AAK – en champion

AAK, tidigare känt som Århus Karlshamn, är en riktig fin svensk pärla. Första gången jag studerade bolaget i detalj var faktiskt för 20 år sedan, närmare bestämt 1999 när jag tillsammans med en vän skrev om bolaget i ett arbete på universitetet (se bilden till vänster). Jag hittade rapporten häromdagen och om jag önskar att jag redan då hade insett hur stort deras fokus på specialfetter skulle bli. Då, 1999, var AAK ett bolag som enligt min ”rapport” omsatte 3,2 miljarder SEK. Nu 20 år senare kommer omsättningen att landa på nästan 10 gånger det. Bara vinsten före avskrivningar och amorteringar (EBITDA) kommer hamna på nästan 3 miljarder SEK i år.

AKK gör precis allt rätt i vårt tycke. De är ledande på sitt verksamhetsområde, de är fokuserade på vinst före omsättning, de expanderar organiskt och de gör strategiska förvärv. Balansräkningen är stark och vi älskar hur företaget kommunicerar med aktiemarknaden; metodiskt, lugnt, sakligt och balanserat. Aktien har utvecklats starkt och i skrivande stund är vi upp nästan 60 procent bara i år. Aktien kan tyckas dyr på nästan 30x vinsten men det finns få företag som kan växa organiskt på det sätt som AAK gör. Liknande företag på den danska börsen handlas en bra bit över 30x.

Författare

Andreas Brock, CFA
Kapitalförvaltare Coeli Global Selektiv

Köp fond

Om Andreas och Henrik

Andreas och Henrik är ett radarpar som kompletterar varandra både professionellt och privat. De har känt varandra länge och delar drömmen om att förvalta en stjärnspäckad fond. Läs mer om oss.

Läs mer

Om fonden

Coeli Global Selektiv är en aktivt förvaltad globalfond som investerar i cirka 30 av världens finaste bolag åt gången.

Nyhetsbrev

Är du nyfiken på vilka bolag som är världens finaste? Fyll i din e-postadress.

Köp fond

Köp fonden Coeli Global Selektiv

Köp direkt hos oss eller hos någon av våra partners

Välj Coeli eller någon av våra samarbetspartners i listan nedan.

Kontakta Max

För dig som i din profession arbetar med investeringar i olika tillgångsslag eller för dig som förmedlar försäkringar till privatpersoner ber vi dig vända dig till Max för mer information och hjälp.

Max Lundberg
Max.lundberg@coeli.se
073 022 27 01