Logga in
För några månader sedan investerade vi i amerikanska Carrier Global och aktien har sedan dess haft en behaglig utveckling, vi är nu upp runt 11 procent på den investeringen. I det här inlägget vill vi dels beskriva varför vi har investerat era pengar i det här företaget, dels varför vi tror att det finns mycket mer kvar i aktien under de kommande 12–24 månaderna.
Företaget Carrier har sitt namn efter amerikanen Willis Carrier från New York som designade världens första moderna luftkonditioneringssystem 1902. Det unika med hans system var att, förutom att hjälpa till med att cirkulera och rensa luften, kunde det också höja/minska luftfuktigheten, detta genom att antingen värma eller kyla luften. Carrier Global är idag ett mycket stort företag med 53 000 anställda och en omsättning på över 18 miljarder dollar. Som vanligt när det gäller den här typen av företag (se till exempel en översikt av Atlas Copcos runt 50 olika varumärken) så säljs Carriers produkter under många olika varumärken som Carrier, Kidde, Toshiba-Carrier, Bryant, Carrier-Transicold etc., men Carrier är det viktigaste varumärket för gruppen. Företaget har tre olika divisioner:
Källa: Carrier Global, Coeli Global Select analys.
Mellan år 1980 och 2019 var Carrier en del av konglomeratet United Technologies. Men i mars 2020 avskildes företaget och börsnoterades och det står nu på egna ben och är ett så kallat ”spin-off”. Vi älskar spin-offs, för massor av energi brukar släppas loss internt i företaget när väl management får lov att köra företaget på det sätt som de troligen alltid velat göra. När det gäller Carrier ser vi massor med tecken på att företaget har fått ny energi:
Nu när ny intern energi har släppts lös tillsammans med starka ESG trender inom energieffektivitet ser vi framför oss en organisk tillväxt på runt 4-6 procent per år. Detta tillsammans med förvärv och kostnadsbesparingar bör kunna leda till en vinsttillväxt på runt 10-15 procent under kommande år, vilket rent teoretiskt kan leda till lika stora ökningar på aktiekursen.
Den största värdeökningen i aktien tror vi dock kommer genom en generell omvärdering av företagets aktier, en så kallad multipel expansion vilket också var temat i min bok ”Vägen till vinnande aktier”. Det är många som inte känner till Carrier som börsnoterades under en tid när världens investerare hade fullt upp med att fokusera på coronapandemin. Som ett resultat är det först nu många investmentbanker börjat följa företaget och när man jämför Carriers värdering med sin japanska konkurrent Daikin eller med HVAC distributören Watsco kan man se att de handlas på en värdering som är nästan 50 procent högre (se bild nedan).
Watsco är ett nytt företag på börsen som först måste bevisa sig innan det kan bli en ”börsälskling”, men över en period på 1-2 år tror vi att det är möjligt att i alla fall halva det här värderingsgapet kan stängas. Summa summarum så ser vi en uppsida på runt 50 procent under kommande 12-24 månader, delvis drivet av högre vinster men också av en multipel expansion.
I bilden nedan visas vinstmultipeln, p/e blended 12 months, för Carrier (i vitt) samt för Daikin (ljusblått) och Watsco (mörkblått). Källa: Bloomberg.
Andreas Brock är ansvarig förvaltare för Coeli Global Select och Coeli Global Small Cap Select har lång erfarenhet av både aktieanalys och förvaltning. Innan Andreas kom till Coeli ansvarade han för nordisk verkstadsanalys på Nordea. Dessförinnan arbetade han som kapitalförvaltare på Capital Group i London. Före sin tid i London, arbetade Andreas med företagsförvärv för ABB i Kina. Andreas var medlem i styrelsen för CFA Sweden 2015-2017.
Henrik Milton är tillsammans med Andreas Brock ansvarig förvaltare för Coeli Global Select och Coeli Global Small Cap Select. Henrik har lång erfarenhet av aktieanalys och portföljförvaltning. Han har tidigare bland annat arbetat som fondförvaltare på Capinordic Asset Management där han ansvarade för fonderna Global Opportunities och BRICA fram till och med år 2010.