Logga in
I förra veckans brev introducerade vi det nya begreppet TACO (Trump Always Chickens Out), en akronym som snabbt fått spridning bland både press och analytiker. Trumps ständiga och ofta bisarra utspel fungerar numera som en sorts av- och på-knapp i förhandlingar med omvärlden - inte minst när det gäller tullar. Vi har tidigare lyft tanken om att en svagare dollar skulle kunna vara en medveten strategi från USA’s sida för att hantera sin växande skuld. Efter ytterligare en vecka präglad av TACO-utspel växer intrycket att administrationen medvetet använder dem som ett verktyg för att pressa ner dollarkursen.
Makro
Veckan som gick präglades av efterdyningarna från Trumps tullutspel veckan innan - både vad gäller EU och Apple. Apple, som hamnade i det makroekonomiska rampljuset efter Trumps uttalande om att iPhones bör tillverkas i USA, återhämtade det tidigare tappet på tre procent. Även sentimentet på marknaden förbättrades generellt efter att Trump tillfälligt backar på sitt hot om 50% tullar mot EU för att kunna förhandla, vilket bidrog till veckans stigande börser.
Siffror på det amerikanska konsumentförtroendet kom i veckan in på oväntat starka nivåer - upp till 98,0 i maj från 85,7 föregående månad. Detta gav en skjuts åt börserna, samtidigt som långräntorna sjönk och dollarn stärktes något.
Här hemma visade Konjunkturinstitutets barometer över svensk ekonomi endast små förändringar. Läget betecknas fortfarande som svagt, men det fanns ljusglimtar: hushållen var något mindre pessimistiska och prisförväntningarna inom detaljhandeln sjönk tydligt.
På fredagen kom färska inflationssiffror från USA. Kärn-PCE (underliggande inflation, dvs exkluderar prisförändringar på mat och energi, vilket gör den mindre volatil) för april landade på 2,5%, jämfört med samma månad förra året. Kärn-KPI (exkluderar prisförändringar på mat och energi KPI-korge baseras på storstäder) april steg 0,2% jämfört med mars. I Tyskland höll sig inflationen (KPI) stabil på 2,1% i maj, samma som i april.
En annan intressant nyhet var att en federal domstol i USA bedömde att Trump brutit mot lagen när han tidigare i år införde generella globala tullar. Ett beslut som nu tillfälligt har hävts av en appellationsdomstol - och mycket tyder på att frågan slutligen hamnar i Högsta domstolen.
Från ECB-håll uttalade sig Villeroy om möjligheten till ytterligare en räntesänkning, något vi ser som sannolikt redan vid nästa veckas möte - sannolikt med 25 punkter. Samtidigt rapporterade finansminister Scott Bessent att förhandlingarna med Kina har stannat upp. Enligt honom krävs nu ett direkt samtal mellan Xi Jinping och Trump för att få igång processen igen.
Börs & Marknad
Tesla rusade 7 procent i tisdags, trots att nyregistreringarna i EU föll med över 52% i april. Den positiva impulsen kom från Elon Musks inlägg på X där han meddelade att han nu fokuserar fullt ut på Tesla och sina andra bolag. Uppgången blev dock kortvarig – under resten av veckan tappade aktien igen och slutade på -4,5% sett från tisdagen till fredag.
Bredare index visade på en positiv utveckling i USA: S&P 500 steg med 2,4%, Dow Jones med 2,1%, och Nasdaq med 2,5%. Europa följde samma riktning - Eurostoxx 50 steg med 1,2%. Även de asiatiska börserna såg högre kursnivåer: Dow Jones Japan steg med 1,9% och Dow Jones Hong Kong med 1,2%. På hemmaplan ökade OMXS30 mer blygsamt med 0,7% (alla avkastningar i SEK).
Svenska kronan fortsätter att vara stark mot andra valutor. Under veckan blev euron 0,5% dyrare och dollarn 0,6% dyrare. För växelkursen EUR/USD så heter mönstret horisontellt sedan mitten av april. Dollarn stärktes mot euron med 0,5% under veckan. Just nu ligger priset för en euro på 1,13 USD.
Oljepriset har fortsatt nedåt och är fortsatt på låga nivåer. Ett fat Brentolja handlas just nu kring 62 USD. Guldpriset har pendlat runt 3300 USD/uns sedan mitten av april, men backade med -2% under veckan. Trots nedgången ligger det historiskt sett fortsatt högt på cirka 3290 USD/uns.
I det marknadsläge som vi befinner oss i nu så ser Coeli möjligheter, bland annat inom fastighetssektorn. Fastighetssektorn gynnas av de lägre räntorna, och detta syns tydligt i de stigande substansvärdena och den ökade kassaflödesgenereringen. Dessa bolag har fortfarande en relativt låg värdering i förhållande till substansvärdena. Läs mer om Coelis fastighetsinvesteringar här.
Nästa vecka
Nästa vecka ser på ytan relativt lugn ut, men innehåller flera tunga datapunkter som kan sätta tonen framåt. Störst fokus ligger på ECB:s räntebesked på torsdag, där en sänkning med 25 punkter är i stort sett inprisad. Intressant blir framför allt hur kommunikationen kring framtida beslut utformas - marknaden lär leta efter signaler om hur lång den här sänkningscykeln kan bli.
I USA blir fredagens jobbrapport (non-farm payrolls) veckans viktigaste datapunkt och kan få stort genomslag i förväntningarna inför Feds möte den 18 juni. Dessutom får vi bland annat ISM-index, Beige Book och JOLTS-statistik, som tillsammans ger en bredare bild av läget i ekonomin. På hemmaplan landar den preliminära inflationssiffran för maj - ett nyckelbesked för Riksbanken inför deras egna räntebeslut, som också kommer den 18:e. Lägg därtill nya PMI-siffror och en utfrågning med Riksbanksledningen i riksdagen.
Vill du veta mer om våra tjänster eller få vägledning i en föränderlig marknad? Tveka inte att höra av dig på länken här nedan.
Förmögenhetsrådgivning och förvaltning - Coeli