Nordisk Företagsobligationsfond (Klass R) backade under augusti med 0,03 %. Sedan årsskiftet har fondandelsvärdet därmed ökat med 1,03 %.
De finansiella marknaderna och riskaptiten för aktier och företagsobligationer fortsätter dansa efter den amerikanska räntemarknadens pipa. Under augusti månad steg den amerikanska 10-åriga marknadsräntan till 4,35 procent, den högsta nivån sedan 2007. Följaktligen handlade aktier svagt och kreditspreadar ökade, om än marginellt.
Den högre räntenivån förklaras framför allt av ett ökat utbud från FED och ett ökat upplåningsbehov tillsammans med en nedgraderingen av det amerikanska kreditbetyget. Underliggande fortsatt stark amerikansk ekonomi och en stark arbetsmarknad bidrar naturligtvis också till att marknadsräntorna ligger kvar på höga nivåer. Marknaden är nu tudelad om vi sett den sista höjningen från FED eller om en till höjning återstår.
Medan den amerikanska ekonomin visar styrka ser det mörkare ut för industritunga länder som Tyskland, Sverige och Kina. På det stora hela är trenden med sjunkande inflation intakt men i en möjligen lägre takt vilket medför att det högre ränteläget kan komma att bestå längre än vad många hoppats på.
Vår bedömning är att vi befinner oss på eller mycket nära en räntetopp vilket innebär en attraktiv ingångspunkt för investeringar i räntebärande instrument. Skulle vi trots allt se snabbare fall i global tillväxt än vad som nu prisas in kan kreditspreadar komma att öka något samtidigt som marknadsräntor då bör sjunka undan och därmed bidra med viss buffert.
Bland månadens större bidragsgivare återfanns kredithanteringsbolaget B2 Holding efter att bolaget släppt en stark kvartalsrapport som överträffade förväntningarna. B2 ökade såväl omsättning som rörelseresultat med ca 20 %, skuldsättningsgraden var oförändrad och fortsatt bland de lägsta i sektorn. Obligationer från fastighetsutvecklaren Magnolia Bostad utvecklades också väl. Magnolia rapporterade tidigare i somras om fortsatt låg aktivitet i marknaden och inga projektförsäljningar i kvartalet. Likviditeten är dock på en acceptabel nivå inför skuldförfall under 2023-’24, bolagets soliditet rapporterades marginellt starkare och huvudägaren Areim har ingått avtal om att förvärva samtliga aktier i bolaget. Ett positivt bidrag erhölls även från fastighetsbolaget Castellum efter att bolaget emitterat nya obligationer för första gången på över ett år.
Negativ påverkan på månadens resultat kom främst från Samhällsbyggnadsbolaget i Norden. SBB meddelade under månaden att de slutfört en transaktion där bolaget tillförs drygt 2 miljarder kronor genom en saminvestering i bolaget bostadsfastigheter. Även om transaktionen var ett steg i rätt riktning, räckte det inte för att övertyga marknaden och misstron mot SBB och dess förmåga att hantera skuldförfallen under nästa år ökade påtagligt. Fondens sista innehav av obligationer från SBB avyttrades under månaden.
Under månaden adderades obligationer från säkerhets- och bevakningsföretaget Securitas till portföljen, investering bidrar till ökade riskspridning och bolaget uppskattas främst för dess trygga intjäning och stabila kassaflöden. Efter genomförda förvärv väntas Securitas under kommande år kunna förbättra marginalerna genom ökat teknikinnehåll vilket bedöms kunna stärka bolaget kreditprofil.
Gustav har varit verksam i finansbranschen sedan 2006 och har erfarenheter från olika roller inom kapitalförvaltning och bankverksamhet. Innan han började arbeta för Coeli 2008 var han anställd som fastighetsanalytiker på Royal Bank of Scotland, Nordic Branch.
Fredrik har varit verksam i branschen sedan 2001. Han har förvaltat kreditfonder och hedgefonder på Catella Fonder och Nordic Cross Asset Management. Han har också arbetat som analytiker på Nordea och Öhman Fondkommission. Fredrik har civilekonomexamen från Lunds Universitet.