Adobe – en champion

Adobe är ett amerikanskt företag med huvudkontor i San Jose, Kalifornien. Företaget är kanske mest känt för sina produkter Photoshop och-pdf läsaren, den välkända Adobe Acrobat som ni säkert använder dagligen.

Vi besökte företaget vid deras huvudkontor tidigare i år som vi följde upp med ett samtal efter ett tag och är mycket imponerade. Företaget har lyckats ställa om hela sin försäljning från licens-köp till prenumerationsbasis, så istället för att köpa en licens på exempelvis programmet Photoshop för ett antal tusentals kronor så kan man nu prenumerera på produkten som en tjänst för 240 SEK/mån (se skärmdump från adobe.com till vänster).

Det här kallas för SAAS (Software As A Service) och har blivit väldigt populärt bland många It-företag. Microsoft, som vi också äger i fonden, växer kraftigt på grund av att fler och fler företag nu byter till deras Office 365 programsvit som ju också är en SAAS.

Adobe var ett av de allra första företag som gjorde den här resan till SAAS och företaget åtnjuter nu flera fördelar: a) kassaflödet är nu mycket mer regelbundet – varje månad kommer det in intäkter från alla som prenumererar b) företaget kan med bara en tangenttryckning justera sin prissättning över hela världen för att till exempel motverka växelkursförändringar och/eller höja sina priser när de så önskar det. I och med att man nu prenumerera på deras produkter som en tjänst så ”måste” man ju betala varje månad, det är svårt att ta en paus eller säga nej till prishöjningarna om man så önskar.

För att ge er lite mer känsla för hur bra det går för Adobe så ser man i deras senaste kvartalsrapport (Q2 2019) att företaget växte sin omsättning (2019 vs 2018) med 25 procent och generade ett kassaflöde på runt 10 miljarder SEK (på ett enda kvartal). Vår bedömning är att aktien kommer att fortsätta att utvecklats starkt under kommande år och att vinsten år 2020 kommer växa med över 20 procent. Den höga vinstmultipel på runt 30x sticker ut men man måste ta i beaktande att ett sådant här fint företag så gott som alltid handlas på någonstans mellan 26-34x så dagens vinstmultipel är helt rimlig. På risksidan finns risken att Microsoft eller liknande företag med enorma muskler aggressivt ger sig in i Adobes produktsfär. Microsoft har försökt göra det tidigare men misslyckats och vi tror inte att det händer inom närtid men det är något som vi förstås bevakar.

Sammanfattningsvis är Adobe en riktig ”champion” för oss och ett företag som platsar väldigt fint in bland ”världens finaste bolag”.

Om Andreas och Henrik

Andreas och Henrik är ett radarpar som kompletterar varandra både professionellt och privat. De har känt varandra länge och delar drömmen om att förvalta en stjärnspäckad fond. Läs mer om oss.

Läs mer

Om fonden

Coeli Global Selektiv är en aktivt förvaltad globalfond som investerar i cirka 30 av världens finaste bolag åt gången.

Nyhetsbrev

Är du nyfiken på vilka bolag som är världens finaste? Fyll i din e-postadress.

Köp fond

Köp fonden Coeli Global Selektiv

Köp direkt hos oss eller hos någon av våra partners

Välj Coeli eller någon av våra samarbetspartners i listan nedan.

Kontakta Max

För dig som i din profession arbetar med investeringar i olika tillgångsslag eller för dig som förmedlar försäkringar till privatpersoner ber vi dig vända dig till Max för mer information och hjälp.

Max Lundberg
Max.lundberg@coeli.se
073 022 27 01