Logga in
Denna information är avsedd som marknadsföring.
Observera att informationen nedan beskriver andelsklassen (R SEK), som är en andelsklass som är reserverad för privata investerare. Placeringar i andra andelsklasser har i allmänhet andra villkor vad gäller bland annat avgifter, vilket påverkar andelsklassens avkastning. Nedanstående information om avkastning skiljer sig därför från avkastningen i andra andelsklasser.
Nordic Investment Grade steg under maj med 0,88 %. Sedan årsskiftet har fondandelsvärdet därmed ökat med 1,19 %. De globala finansmarknaderna fortsatte att återhämtas under maj, avsaknaden av fler negativa nyheter kring amerikanska handelstullar stödde sentimentet. Därtill skiftades marknadsaktörernas fokus mot förväntade skattesänkningar och avregleringar i USA som väntas presenteras inom kort, vilket gav stöd åt aktiemarknaderna. Valuta och obligationsmarknaden signalerar dock tydligt skepticism mot den amerikanska ekonomiska politiken då statsobligationsräntorna steg ytterligare något och dollarn tappade i värde. Moody’s sänkte USA:s kreditbetyg med ett steg och för första gången i modern tid står landet därmed utan en AAA- rating från något av de ledande kreditvärderingsinstituten. En stadigt stigande statsskuld och oförmåga att komma till rätta med de offentliga underskotten angavs som bakgrund till beslutet.
Federal Reserve lämnade sin styrränta oförändrad under månaden då den ekonomiska aktiviteten varit relativt motståndskraftig under våren. Utsikterna för både tillväxt och inflation bedöms vara högst osäkra och centralbanken varnar för ökad riks för stagflation, ett högst oangenämt scenario där inflationen stiger samtidigt som den ekonomiska aktiviteten pressas.
Även Riksbanken lämnade räntan oförändrad under maj, vilket var i linje med förväntat. Med ökad osäkerhet i omvärlden och något svagare konjunkturutsikter är dock Riksbanken redo att lätta på penningpolitiken ytterligare vid kommande möten under förutsättning av inflationen, som bedöms tillfälligt vara något förhöjd, faller tillbaka i linje med prognoserna. De dämpade inflationsutsikterna stöds av att den svenska kronan fortsätter sin revansch och hörde under maj till en av de främsta valutorna i de utvecklade ekonomierna.
I den återhämtning som sågs i den nordiska marknaden för företagsobligationer utvecklades fonden väl med positiva resultatbidrag från mer eller mindre alla innehav. Största bidragsgivare var Hoist Finance som i början av månaden rapporterade god resultatutveckling för de förta kvartalet. Under fjolåret investerade bolag stort vilket nu resulterar i såväl högre intäkter som resultat. Positiv utveckling sågs även för obligationer från logistikbolaget DFDS vars kvartalsrapport innehöll en del lättande besked med bland annat en lite uppjustering av prognosen för färjesegmentet och en prognos om fallande skuldsättningsgrad.
Fastighetsbolag utvecklades generellt väl under månaden trots kvartalsrapporter som generellt påvisade ett tuffare konjunkturläge med i många fall ökande vakanser och relativt svag uthyrning. Möjligheterna till finansiering för fastighetsbolag är dock goda och under månaden sågs många bolag emittera nya obligationer. Castellum hörde till ett av de boalg med bäst utveckling efter att bolaget fick sitt kreditbetyg höjt med ett steg av Moody’s.
Under månaden ökades exponeringen mot defensiva bolag genom tilläggsinvesteringar i bland annat TDC Net och Securitas. Därtill deltog fonden i en nyemission från medicinteknikbolaget Arjo som för första gången gav ut femåriga obligationer.
Gustav har varit verksam i finansbranschen sedan 2006 och har erfarenheter från olika roller inom kapitalförvaltning och bankverksamhet. Innan han började arbeta för Coeli 2008 var han anställd som fastighetsanalytiker på Royal Bank of Scotland, Nordic Branch.