Förvaltarkommentar Coeli Nordisk Företagsobligationsfond februari 2019

Nordisk Företagsobligationsfond steg under februari med 0,57 procent. Sedan årsskiftet har fondandelsvärdet därmed ökat med 1,09 procent. Stämningsläget i företagsobligationsmarknaden var fortsatt positivt under februari med tilltagande aktivitet i primärmarknaden med emissioner från bland andra Klövern, Nobina, Volvo Cars och Kungsleden. Den emitterade volymen hittills under året är dock på en klart lägre nivå än fjolårets vilket ger stöd till kurserna i andrahandsmarknaden.

Månadens största bidragsgivare var Dometic som presenterade en stark bokslutsrapport som påvisade rekordnivåer för både omsättning och rörelseresultat. Under 2018 har Dometic uppvisat förbättrad lönsamhet och rörelsemarginalen närmar sig nu det långsiktiga målet om 15 procent. Trots utmaningar i form av fallande försäljning av fritidsfordon i USA guidar bolaget för positiv tillväxt under kommande år samtidigt som skuldsättningen väntas falla.

Fartygsleasingbolaget Ocean Yield återfanns högt upp på listan bland de positiva bidragsgivarna. Bolagets bokslutsrapport innehöll en del svaga punkter med något försämrade nyckeltal. Detta överskuggades dock av att bolaget annonserade ett optionsavtal för ett 15-årigt avtal avseende ett oljeservicefartyg som varit okontrakterat sedan september förra året. Även obligationer från Samhällsbyggnadsbolaget i Norden utvecklades väl efter att bolaget emitterat nya obligationer och i slutet av månaden erhållit positiva utsikter för sin BB-rating från S&P.

På den negativa sidan återfanns återförsäkringsbolaget Sirius International vars obligationer föll något i värde efter att det rapporterats om likviditetsproblem för bolagets huvudägare. Ägarnas eventuella problem påverkar dock inte kreditvärdigheten för Sirius, bolaget är självständigt med en oberoende styrelse och en verksamhet som regleras av myndigheter i främst Sverige, USA och Bermuda.

Under månaden genomfördes en nyinvestering i obligationer med rörlig ränta från Stora Enso. Då fonden sedan tidigare inte har någon exponering mot sektorn väntas investeringen förbättra riskspridningen. Därtill byttes obligationer med kort löptid från Samhällsbyggnadsbolaget och Kungsleden mot dito med cirka ett års längre löptider. Hybridobligationer från Telia i SEK avyttrades till förmån för en investering i motsvarande instrument i EUR som erbjöd en något högre kreditspread. Intrum Justitia lämnade portföljen när en vinsthemtagning genomfördes efter mycket god kursutveckling för bolagets obligationer under inledningen av 2019.

Under februari blev det än mer tydligt att centralbankerna har blivit mer försiktiga i sina uttalanden om kommande räntehöjningar. Den amerikanska centralbanken Fed har under månaden bestämt sig för att pausa sina förmodade räntehöjningar och betonar fortsatt tålamod. Fed bedömer nu den globala ekonomin som en större osäkerhetsfaktor än tidigare – lägre tillväxt i Kina och Europa, handelsspänningar, en volatil aktiemarknad och en tidigare stängd statsapparat i USA nämns som exempel. Den duvaktiga framtoningen har bidragit till att S&P 500 stigit med över 11 procent i år.

Under februari lämnade också Riksbanken reporäntan oförändrad på -0,25 procent. Direktionen konstaterar samtidigt att konjunkturutvecklingen i Sverige och omvärlden har gått in i en fas med lägre tillväxt. Även om tillväxten dämpas är konjunkturen fortsatt stark och förutsättningarna för att inflationen ska vara kvar nära två procent kommande år har inte förändrats i någon större utsträckning enligt Riksbanken.

Från ett svenskt perspektiv kom också BNP-siffror för fjärde kvartalet 2018 under månaden. Dessa visade att Sveriges BNP steg med 2,4 procent jämfört med samma kvartal 2017, vilket är en klar förbättring mot vad analytikerkåren hade förväntat sig. Samtidigt bröts den negativa trenden från tidigare kvartal. Kronan steg på statistiken med cirka sex öre mot euron och fyra öre mot dollarn.

