Försäljning, konkurs och likvidation blir det någon skillnad i när jag får avdrag för en förlust?

Det händer tyvärr ibland att det bolag som man har köpt aktier i går i konkurs eller träder i likvidation. Frågan är då när och hur man får ett skattemässigt avdrag för den förlusten man gör.

En konkurs leder i stort sett alltid till att aktieägarna går lottlösa då kön av fordringsägare ofta är lång och pengarna slut innan alla fått betalt. Det ligger så att säga i konkursens natur. Vid en likvidation kan situationen vara annorlunda då en likvidation ibland kan vara frivillig och inte föranledd av insolvens. För att få avdrag för en förlust på ett värdepapper, som en aktie är, krävs det att detta har avyttrats. Det är avyttringstidpunkten som styr vilket år som förlusten kan dras av. Så frågan är då vad som räknas som en avyttring i inkomstskattelagens mening. De vanligaste avyttringarna är försäljningar och byten men det finns annat som räknas som en avyttring, exempelvis utlåning av värdepapper eller överföring till ett investeringssparkonto. Däremot räknas inte äganderättsövergång genom arv, gåva eller bodelning som en avyttring. I dessa fall tar mottagaren över den skattemässiga situationen från den avlidne eller givaren.

Avyttringstidpunkten är den dag när det finns ett avtal om försäljning, byte eller jämförlig överlåtelse som är bindande för bägge parter. Vid handel över börs är det inga problem att fastställa avyttringstidpunkten. Om avyttringen däremot sker utanför en marknadsplats, vilket är fallet när onoterade aktier säljs, är det således viktigt att det finns ett daterat avtal mellan parterna.

När ett aktiebolag försätts i konkurs sker det normalt ingen avyttring av aktierna av det enkla skälet att det vanligtvis inte finns några intresserade köpare. För att inte möjligheten till förlustavdrag ska gå om intet vid konkurser anger inkomstskattelagen att avyttringstidpunkten för aktierna istället skall vara dagen när bolaget försätts i konkurs. Det betyder att förlusten anses vara definitiv redan vid konkursutbrottet och aktieägaren behöver inte avvakta med att yrka avdrag i deklarationen till konkursen är avslutad. Skulle det mot förmodan bli pengar över till aktieägarna får det belopp som erhålls i så fall tas upp i deklarationen som en kapitalvinst det år utbetalningen sker.

Möjligheten till förlustavdrag vid konkursutbrott har tidigare endast varit möjlig för aktieägare i svenska bolag, men från 1 januari 2018 gäller denna möjlighet även för konkurser i utländska bolag. Vid en konkurs räknas försäljningsintäkten till noll kronor varför förlusten kommer uppgå till hela omkostnadsbeloppet.

Eftersom en deklaration kan omprövas senast sex år efter inkomståret är det viktigt att känna till att avdragstidpunkten infaller vid konkursutbrottet. Annars går möjligheten till avdrag förlorad. Det går därför inte att avyttra aktien med skattemässig verkan efter konkursutbrottet eftersom förlusten är definitiv vid redan då.

Vid likvidation av ett aktiebolag anses avyttringstidpunkten vara när beslut om likvidation fattas av bolagsstämman, Bolagsverket eller domstol. Dock uppkommer avdragstidpunkten vid likvidationer normalt först när likvidationen är avlutad det vill säga det är först då som förlusten är definitiv. Kan förlustens storlek dock med säkerhet bestämmas tidigare får aktieägaren avdraget då istället. Det är alltid avyttringsårets regler som ska tillämpas även om förlusten redovisas ett senare år. Förlusten ska därför redovisas enligt de regler som gällde det år när man fattade beslut om likvidationen.

Fler nyheter

Här anger du om du är privat eller institutionell investerare.

Vi har marknadsföringstillstånd för våra fonder i flertal länder. Genom att välja ett alternativ i nedan lista bekräftar du att du är hemmahörande i något av dessa.

Den sammanfattande riskindikatorn ger en vägledning om risknivån för denna produkt jämfört med andra produkter. Den visar hur troligt det är att produkten kommer att sjunka i värde på grund av marknadsutvecklingen. Indikatorn speglar framför allt upp- och nedgångar i de aktier fonden placerat i. Denna produkt innehåller inte något skydd mot framtida marknadsresultat. Du kan därför förlora hela eller delar av din investering. Förutom de risker som ingår i riskindikatorn kan andra risker påverka fondens resultat. Se fondens fondbestämmelse för mer information.

Morningstars fondbetyg (rating) är ett mått som går att använda för att se hur fonderna har presterat historiskt. Fonden får ett högre betyg om den har haft en bra avkastning i förhållande till fondens risknivå. En fond måste ha funnits i minst 3 år för att få ett totalt betyg. Har fonden funnits längre än 5 och 10 år får dessutom betyg för dessa tidsperioder. Morningstars hållbarhetsbetyg är ett mått på de ekonomiskt väsentliga riskerna inom miljö, socialt och ägarfrågor (ESG) i en portfölj relativt till liknande konkurrerande portföljer. Hållbarhetsbetyget beräknas för fonder, förvaltningsuppdrag och index globalt, med hjälp av Morningstars databas med portföljinnehav.