Coeli Unlisted – Private Equity och fastigheter

Efter en längre tid av kraftig inflation, höjda räntor och ett tuffare investeringsklimat har både Private Equity och fastighetsmarknaden haft en relativt utmanande period med färre transaktioner och lägre värderingar. Nu verkar vi vara på väg mot en mer gynnsam marknad, framför allt drivet av det sjunkande ränteläget.

Men vad anser experterna – när förväntas fastighetsmarknaden återhämta sig, och vilka trender kan komma att prägla Private Equity-marknaden framöver? Allt detta och mer kommer att stå i fokus under vårt kommande investerarevent, Coeli Unlisted. Under trevliga omständigheter får du möjlighet att möta några av branschens främsta experter och ta del av kunskap och framtidsprognoser för marknaden och de trender som ligger i tiden.

En eventserie för nätverkande och investeringar

Coeli Unlisted är en eventserie med fokus på investeringar inom så kallat ”Private Markets” – med syfte att föra samman bolag, investerare och branschexperter, samtidigt som medverkande får en inblick och förståelse om marknaden och investeringstrender. Coeli Unlisted är ett av flera exempel på Coelis engagemang för innovation och investeringar där nätverk ofta är en nyckel i sammanhanget.

Varje tillfälle har ett aktuellt tema där vi tillsammans djupdyker i marknadstrender och vid detta tillfälle kommer vi bland annat belysa det nuvarande ränteläget som ser ut att bli alltmer gynnsamt för investerare.

Coeli Unlisted kommer hålla nästa evenemang i slutet av november i år. Kontakta oss för ytterligare information och anmälan: unikamojligheter@coeli.se.

Kvinna och man som representerar värdeskapande nätverk inom Coeli Unlisted.

Private Equity – investeringar över marknadens cykler

Private Equity är en central del av Coelis portföljallokering och ett sätt att diversifiera investeringar samt minska exponeringen mot börsens volatilitet i och med dess låga börskorrelation. Genom att anamma ett långsiktigt perspektiv kan investerare dra nytta av tillgångsslagets fina avkastningspotential och skapa stabilitet över tid.

Aktiviteten på transaktionsmarknaden har under en längre period varit avvaktande med ett begränsat antal genomförda affärer. Samtidigt finns det en stor andel kapital hos Private Equity-fonderna som ännu inte har investerats, till följd av genomförda fondresningar utan motsvarande investeringsaktivitet, vilket ökar behovet av transaktioner.

Under årets tredje kvartal noterades en ökning av transaktioner på marknaden, vilket indikerar på en försiktig återhämtning. Vi bedömer att det finns goda förutsättningar för fortsatt positiv utveckling, då räntorna är på väg ned och den outnyttjade investeringskapaciteten inom Private Equity sannolikt kommer att spela en nyckelroll i att driva marknadsaktiviteten framåt.

Genom att kontinuerligt och långsiktigt investera i Private Equity skapar vi förutsättningar för att diversifiera portföljen, minimera risk och skapa värde över tid. Coeli samarbetar med ledande aktörer inom Private Equity och investerar tillsammans med vårt investerarnätverk Coeli Investment Partners i case-by-case möjligheter som inte finns tillgängliga på den breda marknaden.

Ett intressant läge för investerare

Fastighetsmarknaden har varit under press sedan ränteuppgångarna började i början av 2022. Efter flera år av kraftiga värdeökningar har många bolag, särskilt de med låga yieldnivåer (direktavkastning) och höga skulder, haft svårt att hantera de ökade räntekostnaderna som följd av högre räntor. Detta har påverkat värderingarna och lett till stora rabatter mot substansvärde.

Trots den tuffa perioden ser vi nu en vändning. De räntesänkningar som redan genomförts, tillsammans med ytterligare sänkningar som väntas, förväntas ha en positiv inverkan på marknaden framöver. De längre marknadsräntorna har redan fallit betydligt, vilket innebär att finansieringskostnaderna för svenska fastighetsbolag idag är på nivåer som liknar de före räntehöjningarna under 2017–2021. Detta skapar förutsättningar för en återhämtning, och för investerare kan det finnas goda möjligheter att komma in i fastighetsbolag till attraktiva värderingar i en marknad som stabiliseras.

Sammanfattningsvis så har vi ett unikt marknadsfönster vad gäller både tillgångsslaget Private Equity och fastigheter. Där de för många av bolagen i sektorn höga substansrabatterna och låga värderingarna, i kombination med att räntesänkningar är på gång ger goda förutsättningar för att generera potentiell avkastning.

Kristin Gejrot

Head of Investor Relations

Kristin Gejrot

Head of Investor Relations



I snart 12 år har Kristin Gejrot arbetat med analys, investeringar, förvaltning, marknad och omvärldsanalys. Först i flera olika roller kopplat till analys och förvaltning på SEB för att sedan 2021 arbeta som analysansvarig för onoterat på Coeli.

VIKTIG INFORMATION. Denna information är avsedd som marknadsföring. Handel med värdepapper innebär alltid en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.

Fler nyheter

Här anger du om du är privat eller institutionell investerare.

Vi har marknadsföringstillstånd för våra fonder i flertal länder. Genom att välja ett alternativ i nedan lista bekräftar du att du är hemmahörande i något av dessa.

Den sammanfattande riskindikatorn ger en vägledning om risknivån för denna produkt jämfört med andra produkter. Den visar hur troligt det är att produkten kommer att sjunka i värde på grund av marknadsutvecklingen. Indikatorn speglar framför allt upp- och nedgångar i de aktier fonden placerat i. Denna produkt innehåller inte något skydd mot framtida marknadsresultat. Du kan därför förlora hela eller delar av din investering. Förutom de risker som ingår i riskindikatorn kan andra risker påverka fondens resultat. Se fondens fondbestämmelse för mer information.

Morningstars fondbetyg (rating) är ett mått som går att använda för att se hur fonderna har presterat historiskt. Fonden får ett högre betyg om den har haft en bra avkastning i förhållande till fondens risknivå. En fond måste ha funnits i minst 3 år för att få ett totalt betyg. Har fonden funnits längre än 5 och 10 år får dessutom betyg för dessa tidsperioder. Morningstars hållbarhetsbetyg är ett mått på de ekonomiskt väsentliga riskerna inom miljö, socialt och ägarfrågor (ESG) i en portfölj relativt till liknande konkurrerande portföljer. Hållbarhetsbetyget beräknas för fonder, förvaltningsuppdrag och index globalt, med hjälp av Morningstars databas med portföljinnehav.