Hem Pressmeddelande - Private equity 2006 Press Release Valedo I avyttrar innehavet i Akademikliniken

Press Release Valedo I avyttrar innehavet i Akademikliniken

Polaris förvärvar Akademikliniken

Polaris Private Equity IV K/S (”Polaris”) har tecknat avtal om att förvärva aktiemajoriteten i Akademikliniken, Nordens ledande aktör inom plastikkirurgi och estetiska behandlingar, från Valedo Partners Fund I AB (”Valedo”). Majoriteten av Akademiklinikens övriga delägare, bestående främst av bolagets nyckelmedarbetare och grundare, kvarstår som betydande delägare vid sidan av Polaris. Akademikliniken har vuxit omsättningen och lönsamheten väsentligt sedan Valedos investering 2011 och med ytterligare resurser och kompetens från Polaris kommer Akademikliniken kunna fortsätta sin utveckling och expansion.

Akademikliniken, grundat 1991, driver fyra större sjukhus i Stockholm, Oslo, Göteborg och Malmö för kirurgiska ingrepp samt tolv walk-in-clinics i Stockholm, Göteborg, Oslo, Bergen, Stavanger, Trondheim och Tønsberg där man erbjuder icke-kirurgiska behandlingar såsom injektions-, och laserbehandlingar samt ett konsultationskontor i Köpenhamn. Under de senaste fem åren har Akademikliniken framgångsrikt genomfört ett antal tillväxtinitiativ, däribland etablering av tre nya sjukhus och walk-in-clinics samt genomfört två strategiska förvärv av

Specialistkliniken – Göteborgs ledande aktör inom plastikkirurgi, och Ellipse Klinikken – en aktör inom icke- kirurgiska behandlingar med sju walk-in-clinics i Norge och Sverige. Sedan Valedos investering har omsättning och rörelseresultat före avskrivningar ökat från 225 miljoner respektive 16 miljoner 2011 till 363 miljoner respektive 51 miljoner 2015. Akademikliniken har mer än 300 anställda och utför varje år mer än 50 000 behandlingar. “Jag är stolt över den utveckling Akademikliniken åstadkommit under de senaste åren. Akademikliniken har sedan 2011 vuxit väsentligt och vi är stolta över att ha skapat den ledande aktören i Norden med starkt fokus på kundnöjdhet och marknadsledarskap inom forskning och tjänsteutveckling. Vi har ännu bara börjat resan mot vår vision och vi har fortsatt en ambitiös plan för tillväxt och utveckling av bolaget. Vi har uppskattat samarbetet med Valedo och med ytterligare resurser och stöd från Polarisser vi mycket positivt på framtiden och vår fortsatta utveckling i linje med vad vi gjort historiskt.”, säger Magnus Jansson, VD Akademikliniken. Villkoren för affären, som förutsätter myndighetsgodkännanden, offentliggörs inte. För ytterligare information om Valedo, vänligen
kontakta Valedos presskontakt:
Hanna Bilir, Brunswick Group
+46 (0)709 16 68 66
hbilir@brunswickgroup.com

För ytterligare information om Akademikliniken, vänligen kontakta:
Magnus Jansson, VD, Akademikliniken
+46 (0)707 58 10 99
magnus.jansson@ak.se

För ytterligare information om Polaris, vänligen kontakta:
Jan Dahlqvist, Partner
+46 (0) 708 17 60 60
jd@polarisequity.dk

Om Valedo:
Valedo är en oberoende svensk investeringsgrupp som investerar i högkvalitativa mindre och medelstora företag i Norden. Valedo fokuserar på företag med tydlig tillväxt- och utvecklingspotential där Valedo kan medverka till att öka takten i företagens utveckling. Genom att vara en aktiv ägare som bidrar med både kapital och kompetens medverkar Valedo till att företagen som Valedo investerar i uppnår sin fulla potential. www.valedopartners.com Om Akademikliniken: Akademikliniken är Nordens största aktör inom plastikkirurgi och estetiska behandlingar med sexton sjukhus och och har mer än 300 anställda. www.ak.se