Kreditvärderingsinstitutet Fitch kom under månaden med besked gällande Italiens kreditbetyg som lämnades oförändrat, dock fortsatt med negativa utsikter och en brasklapp om att landet har en hög statsskuld och att BNP-tillväxten har stannat av. Den italienska regeringen drog antagligen en lättnadens suck på beskedet och arbetar nu på en mer expansiv budget som tros kunna främja tillväxten i landet.

De nordiska- och europeiska kreditmarknaderna har startat året starkt med fallande kreditspreadar och stigande obligationspriser, nedgången från fjärde kvartalet 2018 har nu i stort sett helt återtagits. Värdet på långa statsobligationer har också visat en stigande trend under början av året, där en amerikansk 10-åring nu avkastar 2,75 procent, ned från strax över 3 procent i november 2018.

Noterbart är också att STIBOR 3-månader har gått från en nivå på -0,50 procent innan Riksbankens höjning i december, till en nivå i skrivande stund om -0,07 procent – en markant uppgång som är positiv för svenska obligationer med rörlig ränta och penningmarknadsinstrument.

Coeli Nordisk Företagsobligationsfond

Utveckling per andelsklass

1 mån

i år

3 år

Från start

Coeli Nordisk Företagsobligationsfond – R SEK0,57%1,09%13,22%13,30%

 

Förvaltarkommentar Coeli Nordisk Företagsobligationsfond februari 2019

Gustav Fransson

Förvaltare

Gustav Fransson

Förvaltare



  • Har arbetat på Coeli sedan 2009
  • Mer än 10 år i branschen
  • Civilekonomexamen från Handelshögskolan i Stockholm

Gustav har varit verksam i finansbranschen sedan 2006 och har erfarenheter från olika roller inom kapitalförvaltning och bankverksamhet. Innan han började arbeta för Coeli 2008 var han anställd som fastighetsanalytiker på Royal Bank of Scotland, Nordic Branch.

VIKTIG INFORMATION. Denna information är avsedd som marknadsföring. Fondens prospekt, faktablad och årsberättelse finns att tillgå på coeli.se och rekommenderas att läsas innan beslut att investera i den aktuella fonden. Prospektet och årsberättelsen finns på engelska och fondens faktablad finns bland annat på svenska och engelska. En sammanfattning av dina rättigheter som investerare i fonden finns tillgängligt på https://coeli.se/finansiell-och-legal-information/. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i fonder kan både öka och minska i värde. Det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.

Här anger du om du är privat eller institutionell investerare.

Vi har marknadsföringstillstånd för våra fonder i flertal länder. Genom att välja ett alternativ i nedan lista bekräftar du att du är hemmahörande i något av dessa.

Den sammanfattande riskindikatorn ger en vägledning om risknivån för denna produkt jämfört med andra produkter. Den visar hur troligt det är att produkten kommer att sjunka i värde på grund av marknadsutvecklingen. Indikatorn speglar framför allt upp- och nedgångar i de aktier fonden placerat i. Denna produkt innehåller inte något skydd mot framtida marknadsresultat. Du kan därför förlora hela eller delar av din investering. Förutom de risker som ingår i riskindikatorn kan andra risker påverka fondens resultat. Se fondens fondbestämmelse för mer information.

Morningstars fondbetyg (rating) är ett mått som går att använda för att se hur fonderna har presterat historiskt. Fonden får ett högre betyg om den har haft en bra avkastning i förhållande till fondens risknivå. En fond måste ha funnits i minst 3 år för att få ett totalt betyg. Har fonden funnits längre än 5 och 10 år får dessutom betyg för dessa tidsperioder. Morningstars hållbarhetsbetyg är ett mått på de ekonomiskt väsentliga riskerna inom miljö, socialt och ägarfrågor (ESG) i en portfölj relativt till liknande konkurrerande portföljer. Hållbarhetsbetyget beräknas för fonder, förvaltningsuppdrag och index globalt, med hjälp av Morningstars databas med portföljinnehav.