Förvaltarkommentar Coeli Nordic Investment Grade Februari 2025

Denna information är avsedd som marknadsföring.

Observera att informationen nedan beskriver andelsklassen (R SEK), som är en andelsklass som är reserverad för privata investerare. Placeringar i andra andelsklasser har i allmänhet andra villkor vad gäller bland annat avgifter, vilket påverkar andelsklassens avkastning. Nedanstående information om avkastning skiljer sig därför från avkastningen i andra andelsklasser.

Nordic Investment Grade (namnändrad från Likviditetsstrategi) steg under februari med 0,28 %. Sedan årsskiftet har fondandelsvärdet därmed ökat med 0,75 %. Det positiva sentimentet höll i sig under månaden med god utveckling för både företagsobligationer och aktier i såväl Norden som övriga Europa. Utvecklingen för amerikanska aktier, som utvecklats mycket starkt de senaste två åren, var dock negativ vilket till stor del förklaras av svag utveckling för de största techbolagen.

Amerikanska långräntor föll tillbaka under månaden och handlas nu ungefär en halv procentenhet lägre än toppnotering i januari. Förklaringar till räntenedgången kan finnas i statistik som påvisade lägre tillväxt under det fjärde kvartalet än förväntat och förväntningar på att minskade federala utgifter kan komma att leda till lägre offentlig upplåning.

I början av månaden valde Riksbanken att sänka sin styrränta med en kvarts procentenhet till 2,25%. Beslutet motiverades av att inflationen bedöms vara nära målet på två procent och att konjunkturen är fortsatt svag. Direktionen var enig om beslutet att sänka räntan men i efterföljande protokollet gick det att utläsa ökande skillnader i åsikterna om behovet av ytterligare räntesänkningar under våren. Efter Riksbankens besked publicerades statistik som påvisade högre svensk tillväxt än förväntat under fjärde kvartalet och en inflation i januari som var över prognosen. Statistiken gav en välbehövlig skjuts åt den svenska kronan som stärktes mot de flesta andra valutor samtidigt som långa svenska räntor steg.

Den amerikanska administrationen fortsatte på inslagen väg med en strid kommunikation kring både säkerhets- och handelspolitik vilket kom att överskugga det mesta av nyhetsflödet. USA snabba förflyttning på det säkerhetspolitiska området blev ett bryskt uppvaknande för europeiska politiker som nu tvingas inse att det inte längre går att förlita sig på den transatlantiska axeln och att stora investeringar i egen försvarsförmåga nu krävs omgående.

Största bidragsgivare var fastighetsbolaget Balder som under månaden släppte sin bokslutsrapport som innehöll uppgifter om stabila marginaler och fortsatt låg vakansgrad. Balder var aktivt under det fjärde kvartalet och genomförde ett par större förvärv som delvis finansierades av en aktieemission. Övriga fastighetsbolag i portföljen utvecklades också väl där bland annat Castellum fick stöd av att tilldelats kreditbetyget BBB med stabila utsikter från S&P.

Obligationer från försäkringsbolag fortsatte att utvecklas väl med solida bidrag från Protector och SiriusPoint. Protector rapporterade ett resultat som var klart över marknadens förväntningar till följd av låga förluster och god kostnadskontroll. Även SiriusPoint rapporterade strakt underliggande lönsamhet och god tillväxt i premieintäkter.

Stigande svenska långa marknadsräntor medförde viss press på kurserna för säkerställda bostadsobligationer.

Under månaden deltog fonden i nyemissioner från Storebrand Livforsikring, Protector och Gränges. Innehaven av obligationer från Tryg och Catena avyttrades. Därtill växlades innehavet av säkerställda bostadsobligationer med kort återstående löptid mot obligationer med längre tid till förfall. Förändringarna bidrog till att upprätthålla fondens avkastningstakt och förlänga den genomsnittliga löptiden något.

Gustav Fransson

Förvaltare

Gustav Fransson

Förvaltare



  • Har arbetat på Coeli sedan 2009
  • Mer än 10 år i branschen
  • Civilekonomexamen från Handelshögskolan i Stockholm

Gustav har varit verksam i finansbranschen sedan 2006 och har erfarenheter från olika roller inom kapitalförvaltning och bankverksamhet. Innan han började arbeta för Coeli 2008 var han anställd som fastighetsanalytiker på Royal Bank of Scotland, Nordic Branch.

VIKTIG INFORMATION. Denna information är avsedd som marknadsföring. Fondens prospekt, faktablad och årsberättelse finns att tillgå på coeli.se och rekommenderas att läsas innan beslut att investera i den aktuella fonden. Prospektet och årsberättelsen finns på engelska och fondens faktablad finns bland annat på svenska och engelska. En sammanfattning av dina rättigheter som investerare i fonden finns tillgängligt på https://.coeli.se/finansiell-och-legal-information/. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i fonder kan både öka och minska i värde. Det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vänligen observera att fondens förvaltningsbolag kan komma att besluta att säga upp de arrangemang som har gjorts för marknadsföringen av fonden i ett eller flera av de länder som har arrangemang för marknadsföring.
Coeli Likviditetsstrategi

Tidigare kommentarer

Här anger du om du är privat eller institutionell investerare.

Vi har marknadsföringstillstånd för våra fonder i flertal länder. Genom att välja ett alternativ i nedan lista bekräftar du att du är hemmahörande i något av dessa.

Den sammanfattande riskindikatorn ger en vägledning om risknivån för denna produkt jämfört med andra produkter. Den visar hur troligt det är att produkten kommer att sjunka i värde på grund av marknadsutvecklingen. Indikatorn speglar framför allt upp- och nedgångar i de aktier fonden placerat i. Denna produkt innehåller inte något skydd mot framtida marknadsresultat. Du kan därför förlora hela eller delar av din investering. Förutom de risker som ingår i riskindikatorn kan andra risker påverka fondens resultat. Se fondens fondbestämmelse för mer information.

Morningstars fondbetyg (rating) är ett mått som går att använda för att se hur fonderna har presterat historiskt. Fonden får ett högre betyg om den har haft en bra avkastning i förhållande till fondens risknivå. En fond måste ha funnits i minst 3 år för att få ett totalt betyg. Har fonden funnits längre än 5 och 10 år får dessutom betyg för dessa tidsperioder. Morningstars hållbarhetsbetyg är ett mått på de ekonomiskt väsentliga riskerna inom miljö, socialt och ägarfrågor (ESG) i en portfölj relativt till liknande konkurrerande portföljer. Hållbarhetsbetyget beräknas för fonder, förvaltningsuppdrag och index globalt, med hjälp av Morningstars databas med portföljinnehav.