering hanterar Brexit.

Nedanstående bild är fascinerande och visar hur utländskt kapital den senaste tiden, efter flera år av negativt eller obefintligt kapitalflöde på grund av politikernas oförmåga att lösa Brexit-frågan, nu har återvänt till Storbritanniens aktiemarknad. Av de motsvarande 10 miljarder USD som investerats i UK ETF:er (börshandlade fonder) de senaste fyra åren har 60 procent kommit de senaste tre månaderna!

Den amerikanska centralbanken lämnade som väntat räntan oförändrad. Samtidigt fick vi amerikansk statistik som visade på en fenomenal tillväxt med 266 000 nya arbeten skapade i november och arbetslösheten sjönk till en ny rekordlåg nivå om 3,5 procent. Den amerikanska 10-åringen steg och passerade 1,8 procent och plötsligt kändes allt tidigare prat om recession väldigt avlägsen. Det är bara några månader sedan den berömda yield-kurvan skickade ut chockvågor över hela världen med fallande börskurser som följd och där budskapet var tydligt att nu är vi på väg in i en recession. Från Coeli Absolute European Equitys månadsbrev i augusti; ”I mitten av augusti blev hela finansvärlden upptagen med att den långa amerikanska räntan var lägre än den korta och världens aktiemarknader kom i spinn. Historiskt har detta haft en stark prediktiv förmåga att förutspå en recession. Att historiken också visar att en uppåtgående marknad kan fortsätta i upp till två år innan en nedgång var det inte många som lyssnade på dessa dagar. Ännu viktigare är att dagens räntor är ”manipulerade” av centralbanker med räntenivåer som mänskligheten aldrig upplevt. Kan man då använda sig av historiska mönster? Högst sannolikt är åtminstone korrelationen lägre nu än tidigare”.

Vi noterar månadens budskap att allt ser bra ut och att ekonomin börjar takta upp. Med tanke på historiken ska man kanske även denna gång ta det med en nypa salt? Ekonomin är tudelad med en mild tillbakagång inom tillverkningsindustrin och industriinvesteringar samtidigt som arbetsmarknad, servicesektorn och konsumenten i stort är mycket stark. Korrelationen koppar (konjunktur)/guld (safe haven) mot amerikanska 10-årsräntan är mycket stark och en av obligationsguruns Jeff Gundlachs favoritindikatorer. Den signalerar nu att långräntorna skall fortsätta stiga till strax över 2 procent vilket ger bra bränsle till en fortsatt uppgång i bankerna. Notera dock nedgången under inledningen av 2020.


Källa: Bloomberg

Saudi Arabiens juvel Saudi Aramco noterades till sist i december och det blev då världens största börsintroduktion med ett börsvärde på 1 700 miljarder USD. Efter några dagar nåddes den magiska gränsen 2 000 miljarder USD, men när detta marknadsbrev skrivs har börsvärdet minskat något.

Vi noterar att Tesla är på all-time-high-nivåer med ett börsvärde på 81 miljarder USD. 2019 års rekordproduktion på 367 000 bilar (imponerande) ger en värdering på 221 000 USD per producerad bil (ännu mer imponerande).

På samma tema och med ett börsvärde på 105 miljarder kronor har EQT en värdering på cirka 16 miljoner kronor per anställd. Om man bara inkluderar investeringsspecialisterna blir motsvarande värdering 35 miljoner kronor per anställd.

Här hemma fortsatte den politiska lunken med att Vänsterpartiet och oppositionen satte stopp för kalabaliken med nedmonteringen av arbetsförmedlingen. I januariavtalet mellan S, MP, L och C skriver man att ”Denna överenskommelse innebär att Vänsterpartiet inte kommer att ha inflytande över den politiska inriktningen i Sverige under den kommande mandatperioden”. Konsekvensen av kontraordern borde väl betyda att januariavtalet nu inte gäller längre? Om inte så finns det nog nya utmaningar inom kort när man ska börja förhandla om arbetsrätten och hyresregleringen. Decemberöverenskommelsen, som alla i efterhand tyckte var misslyckad och som i förlängningen ledde till januariavtalet, känns sådär för att uttrycka sig diplomatiskt och optimistiskt.

Därutöver släckte man ljuset hos Ringhals när man i förtid stängde ner reaktor nummer 2 efter lång och trogen tjänst. Nummer 1 skall stängas ned vid nästa årsskifte vilket, allt annat lika, motsvarar 8 miljoner ton Co2 vilket är 15 procent av Sveriges samlade Co2-utsläpp. Det känns inte klockrent men kanske fokus ska vara på att Kina planerar bygga upp till 500 nya kolkraftverk till år 2030 – två nya kolkraftverk i månaden, det känns betydligt värre.

