Förvaltarkommentar Coeli Global Select augusti 2021

Augusti var en intensiv rapportmånad med fina kvartalsrapporter från våra bolag. Vår portfölj av världens finaste bolag fortsatte att leverera starkt och avkastningen för Coeli Global Select under augusti månad blev 3,21 procent, vilket var 0,37 procent bättre än vårt jämförelseindex. De starkaste bidragen kom från NVIDIA, BAM Group samt ASML. Två av tre av månadens bästa aktier, NVIDIA och ASML, är verksamma inom den glödheta halvledarsektorn. NVIDIA rapporterade till exempel en försäljningsökning på 68 procent och en vinstökning på långt över 200 procent, medan ASML kunde rapportera en dubblering av deras kundorder jämfört med förra året. Vill ni läsa mer om den spännande halvledarsektorn så finner ni en längre analys om ASML här, samt en videointervju om hela industrin här.

Den tredje aktien som gick bra under månaden var vår special situations aktie, BAM Group. BAM är ett holländskt byggbolag som har haft stora problem men som nu utvecklas till det bättre. Vill ni läsa mer om vår analys av den aktien finner ni en sammanfattning här.

Trots en i för övrigt stark månad hade både Mastercard och Magazine Luiza fallande aktiekurser. Brasilianska Magazine Luizas aktiekursfall är svårt att förklara då bolaget hade en otrolig rapport, men Mastercard har troligen haft en svagare utvecklingen på grund av oron för deltavarianten av coronaviruset och de effekter som det kan leda till när det gäller internationellt resande.

Händelser och trender i marknaden – vad dominerar utvecklingen?

Det finns ett gammalt talesätt som säger att börserna stiger längs en vägg av oro, och enkelt förklarat betyder det att börsen alltid är orolig för något. Det här är en liknelse som vi tycker stämmer bra in på börsens beteende och vi skulle själva vilja sammanfatta det som att börsen tenderar att ha lite hypokondriskt beteende. Just nu är börsen orolig för ytterligare spridning av deltavarianten och det kommer många analyser om hur situationen utvecklas både i USA samt Israel. Vi är inga immunologer men vi känner tilltro till att världen och våra företag kommer lösa även det här problemet.

Förändringar i portföljen med kort motivering

Under augusti månad gjordes inga förändringar i globalfonden.

Fondens positionering – marknadstro framåt

Augusti var en bra rapportmånad för globalfonden och tonen på kvartalssamtalen fortsätter att vara optimistiska inför framtiden. Nästa rapportsäsong börjar redan om en månad, så vi använder den här perioden mellan rapporterna så effektivt som möjligt – besöker bolag och letar efter nya spännande idéer till globalfonden. Vi har under den senaste veckan gjort runt 15 möten med olika företagsledare, men mer om det i nästa månadsbrev.

Utveckling per andelsklass1 måni år3 årFrån start
Coeli Global Select – R SEK3,21%23,16%62,44%185,82%
Jämförelseindex2,84%21,69%40,95%128,94%

 

 

Andreas Brock

Förvaltare

Andreas Brock

Förvaltare



  • Arbetat på Coeli sedan 2014
  • Mer än 15 år i branschen
  • MBA från London Business School, kandidatexamen från Lunds Universitet och är CFA Charterholder

Andreas Brock är ansvarig förvaltare för Coeli Global Select och Coeli Global Small Cap Select har lång erfarenhet av både aktieanalys och förvaltning. Innan Andreas kom till Coeli ansvarade han för nordisk verkstadsanalys på Nordea. Dessförinnan arbetade han som kapitalförvaltare på Capital Group i London. Före sin tid i London, arbetade Andreas med företagsförvärv för ABB i Kina. Andreas var medlem i styrelsen för CFA Sweden 2015-2017.

Henrik Milton

Förvaltare

Henrik Milton

Förvaltare



  • Har arbetat på Coeli sedan 2016
  • Mer än 17 års erfarenhet av branschen
  • Masterexamen i Finans från Lunds Universitet

Henrik Milton är tillsammans med Andreas Brock ansvarig förvaltare för Coeli Global Select och Coeli Global Small Cap Select. Henrik har lång erfarenhet av aktieanalys och portföljförvaltning. Han har tidigare bland annat arbetat som fondförvaltare på Capinordic Asset Management där han ansvarade för fonderna Global Opportunities och BRICA fram till och med år 2010.

Viktig information. Denna information är avsedd som marknadsföring. Fondens prospekt, faktablad och årsberättelse finns att tillgå på coeli.se och rekommenderas att läsas innan beslut att investera i den aktuella fonden. Prospektet och årsberättelsen finns på engelska och fondens faktablad finns bland annat på svenska och engelska. En sammanfattning av dina rättigheter som investerare i fonden finns tillgängligt på https://coeli.se/finansiell-och-legal-information/ Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i fonder kan både öka och minska i värde. Det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.

Här anger du om du är privat eller institutionell investerare.

Vi har marknadsföringstillstånd för våra fonder i flertal länder. Genom att välja ett alternativ i nedan lista bekräftar du att du är hemmahörande i något av dessa.

Den sammanfattande riskindikatorn ger en vägledning om risknivån för denna produkt jämfört med andra produkter. Den visar hur troligt det är att produkten kommer att sjunka i värde på grund av marknadsutvecklingen. Indikatorn speglar framför allt upp- och nedgångar i de aktier fonden placerat i. Denna produkt innehåller inte något skydd mot framtida marknadsresultat. Du kan därför förlora hela eller delar av din investering. Förutom de risker som ingår i riskindikatorn kan andra risker påverka fondens resultat. Se fondens fondbestämmelse för mer information.

Morningstars fondbetyg (rating) är ett mått som går att använda för att se hur fonderna har presterat historiskt. Fonden får ett högre betyg om den har haft en bra avkastning i förhållande till fondens risknivå. En fond måste ha funnits i minst 3 år för att få ett totalt betyg. Har fonden funnits längre än 5 och 10 år får dessutom betyg för dessa tidsperioder. Morningstars hållbarhetsbetyg är ett mått på de ekonomiskt väsentliga riskerna inom miljö, socialt och ägarfrågor (ESG) i en portfölj relativt till liknande konkurrerande portföljer. Hållbarhetsbetyget beräknas för fonder, förvaltningsuppdrag och index globalt, med hjälp av Morningstars databas med portföljinnehav.