Denna information är avsedd som marknadsföring.
Observera att informationen nedan beskriver andelsklassen (R SEK), som är en andelsklass som är reserverad för privata investerare. Placeringar i andra andelsklasser har i allmänhet andra villkor vad gäller bland annat avgifter, vilket påverkar andelsklassens avkastning. Nedanstående information om avkastning skiljer sig därför från avkastningen i andra andelsklasser.
Nordic Investment Grade (namnändrad från Likviditetsstrategi) steg under augusti med 0,46 %. Sedan årsskiftet har fondandelsvärdet därmed ökat med 4,52 %. Månaden bjöd på en hel del volatilitet i synnerhet på aktiemarknaderna som föll kraftigt till följd av konjunkturoro och frågetecken kring värderingarna i techsektorn. VIX index som mäter volatiliteten på amerikanska S&P 500 steg till nivåer som inte setts sedan pandemin. På kreditmarknaderna var rörelsen mindre, kreditspreadar ökade förvisso men det var aldrig någon panik. En förklaring är sannolikt att marknadsräntor sjönk under stöket vilket bidrog till att stabilisera kreditmarknaden. Sedan turbulensen har marknaderna för riskfyllda tillgångar återhämtat sig medan räntorna är oförändade. Det innebär att marknaderna nu prisar in fyra sänkningar i USA fram till årsskiftet och lika många för svenskt vidkommande.
Efter flera månader med inflöden in i företagsobligationsfonder präglas den nordiska kreditmarknaden just nu av hög riskaptit vilket märks inte minst på antalet nyemissioner i det högavkastande segmentet. Med flera räntesänkningar som nu ligger på bordet talar en del för att vi kan få se en ekonomisk återhämtning vilket bör komma många cykliska bolag och högt belånade bolag till gagns.
Obligationer från Hoist Finance var största bidragsgivare för andra månaden i rad. Med stöd av den starka kvartalsrapporten emitterade Hoist nya obligationer med något tightare kreditspread vilket medförde högre priser för bolagets övriga utestående obligationer.
Fastighetsbolag fortsatte även de sin positiva trend understödda av fortsatt sjunkande förväntningar om framtida räntor. Under augusti kom flera svenska fastighetsbolag till marknaden med nya obligationer och möttes med gott intresse från investerarhåll. Bland de större bolagen noterades emissioner från bland annat Balder och Heimstaden Bostad. Castellum fick dessutom stöd av en uppdaterad analys från Moody’s där bolagets utsikter höjdes till ’positiva’. Catena genomförde en riktad aktieemission för att delfinansiera ett större förvärv av en fullt uthyrd logistikfastighet i Danmark.
Positiv påverkan på månadens resultat kom även från säkerställda bostadsobligationer som gynnades av fallande marknadsräntor.
Under månaden deltog fonden i den nämnda emissionen från Hoist Finance, därtill adderades säkerställda bostadsobligationer från danska Nykredit till portföljen.
Fredrik har varit verksam i branschen sedan 2001. Han har förvaltat kreditfonder och hedgefonder på Catella Fonder och Nordic Cross Asset Management. Han har också arbetat som analytiker på Nordea och Öhman Fondkommission. Fredrik har civilekonomexamen från Lunds Universitet.
Gustav har varit verksam i finansbranschen sedan 2006 och har erfarenheter från olika roller inom kapitalförvaltning och bankverksamhet. Innan han började arbeta för Coeli 2008 var han anställd som fastighetsanalytiker på Royal Bank of Scotland, Nordic Branch.