Författare

Mikael Petersson
Portfolio Manager Coeli Absolute European Equity

Prenumerera på Aktuellt från Coelis förvaltare

Erik Lundkvist

Kapitalförvaltare Strategifonder samt Coeli Balanserad

 • Har arbetat på Coeli sedan 2004
 • Mer än 15 år i branschen
 • Magisterexamen i nationalekonomi från Örebros universitet samt auktoriserad finansanalytiker, CEFA, från Handelshögskolan i Stockholm

Erik är Chief Investment Officer på Coeli och har det övergripande ansvaret för bolagets kapitalförvaltning och tillgångsallokering. Erik är även ansvarig för kapitalförvaltningen av Coelis strategiska portföljer samt för utvärderingen av nya kapitalförvaltarteam. Erik har över tio års erfarenhet av kapitalförvaltning och analys.

Mikael Petersson

Kapitalförvaltare Coeli Absolute European Equity

 • Arbetat på Coeli sedan 2018
 • Mer än 25 års erfarenhet av finansbranschen
 • BSc från Lunds Universitet

Mikael Petersson är ansvarig förvaltare för Coeli Absolute European Equity och har många års erfarenhet av fondförvaltning. Mikael har arbetat för några av de mest framgångsrika hedgefondsfirmorna i Europa såsom Lansdowne Partners och Kairos Investment Management i London. Han har även framgångsrikt varit med och startat och bedrivit egen verksamhet i Zug där Coeli var en tidig investerare.

Coelis kapitalförvaltare Hans-Henrik Skov

Hans-Henrik Skov

Kapitalförvaltare Coeli Frontier Markets

 • Har arbetat på Coeli sedan 2014
 • Mer än 12 år i branschen
 • Master of Science i finansiering från Copenhagen Business School. Har även studerat vid Lubin School of Business och California State University.

Hans-Henrik Skov är tillsammans med James Bannan ansvarig kapitalförvaltare för Coeli Frontier Markets och har förvaltat aktier i gränsmarknader sedan maj 2007. Han arbetade för Bankinvest Asset Management från maj 2007 till februari 2014, där han delade förvaltningsansvaret för Bankinvests Frontier Markets fonder. Hans-Henrik arbetade dessförinnan för Barclays Capital och JP Morgan i London. Fonden Coeli Frontier Markets vann 2018 det prestigefulla Thomson Reuters Lipper Fund Award för bästa fond i sin kategori.

Coelis kapitalförvaltare James Bannan

James Bannan

Kapitalförvaltare Coeli Frontier Markets

 • Arbetat på Coeli sedan 2014
 • Mer än 12 års erfarenhet av branschen
 • Auktoriserad revisor från Institute of Chartered Accountants, Australien

James Bannan är tillsammans med Hans-Henrik Skov ansvarig kapitalförvaltare för Coeli Frontier Markets och har investerat i gränsmarknadsländer i över 10 år. James har bland annat delat förvaltningsansvar för Bankinvest Frontier Marketsfonder tillsammans med Hans-Henrik sedan maj 2011. Dessförinnan bodde James i Ho Chi Minh City, Vietnam i 5 år och arbetade med Bankinvest Private Equity New Markets fonder. Fonderna med vintage 2006-2010 var av Prequin rankade som de som skapat högst avkastning i Asien med över 50 procent i värdestegring. Före sin tid i Vietnam, arbetade James med M&A på KPMG i Sydney och Köpenhamn, där han genomförde flera transaktioner i gränsmarknadsländer. Fonden Coeli Frontier Markets vann 2018 det prestigefulla Thomson Reuters Lipper Fund Award för bästa fond i sin kategori.

Coeli Andreas Brock

Andreas Brock, CFA

Kapitalförvaltare Coeli Global Selektiv

 • Arbetat på Coeli sedan 2014
 • Mer än 10 år i branschen
 • MBA från London Business School, kandidatexamen från Lunds Universitet och är CFA Charterholder

Andreas Brock är ansvarig förvaltare för Coeli Global Selektiv och har lång erfarenhet av både aktieanalys och förvaltning. Innan Andreas kom till Coeli ansvarade han för nordisk verkstadsanalys på Nordea. Dessförinnan arbetade han som kapitalförvaltare på Capital Group i London. Före sin tid i London, arbetade Andreas med företagsförvärv för ABB i Kina. Andreas var medlem i styrelsen för CFA Sweden 2015-2017.

Coeli Henrik Milton

Henrik Milton

Kapitalförvaltare Coeli Global Selektiv

 • Har arbetat på Coeli sedan 2016
 • Mer än 17 års erfarenhet av branschen
 • Masterexamen i Finans från Lunds Universitet

Henrik Milton är tillsammans med Andreas Brock ansvarig förvaltare för Coeli Global Selektiv. Henrik har lång erfarenhet av aktieanalys och portföljförvaltning. Han har tidigare bland annat arbetat som fondförvaltare på Capinordic Asset Management där han ansvarade för fonderna Global Opportunities och BRICA fram till och med år 2010.

