Veckobrev - Vecka 20

Vecka 20 har bjudit på positiva överraskningar, kraftiga marknadsrörelser och ett nytt kapitel i handelsdramat mellan USA och Kina. Låt oss ta en titt på det viktigaste som hänt - och vad vi håller ögonen på framåt.

Makro

Tullförhandlingar mellan USA och Kina resulterade i avtal under måndagen. USA sänker därmed sina tullar på kinesiska varor från 145 till 30% och Kina sänker tullar på amerikanska varor från 125 till 10% (i 90 dagar). Detta skapade glädjeyra på världens börser. Trots att oro fortfarande är en del av det makroekonomiska läget så börjar det nu pratas om “TACO” trade. Denna lustiga men ack så slagkraftiga akronym står för “Trump Always Chickens Out” och säger något om marknadens förändrade syn på Trump - att han backar när det hettar till om öronen.

I en intervju i Dagens Industri så diskuterar Coelis Erik Lundkvist det makroekonomiska läget och hur han ser ovanligt många möjligheter för investerare i det läge vi står i nu. För att ta del av detta och Lundkvists fyra “Trumpskyddade” aktier kan du läsa mer här.

Detaljhandelssiffrorna för april kom in något högre än väntat (säsongsrensat), troligen tack vare fler bilköp - konsumenter försöker alltså förekomma tullarna. Rensar vi för bilar ser vi fortsatt positiv tillväxt på de flesta mått, även om de underliggande siffrorna föll med runt 0,2%.

USA:s PPI föll mer än väntat: -0,5% i april jämfört med mars – lägsta nivån på fem år. Det här signalerar inte att inflationen tvärnitar, utan snarare att den skjuts på framtiden. Med lägre inflationstryck har marknadens förväntningar på räntesänkningar från FED ökat, och just nu räknar marknaden med drygt två sänkningar i år. Som ett brev på posten sjönk både den amerikanska 2- och 10-årsräntan.

BNP i EU kom in marginellt svagare än väntat, men industriproduktionen är ändå något starkare. I sin tur så kom data på att Storbritanniens BNP Q1 växte med 0,7% jämfört med samma kvartal föregående år, även här tycks man alltså springa före tullarna. BNP i Japan föll med -0,2% från Q4 till Q1, ett sämre utslag än vad marknaden väntat sig.

Dagligvaruhandeln i Sverige ökade med 7,9% i april jämfört med föregående år. Påsken inföll visserligen i april i år, vilket kan påverka - men siffran ses ändå som ett styrketecken för en stabilt ökande konsumtion sedan årsskiftet.

Marknad & Börs

OMXS PI har stigit med nästan 8% på en månad och S&P har stigit med drygt 12% under en månad. Den nedgång som skedde i samband med Trumps “liberation day” eller med andra ord tull-utspelet den 2 april från Vita huset - är därmed återhämtad med tydlig marginal.

S&P 500 har under föregående vecka stigit med 1,2%, Dow Jones har sjunkit med -0,1%, och Nasdaq stigit med 3%. Även Europa har sett uppgångar, där storbolagsindexet Eurostoxx 50 stigit med knappt 3%. I Asien har Dow Jones Japan minskat med -2%, samtidigt som Dow Jones Hong Kong är oförändrat. På den svenska marknaden har OMXS 30 stigit med 3,88% (Avkastningar i SEK).

Den svenska kronans förstärkningståg har saktat in senaste månaden men bibehåller sin starka position i förhållande till Euron och den amerikanska dollarn. Växelkursen har under veckan rört sig tämligen horisontellt och en euro har blivit 0,3% dyrare, samtidigt som en dollar har blivit 0,5 procent billigare. Tittar vi på EUR/USD så stärktes euron med 0,77% förra veckan. Sedan en månad tillbaka så har dollarn successivt stärkts mot euron. Detta beror i huvudsak på det bättre sentimentet kring handelstullar och i sin tur en minskad flykt från amerikanska tillgångar. Priset på en euro ligger för tillfället på 1,12 USD.

Oljepriset har rört sig har rört sig horisontellt denna vecka, men ligger fortfarande på mycket låga nivåer. Ett fat brentolja kostar för tillfället drygt 65 USD. Guldet har gått ned -0,5% på en vecka, men ligger fortfarande historiskt högt på 3 217 USD/UNS.

Kommande vecka

Kommande vecka blir relativt lugn men bjuder på några viktiga datapunkter.

I euroområdet står torsdagens PMI-siffror i fokus, tillsammans med sentimentsindikatorer som Ifo, INSEE och konsumentförtroende. EU-kommissionen släpper sin vårprognos och ECB publicerar protokollet från aprilmötet. Ursula von der Leyen besöker London för ett Brexit-relaterat toppmöte, och G7:s finansministrar träffas i Kanada.

I USA väntas inga större datapunkter, men vi får ny information om bostadsmarknaden och affärsklimatet, inklusive det nationella PMI på torsdag.

I Sverige publicerar Riksgälden en ny prognos för statens lånebehov på torsdag – vi räknar med ökad obligationsupplåning. Fredagens AKU väntas visa en återgång till tidigare arbetslöshetstrend.

Norge släpper sin inflationsförväntningsundersökning på torsdag, vilket blir en viktig pusselbit inför Norges Banks räntebesked i juni.

Vill du veta mer om våra tjänster eller få vägledning i en föränderlig marknad? Tveka inte att höra av dig på länken här nedan.

Förmögenhetsrådgivning och förvaltning - Coeli

Veckobrev - Vecka 20

Här anger du om du är privat eller institutionell investerare.

Vi har marknadsföringstillstånd för våra fonder i flertal länder. Genom att välja ett alternativ i nedan lista bekräftar du att du är hemmahörande i något av dessa.

Den sammanfattande riskindikatorn ger en vägledning om risknivån för denna produkt jämfört med andra produkter. Den visar hur troligt det är att produkten kommer att sjunka i värde på grund av marknadsutvecklingen. Indikatorn speglar framför allt upp- och nedgångar i de aktier fonden placerat i. Denna produkt innehåller inte något skydd mot framtida marknadsresultat. Du kan därför förlora hela eller delar av din investering. Förutom de risker som ingår i riskindikatorn kan andra risker påverka fondens resultat. Se fondens fondbestämmelse för mer information.

Morningstars fondbetyg (rating) är ett mått som går att använda för att se hur fonderna har presterat historiskt. Fonden får ett högre betyg om den har haft en bra avkastning i förhållande till fondens risknivå. En fond måste ha funnits i minst 3 år för att få ett totalt betyg. Har fonden funnits längre än 5 och 10 år får dessutom betyg för dessa tidsperioder. Morningstars hållbarhetsbetyg är ett mått på de ekonomiskt väsentliga riskerna inom miljö, socialt och ägarfrågor (ESG) i en portfölj relativt till liknande konkurrerande portföljer. Hållbarhetsbetyget beräknas för fonder, förvaltningsuppdrag och index globalt, med hjälp av Morningstars databas med portföljinnehav.