Skriv ut

Förvaltarkommentar Coeli Global Select juli 2021

Medan många av er säkert njuter av en lugn sommarledighet har det varit en intensiv månad på börsen med många bolagsrapporter. Vår portfölj av Världens Finaste Bolag levererade starkt och avkastningen för Coeli Global Select under juli månad var 4,34 procent, vilket var 3,18 procent bättre än vårt jämförelseindex. Nästan alla rapporter gick vår väg och våra två bästa aktier under månaden var amerikanska sjukhusföretaget HCA Healthcare samt Miami baserade luftkonditioneringsföretaget Carrier Global. Företagen levererade rapporter långt över förväntan och trots att båda aktierna är upp runt 50 procent i år, är vår bedömning är att det finns en hel del kursuppgång kvar. Här kan ni läsa mer om HCA och Carrier Global.

Sämst under månaden gick det för betalningsföretaget Paypal vars rapport kom in lite sämre än väntat, framför allt på grund av att Ebay minskar sin användning av plattformen. Det här var väntat men takten på minskningen var lite högre än marknaden förväntat. Näst sämst under månaden utvecklades Renault men då företaget levererade en mycket stark rapport på månadens sista dag så förväntar vi oss en mycket bättre utveckling under kommande månader.

Händelser och trender i marknaden – vad dominerar utvecklingen?

Under rapportsäsongen flödar det in information om hur världens ekonomier och industrier mår och en del trender kan skönjas när man går igenom rapporterna:

a) Corona-effekten börjar mattas av: den globala konsumenten spelar mindre dataspel, shoppar mindre online och är mer ute och äter på restauranger och besöker butiker. Allt det här är sunt och förväntat men en del aktier likt Logitech och Spotify har varit lite pressade av förändringen i konsumentbeteendet. Notera att vi inte äger någon av de två nämnda aktierna.

b) Halvledarbristen har påverkat den globala bilproduktionen mycket negativt under senaste kvartalet och bilfabrikerna kommer inte nå upp till full hastighet förrän senare i år/början på nästa år. Bilindustrin är en av världens största industrier och att de ökar takten under kommande månader kommer att hjälpa att hålla upp framför allt Europas ekonomi under andra halvåret 2021.

c) Högre priser och högre löner är en annan trend som vi kan se. Många företag har fått markant högre tillverkningskostnader då råvarupriserna har skjutit i höjden och till exempel biltillverkarna har i sin tur höjt sina försäljningspriser ut mot konsument, med i runda slängar runt 6-8 procent. Vi ser också många exempel på att framför allt i USA börjar det bli svårt att få tag i arbetskraft och många företag höjer sina anställdas löner. Det finns alltså ett ganska starkt inflationstryck i den globala världsekonomin just nu.

Förändringar i portföljen med kort motivering

Under juli månad gjordes inga förändringar i globalfonden.

Fondens positionering – marknadstro framåt

Juli var en härlig rapportmånad för globalfonden och tonen på kvartalssamtalen var mycket optimistisk inför framtiden. Räntorna är fortsatt långa, den globala konsumenten är glad och konsumtionsbenägen men viktigast av allt är att de företag som vi har valt att investera i är av yppersta kvalité och att de fortsätter att växa.

Coeli Global Select

Utveckling per andelsklass 1 mån i år 3 år Från start
Coeli Global Select – R SEK 4,34% 19,33% 63,18% 176,93%
Jämförelseindex 1,16% 18,33% 43,84% 122,62%

Andreas Brock, CFA

Fondförvaltare av Coeli Global Select

Henrik Milton

Fondförvaltare av Coeli Global Select

Översikt
Startdatum 2014-11-28
Förvaltningsavgift 1,4 %
Prestationsbaserad avg. Ja, 10 %
Riskgrad 5 av 7
PPM-nummer 422709
Jämförelseindex MSCI AC World
NTR $ i SEK
Största innehav (%)
CARRIER GLOBAL CORPORATION 4,1%
HCA HEALTHCARE INC 4,1%
MICROSOFT CORP. 4,0%
SIKA LTD 3,7%
MASTERCARD INC. SHS-A- 3,6%

 

Riskinformation
Historisk avkastning ska inte ses som en garanti för framtida avkastning. Pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde. Det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Läs mer om Coeli Global Select

VIKTIG INFORMATION. Detta material utgör inte investeringsrådgivning. En fonds historiska avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Värdet på fondandelarna kan både öka och minska och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Fondens faktablad och informationsbroschyr finns på www.coeli.se och kan även erhållas direkt från Coeli.