Gustav Fransson

Kapitalförvaltare Coeli Likviditetsstrategi & Coeli Nordisk Företagsobligationsfond

 • Har arbetat på Coeli sedan 2009
 • Mer än 10 år i branschen
 • Civilekonomexamen från Handelshögskolan i Stockholm.

Gustav har varit verksam i finansbranschen sedan 2006 och har erfarenheter från olika roller inom kapitalförvaltning och bankverksamhet. Innan han började arbeta för Coeli 2008 var han anställd som fastighetsanalytiker på Royal Bank of Scotland, Nordic Branch.

porträttbild man

Alexander Wahlman

Senior Analytiker Coeli Likviditetsstrategi & Coeli Nordisk Företagsobligationsfond

 • Arbetat på Coeli sedan 2018
 • Arbetat i finansbranschen sedan 2014
 • MSc från Rotterdam School of Management och kandidatexamen från Mercyhurst University

Alexander Wahlman är Senior Analytiker på fonderna Coeli Likviditetstrategi och Coeli Nordisk Företagsobligationsfond. Innan Alexander kom till Coeli arbetade han för Danske Bank med företagsfinansiering och bolagsanalys.

Coeli Arne Lundberg

Arne Lundberg

Kapitalförvaltare Strategifonder samt Coeli Balanserad

 • Arbetat på Coeli sedan 2019
 • Mer än 30 års erfarenhet av branschen
 • Utbildad vid Handelshögskolan i Stockholm och är civilekonom, DHS, med inriktning mot finansiell ekonomi.

Arne Lundberg är kapitalförvaltare för Coeli Balanserad och Coelis strategifonder. Arne har 30 års erfarenhet av kapitalförvaltning med individuellt placeringsansvar inom aktie- och hedgefondsförvaltning. Han kommer senast från Söderberg & Partners och innan dess från Consortum Kapitalförvaltning. Där var Arne ansvarig för en svensk aktiestrategi, kallad Svenska Bolag. Arne var under många år chef för SEB Investment Management i London och har dessutom arbetat på två hedgefonder, ZAN Partners i London och 3C Asset Management i Stockholm.

Joel Etzler

Kapitalförvaltare Coeli Energy Transition

 • Arbetat på Coeli sedan 2019
 • Mer än 13 års erfarenhet av finansbranschen
 • MSc från Kungliga Tekniska Högskolan

Joel Etzler är Förvaltare och grundare av fonden Coeli Energy Transition och har mer än 13 år i branschen med investeringserfarenhet från både publika och privata investeringar. Joel började arbeta tillsammans med Kalvoy på Horizon Asset i London i 2012 och spenderade dessförinnan fem år inom Private Equity på Morgan Stanley i London. Joel började sin investeringskarriär inom teknologisektorn på Swedbank Robur i Stockholm, 2006.

Vidar Kalvoy

Kapitalförvaltare Coeli Energy Transition

 • Arbetat på Coeli sedan 2019
 • Mer än 20 års erfarenhet av finansbranschen
 • MBA från IESE i Barcelona, MSc från Norska Handelshögskolan

Vidar Kalvoy är ansvarig Förvaltare och grundare av fonden Coeli Energy Transition. Vidar har över 20 års erfarenhet från aktieförvaltning och aktieanalys. Under nio år var han ansvarig för energiinvesteringarna på Horizon Asset i London, en marknadsneutral hedgefond. Vidar har även förvaltat energiaktier på en annan Londonbaserad hedgefond samt arbetat som aktieanalytiker inom teknologisektorn både i Frankfurt och i Oslo.

Dr. Stefan Åsbrink

Kapitalförvaltare Coeli Multi Asset Fund

 • Arbetat på Coeli sedan 2019
 • Mer än 20 år i branschen
 • Dr i Ekonometri från Handelshögskolan i Stockholm
 • Lic i Nationalekonomi från Uppsala Universitet
 • Civilekonom i Finansiell Ekonomi från Uppsala Universitet

Dr. Stefan Åsbrink, är ansvarig portföljförvaltare och grundare av fonden Coeli Multi Asset.  Stefan har mer än 20 års erfarenhet som senior portföljförvaltare och över 15 års erfarenhet som kapitalförvaltningschef/CIO. Tidigare har han arbetat på bland annat SEB, Skandia och DNB. Stefan har förvaltat ett brett spektrum av fonder såsom StatArb, Systematic Equity Long/Short, Systematic Global Macro samt olika typer av options/derivatfonder. Stefan har en doktorsexamen från Handelshögskolan i Stockholm och har forskat inom områdena dynamisk makroanalys, options/derivatvärdering, portföljkonstruktion och riskkontroll. Ett antal av Stefans vetenskapliga artiklar har publicerats i akademiska tidskrifter.