Logga in
Den amerikanska ekonomin har visat styrka sedan marknaden började förvänta sig en vinst för Donald Trump i valet, och även efter att han faktiskt blev vald. Men det är för tidigt att dra några definitiva slutsatser om det ekonomiska sentimentet, då mycket fortfarande hänger på hur nästa administration kommer att agera. Kapitalet förflyttar sig i allt högre grad till USA, vilket kan indikera en fortsatt positiv inställning till landets ekonomi på lång sikt.
Det orosmoln som finns, och som utgör det största hindret för en uppgång på marknaden framöver, är de stigande långräntorna. Högre räntor tenderar att vara en broms för mindre bolag, som har större finansieringsbehov än de större företagen, vilket gör att detta segment riskerar att få svårare att växa.
Den amerikanska ekonomin i sin helhet, under Trump och hans expansiva finanspolitik, bör å andra sidan kunna hantera något högre styrräntor än tidigare. För Europa och Sverige ser vi däremot en ökad sannolikhet för lägre styrräntor, vilket kan kopplas samman till de potentiella konsekvenserna av tullarna som kan påverka både den globala handeln och de europeiska ekonomierna.
Erik Lundkvist, Head of Public Market Investments och CIO på Coeli.
Enligt marknadens nuvarande bedömning innebär Trumps återkomst till Vita huset att FED inte kommer att sänka räntan lika aggressivt som tidigare förväntat. Vi förväntar oss också att när vi närmar oss den "neutrala" räntan – den nivå där FED inte längre försöker stimulera eller dämpa ekonomin, kommer centralbanken att bli mer försiktig i sina beslut.
Vi förhåller oss även skeptiska till hållbarheten av den amerikanska statsskulden. Om budgetunderskottet ligger på omkring 7% under en högkonjunktur, kan detta skapa problem om USA går in i en lågkonjunktur och måste stimulera ekonomin ytterligare.
Potentialen i USA är fortfarande stor, men denna potential finns främst hos mindre företag. De stora företagen är redan så högt värderade att de kan ha svårare att ge samma avkastning framöver. Därför ser vi att en uppgång på marknaden kommer att ske genom en breddning, där de mindre företagen får möjlighet att växa.
Erik Lundkvist har arbetat på Coeli sedan 2004 och har mer än 15 år i branschen. Erik är Head of Public Market Investments & CIO på Coeli och har det övergripande ansvaret för bolagets kapitalförvaltning och tillgångsallokering. Erik är även ansvarig för kapitalförvaltningen av Coelis strategiska portföljer samt för utvärderingen av nya kapitalförvaltarteam. Erik är även auktoriserad finansanalytiker, CEFA, från Handelshögskolan i Stockholm och medverkar i Coelis Husvy varje månad.