Logga in
Erik Lundkvist delar med sig av lärdomar från det första halvåret.
Det mest framträdande var världsekonomins motståndskraft trots högt ränteläge, fortsatta geopolitiska spänningar och tidigare ekonomiska chocker. Den amerikanska ekonomin har agerat draglok, där konsumenterna gynnats av låg arbetslöshet, reallöneökningar, låg skuldsättning och lång räntebindning.
Förutom högre tillväxt och därmed högre vinsttillväxt för bolagen har AI-hajpen drivit börserna till nya rekordnivåer. Halvledarjätten Nvidia har hunnit bli världens största börsnoterade bolag. Men bolagets börsvärde sjönk därefter med över 550 miljarder dollar på grund av vinsthemtagningar under några dagar, vilket även det är ett nytt rekord i förlorat börsvärde. Högre amerikansk tillväxt än väntat har också medfört att inflationen faller tillbaka långsammare, och att räntesänkningarna väntas bli färre. Detta har varit den huvudsakliga anledningen till varför mindre bolag har presterat sämre än stora på börsen.
Det börjar komma tecken på inbromsning i USA. Håll ett extra öga på hur arbetsmarknaden utvecklas. Det kommer att sätta tonen för den amerikanska centralbankens agerande och därmed börsutvecklingen under den andra halvan av året. Det förbättrade sentimentet i Sverige och övriga Europa är avhängigt av att Riksbanken och ECB går vidare med fler räntesänkningar.
Blir den amerikanska konjunkturavmattningen mild samtidigt som inflationen fortsätter att falla, finns det goda möjligheter att börsuppgången breddas och även omfattar lägre värderade segment som småbolag. Om den amerikanska arbetsmarknaden istället försämras mer påtagligt, riskerar börsuppgången att bytas till konjunkturoro och börsfall. I skrivande stund är min bedömning att det positivare utfallet har högre sannolikhet. Men det gäller att vara vaksam, en konjunkturförsämring kan ske snabbt.
Stora geopolitiska risker på flera håll. Utöver kriget i Ukraina och oroligheterna i Mellanöstern ökar de politiska riskerna i och med valen i USA och Frankrike. Något som även riskerar att försämra västvärldens relationer med Kina ytterligare. Det finns oro för att eventuella nya högerregeringar i dessa länder skulle kunna medföra ökade budgetunderskott, vilket skulle förvärra de redan höga statsskulderna. Dock krävs det stora geopolitiska förändringar för att det ska påverka börserna.
En annan risk, som inte är mitt huvudscenario, är att den amerikanska konjunkturen mattas samtidigt som inflationen i USA och Europa visar sig oväntat ihållig. Detta skulle leda till sämre förutsättningar för bolagen att växa sin omsättning och vinster, samtidigt som centralbankernas möjlighet att stimulera ekonomin skulle försämras.
Erik Lundkvist har arbetat på Coeli sedan 2004 och har mer än 15 år i branschen. Erik är Head of Public Market Investments & CIO på Coeli och har det övergripande ansvaret för bolagets kapitalförvaltning och tillgångsallokering. Erik är även ansvarig för kapitalförvaltningen av Coelis strategiska portföljer samt för utvärderingen av nya kapitalförvaltarteam. Erik är även auktoriserad finansanalytiker, CEFA, från Handelshögskolan i Stockholm och medverkar i Coelis Husvy varje månad.