Om Polaris:
Polaris är ett riskkapitalbolag grundat 1999 som investerar i medelstora bolag i Danmark och Sverige med en typisk omsättning på 25-200 miljoner euro. Polaris har idag mer än 1 miljard euro under förvaltning. Hittills har Polaris investerat i 34 företag, sålt 19 av dessa och gjort mer än 50 tilläggsinvesteringar i sina portföljbolag. www.polarisequity.dk

Erik Lundkvist

Kapitalförvaltare Strategifonder samt Coeli Balanserad

 • Har arbetat på Coeli sedan 2004
 • Mer än 15 år i branschen
 • Magisterexamen i nationalekonomi från Örebros universitet samt auktoriserad finansanalytiker, CEFA, från Handelshögskolan i Stockholm

Erik är Chief Investment Officer på Coeli och har det övergripande ansvaret för bolagets kapitalförvaltning och tillgångsallokering. Erik är även ansvarig för kapitalförvaltningen av Coelis strategiska portföljer samt för utvärderingen av nya kapitalförvaltarteam. Erik har över tio års erfarenhet av kapitalförvaltning och analys.

Mikael Petersson

Kapitalförvaltare Coeli Absolute European Equity

 • Arbetat på Coeli sedan 2018
 • Mer än 25 års erfarenhet av finansbranschen
 • BSc från Lunds Universitet

Mikael Petersson är ansvarig förvaltare för Coeli Absolute European Equity och har många års erfarenhet av fondförvaltning. Mikael har arbetat för några av de mest framgångsrika hedgefondsfirmorna i Europa såsom Lansdowne Partners och Kairos Investment Management i London. Han har även framgångsrikt varit med och startat och bedrivit egen verksamhet i Zug där Coeli var en tidig investerare.

Namik Immelbäck

Namik Immelbäck

Kapitalförvaltare Coeli Altrua Macro

 • Arbetat på Coeli sedan 2018
 • 12 års erfarenhet av globala makroinvesteringar
 • BSc London School of Economics, MSc Bocconi

Namik Immelbäck är ansvarig förvaltare av Coeli Altrua Macro. Han har de senaste 12 åren arbetat som makroekonom, investeringsstrateg och portföljförvaltare på välrenommerade makrohedgefonder som Comac Capital, Tudor och Millennium i London och New York.

Coelis kapitalförvaltare Hans-Henrik Skov

Hans-Henrik Skov

Kapitalförvaltare Coeli Frontier Markets

 • Har arbetat på Coeli sedan 2014
 • Mer än 12 år i branschen
 • Master of Science i finansiering från Copenhagen Business School. Har även studerat vid Lubin School of Business och California State University.

Hans-Henrik Skov är tillsammans med James Bannan ansvarig kapitalförvaltare för Coeli Frontier Markets och har förvaltat aktier i gränsmarknader sedan maj 2007. Han arbetade för Bankinvest Asset Management från maj 2007 till februari 2014, där han delade förvaltningsansvaret för Bankinvests Frontier Markets fonder. Hans-Henrik arbetade dessförinnan för Barclays Capital och JP Morgan i London. Fonden Coeli Frontier Markets vann 2018 det prestigefulla Thomson Reuters Lipper Fund Award för bästa fond i sin kategori.

Coelis kapitalförvaltare James Bannan

James Bannan

Kapitalförvaltare Coeli Frontier Markets

 • Arbetat på Coeli sedan 2014
 • Mer än 12 års erfarenhet av branschen
 • Auktoriserad revisor från Institute of Chartered Accountants, Australien

James Bannan är tillsammans med Hans-Henrik Skov ansvarig kapitalförvaltare för Coeli Frontier Markets och har investerat i gränsmarknadsländer i över 10 år. James har bland annat delat förvaltningsansvar för Bankinvest Frontier Marketsfonder tillsammans med Hans-Henrik sedan maj 2011. Dessförinnan bodde James i Ho Chi Minh City, Vietnam i 5 år och arbetade med Bankinvest Private Equity New Markets fonder. Fonderna med vintage 2006-2010 var av Prequin rankade som de som skapat högst avkastning i Asien med över 50 procent i värdestegring. Före sin tid i Vietnam, arbetade James med M&A på KPMG i Sydney och Köpenhamn, där han genomförde flera transaktioner i gränsmarknadsländer. Fonden Coeli Frontier Markets vann 2018 det prestigefulla Thomson Reuters Lipper Fund Award för bästa fond i sin kategori.

