Vad får man för 170 miljarder kronor?

Siffran 170 miljarder kommer från vår beräkning av vad Apple lägger på forskning och utveckling per år om de fortsätter i samma takt som nu. Innan vi går in på den siffran, låt oss ta en snabb titt på bolagets kvartalsrapport som kom i onsdags kväll. Kortfattat var detta det första kvartalet som Apple sålde produkter och tjänster för över 100 miljarder dollar under ett enskilt kvartal. Jämfört med samma kvartal förra året ökade omsättningen med 21 procent (111 439/91 819), rörelseresultatet med 31 procent (33 534/ 25 569) och viktigast av allt ökade vinst per aktie med 34 procent (1,68/1,25). Mycket imponerande var också att försäljningen ökade i alla geografier, alla produktkategorier.

Källa: Bolagsdata

Vår investeringsfilosofi är som ni vet att investera i en samling av världens finaste bolag. Vi kallar dessa företag för Champions och tillsammans bildar de en samling av de finaste och mest spännande bolag och organisationer som finns enligt oss. Det är bolag som har starka ägare, drivna företagsledare och som säljer produkter av hög kvalitet som deras kunder har stor nytta av. Apple är ett av fondens innehav och räknas definitivt som en Champion.

När vi gör vår analys av vilka företag som är Champions är en viktig byggsten hur de skapar och kan behålla sin konkurrenskraft långsiktigt. Att gå in i en affär och köpa och utvärdera produkterna är en sorts analys som kan göras, en annan är att titta på hur mycket företaget lägger på forskning och utveckling (på engelska: Research and Development, förkortat ”R&D”). Om vi gör den analysen på Apple så ser vi att under senaste kvartalet så investerade de 5,6 miljarder dollar på R&D vilket på en årsbasis motsvarar runt 170 miljarder kronor.

Låt oss pausa och fundera på den siffran. 170 miljarder kronor. Hur mycket pengar är det?

Om vi jämför det med den svenska statsbudgeten och vad några av Sveriges största börsbolag investerar i R&D ser vi att Apple:s R&D motsvarar mer än det dubbla av vad Sverige lägger på sjukvården, tre gånger mer än vad vi spenderar på det svenska försvaret, 25 gånger mer än vad Atlas Copco och Sandvik tillsammans lägger på forskning och utveckling, och till och med fyra gånger mer än vad forskningsgiganten Ericsson investerar. Inte ens enorma Volkswagen spenderar lika mycket pengar på R&D som Apple gör.

Apple lägger den här enorma summan pengar dels för att se till att de ligger i framkant inom deras produktområden (datorer, mobiltelefoner, hörlurar etc), dels för att utveckla nya produkter. Här finns det troligen en egen sökmotor, mjukvara för bilar samt det som vi själva tror kommer bli störst av allt: en satsning på augmented reality (AR) produkter. Sök på Youtube på det här området så kommer du snabbt förstå varför vi tror att AR kommer bli stort.

Källa: Bloomberg, (https://www.regeringen.se/sveriges-regering/finansdepartementet/statens-budget/statens-budget-i-siffror/)

Som en sista punkt, i bilden nedan så ser ni hur snabbt Apple har ökat sina investeringar inom forskning och utveckling. Mellan år 2015 och 2020 ökade utläggen med ungefär 100 miljarder kronor – från 70 miljarder år 2015 till runt 170 miljarder 2020. Detta är ett företag som verkligen satsar på att behålla och öka sin konkurrenskraft. En riktig Champion.


Källa: Bloomberg

Författare

Andreas Brock, CFA
Fondförvaltare Coeli Global Selektiv

Köp fond

Skriv ut
Om Andreas och Henrik

Andreas och Henrik är ett radarpar som kompletterar varandra både professionellt och privat. De har känt varandra länge och delar drömmen om att förvalta en stjärnspäckad fond.

Om fonden

Coeli Global Selektiv är en aktivt förvaltad globalfond som investerar i cirka 30 av världens finaste bolag åt gången.

Nyhetsbrev

Är du nyfiken på vilka bolag som är världens finaste? Fyll i din e-postadress.

Köp fond

Köp fonden Coeli Global Selektiv

Köp direkt hos oss eller hos någon av våra partners

Välj Coeli eller någon av våra samarbetspartners i listan nedan.

Kontakta Max

För dig som i din profession arbetar med investeringar i olika tillgångsslag eller för dig som förmedlar försäkringar till privatpersoner ber vi dig vända dig till Max för mer information och hjälp.

Max Lundberg
Max.lundberg@coeli.se
073 022 27 01