Förvaltarkommentar Coeli Likviditetsstrategi Juni 2024

Denna information är avsedd som marknadsföring.

Observera att informationen nedan beskriver andelsklassen (R SEK), som är en andelsklass som är reserverad för privata investerare. Placeringar i andra andelsklasser har i allmänhet andra villkor vad gäller bland annat avgifter, vilket påverkar andelsklassens avkastning. Nedanstående information om avkastning skiljer sig därför från avkastningen i andra andelsklasser.

Likviditetsstrategi steg under juni med 0,48 %. Sedan årsskiftet har fondandelsvärdet därmed ökat med 3,41 %. Efter att riskfyllda tillgångar återhämtade sig i maj såg vi en blandad utveckling i juni. I Europa präglades riskaptiten i mångt och mycket av politisk turbulens i Frankrike. Europeiska aktier föll med 1,3 procent och kreditspreadar ökade. Kreditspreadar på europeiska high yield obligationer ökade med 37 punkter till 359 punkter. På andra sidan Atlanten hade S&P 500 en stark månad och steg med 3,5 procent, medan high yield spreadar var mer eller mindre oförändrade på 309 punkter. Marknadsräntor steg under månaden, till viss del drivet av en ökad sannolikhet för en ny period med Trump i Vita Huset.

Den nordiska kreditmarknaden har än så länge varit skonad från turbulensen i Europa vilket resulterat i stabila och svagt stigande obligationspriser men med mycket begränsade handelsvolymer på andrahandsmarknaderna.

Månadens positiva resultat var en produkt av positiv utveckling för de allra flesta av fondens innehav. Det goda markandssentimentet gynnade alla sektorer, med lite extra skjuts till räntekänsliga branscher så som fastigheter. Positiva bidrag till resultatet sågs bland annat från försäkringsbolagen ALM Brand och SiriusPoint som fortsatte sin positiva trend. Bland fastighetsbolagen noterade god utveckling för obligationer från framförallt Castellum och Balder.

Den finska försäkringsgruppen Sampo presenterade under månaden ett bud på danska Topdanmark i syfte att köpa ut bolaget från börsen. Om förvärvet går igenom kommer IF/sampo ha en total marknadsandel i Danmark på ca 21%. Budet följer Sampos strategi om att fokusera på sakförsäkring och effektivisera bolaget struktur.

De lägre marknadsräntorna bidrog god utveckling för obligationer med fast ränta där framför allt fondens innehav av säkerställda bostadsobligationer steg i värde.

Under månaden deltog fonden i en emission från byggbolaget PEAB som gav ut nya gröna treåriga obligationer. Trots en utmanande byggkonjunktur, framförallt inom bostadsproduktion, bedöms PEAB ha en gynnsam marknadsposition med en välfylld orderbok och en hög andel av försäljningen riktad mot offentliga kunder såsom myndigheter och kommuner.

Gustav Fransson

Förvaltare

Gustav Fransson

Förvaltare



  • Har arbetat på Coeli sedan 2009
  • Mer än 10 år i branschen
  • Civilekonomexamen från Handelshögskolan i Stockholm

Gustav har varit verksam i finansbranschen sedan 2006 och har erfarenheter från olika roller inom kapitalförvaltning och bankverksamhet. Innan han började arbeta för Coeli 2008 var han anställd som fastighetsanalytiker på Royal Bank of Scotland, Nordic Branch.

VIKTIG INFORMATION. Denna information är avsedd som marknadsföring. Fondens prospekt, faktablad och årsberättelse finns att tillgå på coeli.se och rekommenderas att läsas innan beslut att investera i den aktuella fonden. Prospektet och årsberättelsen finns på engelska och fondens faktablad finns bland annat på svenska och engelska. En sammanfattning av dina rättigheter som investerare i fonden finns tillgängligt på https://.coeli.se/finansiell-och-legal-information/. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i fonder kan både öka och minska i värde. Det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vänligen observera att fondens förvaltningsbolag kan komma att besluta att säga upp de arrangemang som har gjorts för marknadsföringen av fonden i ett eller flera av de länder som har arrangemang för marknadsföring.
Coeli Likviditetsstrategi

Tidigare kommentarer

Här anger du om du är privat eller institutionell investerare.

Vi har marknadsföringstillstånd för våra fonder i flertal länder. Genom att välja ett alternativ i nedan lista bekräftar du att du är hemmahörande i något av dessa.

Den sammanfattande riskindikatorn ger en vägledning om risknivån för denna produkt jämfört med andra produkter. Den visar hur troligt det är att produkten kommer att sjunka i värde på grund av marknadsutvecklingen. Indikatorn speglar framför allt upp- och nedgångar i de aktier fonden placerat i. Denna produkt innehåller inte något skydd mot framtida marknadsresultat. Du kan därför förlora hela eller delar av din investering. Förutom de risker som ingår i riskindikatorn kan andra risker påverka fondens resultat. Se fondens fondbestämmelse för mer information.

Morningstars fondbetyg (rating) är ett mått som går att använda för att se hur fonderna har presterat historiskt. Fonden får ett högre betyg om den har haft en bra avkastning i förhållande till fondens risknivå. En fond måste ha funnits i minst 3 år för att få ett totalt betyg. Har fonden funnits längre än 5 och 10 år får dessutom betyg för dessa tidsperioder. Morningstars hållbarhetsbetyg är ett mått på de ekonomiskt väsentliga riskerna inom miljö, socialt och ägarfrågor (ESG) i en portfölj relativt till liknande konkurrerande portföljer. Hållbarhetsbetyget beräknas för fonder, förvaltningsuppdrag och index globalt, med hjälp av Morningstars databas med portföljinnehav.