Logga in
Nordisk Företagsobligationsfond (Class R) steg under januari med 1,51 %. De senaste tolv månaderna har fondandels-värdet därmed ökat med 3,40 %.
Som nämndes i förra månadsbrevet startade året med väl höga marknadsförväntningar om snabba och många räntesänkningar under 2024. Centralbankerna, å andra sidan, trummar på med sitt budskap om att man avvaktar med sänkningar tills dessa att tydligare och mer ihållande datapunkter kan motivera lägre styrräntor. Ekonomin och arbetsmarknaden i USA är fortsatt relativt stark vilket talar för en mjuklandning och gör FED mindre stressad att sänka. I Europa fortsätter inflationen att falla. ECB är ändå avvaktande och behöver visshet om att löneutvecklingen i området inte går åt fel hål innan räntesänkningar kan komma på tal. I Sverige lämnade Riksbanken räntan oförändrad på 4 procent men meddelade samtidigt att det nu är mindre risk för att inflationen biter sig fast och att räntesänkningar därmed kommer att komma tidigare än vad som tidigare kommunicerats.
Det råder sammantaget en ökad optimism där den ekonomiska nedgången förväntas bli mild samtidigt som trenden med sjunkande inflation är ihållande vilket gör att lägre räntor nu endast är en tidsfråga. Det en miljö som är gynnsam för företagsobligationer och kreditspreadar har också sjunkit undan de senaste månaderna.
Med allmänt positiva tongångar i den nordiska företagsobligationsmarknaden och förhoppningar om kommande räntesänkningar var obligationer från fastighetsbolag särskilt gynnade. Efter låg emissionsaktivitet under slutet av fjolåret valde flera fastighetsbolag att under januari komma till marknaden, Balder Castellum och Corem var några av bolagen som framgångsrikt emitterade nya obligationer. Hittills i år står fastighetsbolag för nästan hälften av obligationsemissionerna med över 8,5 miljarder kronor emitterade hittills. Genomsnittlig kreditspread för fastighetsbolag “BBB” 5-år beräknas till 207 bps, nivåer som inte observerats sedan före sommaren 2022. Bland månadens största bidragsgivare återfanns bland annat Heimstaden och Castellum.
Obligationer från återförsäkringsbolaget SiriusPoint utvecklades också väl efter en telefonkonferens där investerare uppdaterades om bolagets strategi och ställning. Ledningen bekräftade bolagets starka finansiella sits och att strategiomläggningen ger önskade resultat med förbättrad intjäning och en lägre riskprofil.
Obligationer från kredithanteringsbolaget Intrum föll under månaden efter att bolagets årsbokslut huvudsakligen levt upp till förväntningarna men ändå fick ett svalt mottagande. Bolagets skuldsättning minskade något under fjärde kvartalet samtidigt som rörelseresultat och marginaler försämrades. Därutöver annonserade Intrum en större försäljning av en portfölj med förfallna krediter – försäljningen stärker bolagets likviditetsprofil avsevärt samtidigt som intjäningsförmågan på längre sikt försämras. Därmed tvingades ledningen ännu en gång skjuta på målet skuldsättning från slutet av 2025 till någon gång under 2026.
Under månaden förkortades räntedurationen genom avyttringar av säkerställda obligationer från Swedbank Hypotek där likviden placerades i en FRN från DNB Boligkreditt, båda med AAA-rating. Obligationer med lång löptid från Securitas byttes mot kortare dito. Under månaden deltog fonden i emissioner av efterställda obligationer från Klarna Bank och Länsförsäkringar Bank.
Gustav har varit verksam i finansbranschen sedan 2006 och har erfarenheter från olika roller inom kapitalförvaltning och bankverksamhet. Innan han började arbeta för Coeli 2008 var han anställd som fastighetsanalytiker på Royal Bank of Scotland, Nordic Branch.