Varning för risk

TÄNK PÅ ATT. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Under första kvartalet 2021 fick PayPal två nya kunder i sekunden

Under vintern investerade vi i Paypal, det amerikanska betalningsbolaget som är ledande inom internetbetalningar. I samband med att vi köpte PayPal sålde vi både Visa och Global Payment som båda har en större exponering mot fysiska betalningar än vad PayPal har. Det är inte något fel på vare sig Visa eller Global Payment, men ibland får man sälja bra bolag för att ge plats åt ännu bättre. Det som är speciellt med PayPal är att de är ledande på betalningar via internetköp. Exempel på internetbetalningar kan vara när man e-handlar kläder, köper en flygbiljett eller köper v-bucks i spelet Fortnite. På hemsidan för adidas (innehav i globalfonden) är PayPal det föredragna betalningsalternativet och ligger högst upp på sidan. PayPal har hamnat i den positionen eftersom bolaget har en väl fungerande betalningstjänst och har stort förtroende bland e-handlare.

På adidas e-handelssida ligger PayPal högst upp som det rekommenderade betalningsalternativet. Källa: adidas.se

PayPal erbjuder också e-handel mot faktura och har därmed tagit upp konkurrensen mot Klarna. Klarnas framgång bygger på att erbjuda kunden 14 dagars kredit på sitt köp via internet. På engelska benämns denna typ av kreditköp ”Buy Now Pay Later” (BNPL) och från förra året erbjuder PayPal denna betalningsprodukt till sina kunder i USA. Under sommaren rullar de ut detta i Australien och under slutet av året kommer vi i Europa att kunna använda PayPals BNPL-funktion. Paypal har ett konkurrenskraftig pris för handlarna på denna tjänst då det inte kostar något extra att erbjuda detta. Fördelen för handlarna med BNPL är att det stimulerar till shopping eftersom betalningen sker senare.

PayPal har även börjat med handel av kryptovalutor. Har man en Venmo-app (en del av PayPal) och bor i USA kan man köpa och sälja kryptovalutor samt förvara dem i sin plånbok (Wallet). Bolaget har också en swish-produkt i Venmo-appen som man kan överföra pengar med. Vill man använda denna tjänst och bor i Sverige gör man överföringarna med sin PayPal-app.

PayPals konkurrenter är i huvudsak vårt svenska Klarna, australienska Afterpay och det amerikanska Affirm. Ni undrar säkert om Mastercard, ett av våra andra innehav i globalfonden, är en konkurrent till PayPal. Svaret på frågan är både ja och nej. Ja, då betalningen i slutändan avvecklas mot ett konto och nej, då man kan lägga in sitt Mastercard i sitt PayPal konto och betalningen sker från kortet.

Till viss del konkurrerar PayPal också med de vanliga betalningsbolagen då de erbjuder produkten iZettle, som de köpte 2018 och nu har integrerat i bolaget. iZettle är en betalningslösning med en POS-terminal, vilket betyder Point-Of-Sale, och är den apparaten som man blippar sitt kort mot när man betalar. Här är konkurrensen hårdare då de konkurrerar med Fiserv (också ett innehav i globalfonden), Stone, Global Payment, Worldline, etc.

Vid PayPals senaste konferenssamtal nämndes många spännande saker. Bolaget har 392 miljoner aktiva konton på betalningsplattformen. I första kvartalet fick de två nya kunder i sekunden och en ny handlare (merchant) var femte sekund. Den stora anledningen till att PayPal växer kraftigt är att shoppingbeteendet har ändrats under pandemin med mindre handel i fysiska butiker och mer e-handel. Den långsiktiga trenden med e-handel är här för att stanna och PayPal ser sig själv som en vinnare. Just nu investerar bolaget mycket för framtidens e-handel. Bolaget berättade också att de nu har ett samarbete med kinesiska Alibaba. När det gäller BNPL så har 50 procent av kunderna som har använt BNPL tidigare återkommit inom tre månader och använt detta igen. Vidare sade de att hälften av alla som har kryptovalutor i appen Venmo öppnar denna varje dag. Gällande aktiviteten inom olika branscher så ser man en ökning i resande (betalning för flygbiljetter), kläder, skor, mat och detaljhandel.

PayPal uppskattas av e-handlarna eftersom det ger fler återkommande kunder. Betalningslösningen ger en högre andel köp som verkligen genomförs och de kunder som använder PayPal köper mer varor generellt sett. Detta är förmodligen varför adidas har valt att lägga PayPal högt upp på sin hemsida, eftersom sannolikheten att det verkligen blir ett köp ökar. Källa: PayPal

Ett betalningsbolag kan idag inte bara erbjuda betalningar, utan måste också erbjuda möjligheter till enklare och skräddarsydd shopping. PayPal är just nu i färd med att bygga en super-app där man ska lägga in många olika funktioner i en och samma app och enligt CEO Dan Schulman jobbar de hårt för att appen ska kunna lanseras i tredje kvartalet.

PayPals omsättning kommer sannolikt att dubblas på fyra år. Källa: Bloomberg

Om aktiemarknadens estimat för omsättningen infrias för år 2021–2024, kommer bolagets omsättning att växa 19,4 procent varje år. Vid den senaste kvartalsrapporten guidade bolaget för att de kommer att öka omsättningen med 20 procent under år 2021. Med hänsyn till att PayPal är ledande på betalningar via internet har bolaget med sin goda tillväxt en given plats bland våra betalnings-Champions.

Författare

Henrik Milton
Fondförvaltare Coeli Global Selektiv

Köp fond

Skriv ut
Om Andreas och Henrik

Andreas och Henrik är ett radarpar som kompletterar varandra både professionellt och privat. De har känt varandra länge och delar drömmen om att förvalta en stjärnspäckad fond.

Om fonden

Coeli Global Selektiv är en aktivt förvaltad globalfond som investerar i cirka 30 av världens finaste bolag åt gången.

Nyhetsbrev

Är du nyfiken på vilka bolag som är världens finaste? Fyll i din e-postadress.

Köp fond

Köp fonden Coeli Global Select

Köp direkt hos oss eller hos någon av våra partners

Välj Coeli eller någon av våra samarbetspartners i listan nedan.

Kontakta Max

För dig som i din profession arbetar med investeringar i olika tillgångsslag eller för dig som förmedlar försäkringar till privatpersoner ber vi dig vända dig till Max för mer information och hjälp.

Max Lundberg
Max.lundberg@coeli.se
073 022 27 01