porträttbild man

Andreas Brock, CFA

Kapitalförvaltare Coeli Global Selektiv

 • Arbetat på Coeli sedan 2014
 • Mer än 10 år i branschen
 • MBA från London Business School, kandidatexamen från Lunds Universitet och är CFA Charterholder

Andreas Brock är ansvarig förvaltare för Coeli Global Selektiv och har lång erfarenhet av både aktieanalys och förvaltning. Innan Andreas kom till Coeli ansvarade han för nordisk verkstadsanalys på Nordea. Dessförinnan arbetade han som kapitalförvaltare på Capital Group i London. Före sin tid i London, arbetade Andreas med företagsförvärv för ABB i Kina. Andreas var medlem i styrelsen för CFA Sweden 2015-2017.

Coelis kapitalförvaltare Henrik Milton

Henrik Milton

Kapitalförvaltare Coeli Global Selektiv

 • Har arbetat på Coeli sedan 2016
 • Mer än 17 års erfarenhet av branschen
 • Masterexamen i Finans från Lunds Universitet

Henrik Milton är tillsammans med Andreas Brock ansvarig förvaltare för Coeli Global Selektiv. Henrik har lång erfarenhet av aktieanalys och portföljförvaltning. Han har tidigare bland annat arbetat som fondförvaltare på Capinordic Asset Management där han ansvarade för fonderna Global Opportunities och BRICA fram till och med år 2010.

Gustav Fransson

Kapitalförvaltare Coeli Likviditetsstrategi & Coeli Nordisk Företagsobligationsfond

 • Har arbetat på Coeli sedan 2009
 • Mer än 10 år i branschen
 • Civilekonomexamen från Handelshögskolan i Stockholm.

Gustav har varit verksam i finansbranschen sedan 2006 och har erfarenheter från olika roller inom kapitalförvaltning och bankverksamhet. Innan han började arbeta för Coeli 2008 var han anställd som fastighetsanalytiker på Royal Bank of Scotland, Nordic Branch.

porträttbild man

Alexander Larsson Vahlman

Senior Analytiker Coeli Likviditetsstrategi & Coeli Nordisk Företagsobligationsfond

 • Arbetat på Coeli sedan 2018
 • Arbetat i finansbranschen sedan 2014
 • MSc från Rotterdam School of Management och kandidatexamen från Mercyhurst University

Alexander Larsson Vahlman är Senior Analytiker på fonderna Coeli Likviditetstrategi och Coeli Nordisk Företagsobligationsfond. Innan Alexander kom till Coeli arbetade han för Danske Bank med företagsfinansiering och bolagsanalys.

Joel Etzler

Kapitalförvaltare Coeli Energy Transition

 • Arbetat på Coeli sedan 2019
 • Mer än 13 års erfarenhet av finansbranschen
 • MSc från Kungliga Tekniska Högskolan

Joel Etzler är Förvaltare och grundare av fonden Coeli Energy Transition och har mer än 13 år i branschen med investeringserfarenhet från både publika och privata investeringar. Joel började arbeta tillsammans med Kalvoy på Horizon Asset i London i 2012 och spenderade dessförinnan fem år inom Private Equity på Morgan Stanley i London. Joel började sin investeringskarriär inom teknologisektorn på Swedbank Robur i Stockholm, 2006.

Vidar Kalvoy

Kapitalförvaltare Coeli Energy Transition

 • Arbetat på Coeli sedan 2019
 • Mer än 20 års erfarenhet av finansbranschen
 • MBA från IESE i Barcelona, MSc från Norska Handelshögskolan

Vidar Kalvoy är ansvarig Förvaltare och grundare av fonden Coeli Energy Transition. Vidar har över 20 års erfarenhet från aktieförvaltning och aktieanalys. Under nio år var han ansvarig för energiinvesteringarna på Horizon Asset i London, en marknadsneutral hedgefond. Vidar har även förvaltat energiaktier på en annan Londonbaserad hedgefond samt arbetat som aktieanalytiker inom teknologisektorn både i Frankfurt och i Oslo.