Nordisk Företagsobligationsfond (Class R) steg under november med 0,11 procent. Sedan årsskiftet har fondandelsvärdet därmed ökat med 4,70 procent. Efter en god start på månaden avslutades november i moll med fallande kurser för riskfyllda tillgångar som aktier och företagsobligationer. Guld och långa statsobligationer, som är vanliga tillflyktsplatser i tider av oro, stärktes å andra sidan. Sentimentet påverkades negativt av ökad smittspridning och upptäckten av den nya Omicron mutationen. Därtill kvarstår oron för hög inflation, energibrist och störningar i de globala leverantörskedjorna.
Under den sista veckan skedde en markant ökning av kreditspreadarna vilket medförde att kurserna för flertalet av de räntebärande innehaven i portföljen föll under månaden. Sammantaget blev dock resultatet för placeringarna i företagsobligationer positivt tack vare bidrag från den löpande räntan.
Bland månadens största bidragsgivare återfanns konsumentkreditbolaget Bayport vars kvartalsrapport i stort levde upp till förväntningarna, något svagare intäktsutveckling uppvägdes av lägre kreditförluster. Bolaget uppgav att det siktar på att refinansiera de två obligationer som förfaller 2022 under andra kvartalet nästa år. Vidare rapporterade 4Finance sitt starkaste kvartal sedan pandemins utbrott. Den starka utvecklingen beror både på ett förbättrat räntenetto och lägre kreditförluster.
Säkerställda bostadsobligationer från bland annat Länsförsäkringar Hypotek och Swedbank Hypotek utvecklades väl när marknadsräntorna föll tillbaka.
På den negativa sidan återfanns främst fastighetsbolag där obligationer från bland andra Heimstaden Bostad och Akelius noterades lägre. Sektorn påverkades negativt av den allmänna oron kring inflation och stigande förväntningar på kommande räntehöjningar. Därtill är sannolikt investerarnas aptit på obligationer i sektorn mättad efter att stora volymer har emitterats under året.
Under månaden återkom det förvärvsdrivna konglomeratet Storskogen till portföljen genom en investering i nyemitterade fyraåriga obligationer. Storskogen avyttrades så sent som i oktober då värdering ansågs som hög, nyemissionen i november gjordes dock på betydligt mer attraktiva nivåer. Därtill adderades obligationer från konsultbolaget AFRY. Ett par tilläggsinvesteringar genomfördes i bland annat obligationer från IF P&C Insurance och Crayon Group.
Avyttring skedde av obligationer från Logistea efter en kort innehavsperiod där kreditspreaden gått ihop markant.
November kan summeras som en händelserik månad, både globalt och i Sverige. Där ökad smittspridning av Corona, en ny mutation och ökad inflationsoro satte sina spår på de finansiella marknaderna. I mitten av november var smittspridningen återigen på en så pass hög nivå att vissa länder i Europa beslöt att återinföra restriktioner, bland annat Österrike tog till en fullskalig lock-down för ovaccinerade. Under slutet av månaden kom oro för en ny mutation, Omicron, vilken upptäcktes först i Sydafrika. Detta fick till följd minskad riskaptit och oro för nya lock-downs. I skrivande stund har det bekräftats fall av mutationen i USA och i flertalet länder i Europa.
Amerikanska centralbanken annonserade som väntat att en nedtrappning av obligationsköp ska påbörjas om USD 15 miljarder per månad. Nedtrappningen förväntas avslutas under sommaren 2022 men är osäkert då dessa kommer anpassas efter utvecklingen i ekonomin vilket FED har varit tydliga med att påpeka. ”It is a good time to retire the word transitory regarding inflation” - orden är från Feds ordförande Powell som i slutet av månaden lyfte fram att inflationsuppgången har breddats och att den nya mutationen Omicron gör att riskerna är högre för att inflationen stannar på högre nivåer.
En höjning av det amerikanska skuldtaket har kommit i skymundan under månadens övriga nyhetsflöde. Risken för en nedstängning av den federala statsapparaten finns fortsatt kvar och finansieringen tar slut den 3 december. Som bekant undveks detta i sista stund under tidigare under hösten efter att politikerna lyckades enas om en temporär lösning vilken nu snart upphör. Dock har retoriken varit något nedtonad den här vändan där bland annat den republikanska minoritetsledaren Mitch McConnell har sagt att en överenskommelse kommer att gå igenom. En officiell betalningsinställning som är alternativet har aldrig skett och skulle slå hårt mot både den globala ekonomin och finansmarknaderna världen över.
Den svenska Riksbanken lämnade under månaden styrräntan oförändrad på 0,0 procent och enligt prognosen kommer en första räntehöjning bli aktuell först under senare delen av 2024. Riksbanken uppgav också att köp av obligationer om SEK 37 miljarder kommer genomföras under första kvartalet 2022. Dessa köp är till för att kompensera kommande förfall i värdepappersportföljen.
De europeiska- och nordiska kreditmarknaderna visade under månaden stigande kreditspreadar i både det högavkastande och investmentgrade segmentet. Stibor 3-månader noterades på -0,10 procent. Den svenska tio-åriga statsobligationen noterades i slutet av månaden till 0,17 procent och har därmed gått ned med 22 baspunkter under månaden. Den amerikanska 10-åriga statsobligationen noterades i slutet av månaden till 1,43 procent, 12 baspunkter lägre än vid tidigare månadsskifte.
Utveckling per andelsklass | 1 mån | i år | 3 år | Från start |
Coeli Nordisk Företagsobligation R SEK | -1.90% | -10.08% | -5.06% | 7.77% |
Gustav har varit verksam i finansbranschen sedan 2006 och har erfarenheter från olika roller inom kapitalförvaltning och bankverksamhet. Innan han började arbeta för Coeli 2008 var han anställd som fastighetsanalytiker på Royal Bank of Scotland, Nordic Branch.