Logga in
Likviditetsstrategi steg under augusti med 0,10 %. Sedan årsskiftet har fondandelsvärdet därmed minskat med 2,54 %. Augusti inleddes i dur med en positiv marknadsutveckling för både aktier, stats- och företagsobligationer. Under de två sista veckorna var dock tongångarna mer negativa till följd av att den höga inflationen kommer medföra omfattande räntehöjningar från världens centralbanker. Skarpa uttalanden från företrädare för både Fed och ECB om att de måste göra mer – fler räntehöjningar – innan de kan var övertygade om att inflationen är på väg tillbaka mot en nivå som är i linje med målen, spädde på det negativa sentimentet.
Statsobligationsräntor, som fallit tillbaka något under sommaren, steg till följd av detta på bred front. Kraftigast var uppgången i de korta löptiderna vilket medförde att räntekurvorna flackade ut än mer, i både USA och Sverige är de korta räntorna nu klart högre än de längre – något som ofta ses som en signal om en kommande ekonomisk avmattning.
Kreditspreadar för högavkastande obligationer i Europa ökade signifikant under månaden, vilket tillsammans med allmänt stigande räntor medförde en negativ totalavkastning. Den nordiska företagsobligationsmarknaden stod emot turbulensen relativt väl med måttliga vidgade kreditspreadar.
Aktiviteten i primärmarknaden kom i gång mot slutet av månaden. I Sverige sågs emissioner främst från banker och investment grade bolag, däribland ett par fastighetsbolag. Nyemissionerna togs emot med förhållandevis gott intresse, vilket är positivt efter ett par turbulenta månader med låg aktivitet. Finansieringskostnaden för emitterande bolag är i de flesta fall påtagligt högre än vad den var i början på året, något som lägger grunden för en god avkastningsnivå i företagsobligationsmarknaden under kommande månader och kvartal.
Månadens största bidragsgivare var investmentbolaget Aker Horizons, med ägarintressen främst inom förnybar energi och teknologi för infångning av koldioxid. Sentimentet för bolag inom förnybar energi har stärkts under sommaren, delvis till följd av den pågående energikrisen i Europa och de förnärvarande mycket höga elpriserna. Aker Horizons dotterbolag Mainstream tilldelades under augusti en option på att utveckla en större havsbaserad vindkraftspark utanför Skottland.
Positiva bidrag erhölls även från de båda fartygsleasingbolagen Ocean Yield och SFL. Båda rapporterade under augusti stabil resultatutveckling för andra kvartalet, goda marknadsförutsättningar främst för container- och tankfartyg stärker bolagen genom minskad motpartsrisk.
Negativ påverkan på resultatet kom främst från försäkringskoncernen Sirius International efter att bolaget oväntat meddelat att det inte avser att förtidsinlösa en efterställd obligation. Sirius har under de senaste åren haft svag lönsamhet, bolagets finansiella stryka är trots detta alltjämt stark med en god solvensgrad. En strategiomläggning har dock medfört kraftigt förbättrade försäkringsresultat de senaste tre kvartalen. Den nya strategin syftar också till att sänka risken i bolagets investeringsportfölj, sammantaget förväntas därför förbättrad och mindre volatil intjäning under kommande kvartal.
Fastighetsbolag, däribland Samhällsbyggnadsbolaget i Norden, utvecklades relativt svagt med ett mindre negativt bidrag. Få bolagsspecifika nyheter presenterade under månaden, sektorn påverkades negativt av den förnyade oron för ihållande hög inflation och kommande räntehöjningar.
Under månaden adderades en obligation med kort löptid från Dometic till portföljen. Löptiden på fondens exponering mot fastighetsbolag kortades ned genom att en obligation från Corem byttes mot ett företagscertifikat från samma emittent.
Utveckling per andelsklass | 1 mån | i år | 3 år | Från start |
Likviditetsstrategi – R SEK | -0.17% | -3.15% | 0.57% | 22.66% |
Gustav har varit verksam i finansbranschen sedan 2006 och har erfarenheter från olika roller inom kapitalförvaltning och bankverksamhet. Innan han började arbeta för Coeli 2008 var han anställd som fastighetsanalytiker på Royal Bank of Scotland, Nordic Branch.