Logga in
Nordisk Företagsobligationsfond (Klass R) steg under oktober med 0,05 %. Sedan årsskiftet har fondandelsvärdet därmed ökat med 1,54 %. Under ökad geopolitisk oro och ett tufft klimat för riskfyllda tillgångar med fallande börser och stigande kreditspreadar fortsatte den amerikanska 10-åringen stiga och befinner sig i skrivande stund strax under 5 %. Utvecklingen av den amerikanska långräntan fortsätter därmed att gäcka marknaden och prägla global riskaptit. Oro för stora budgetunderskott och därmed stora upplåningsbehov har drivit upp långa marknadsräntor trots fallande inflation och en mindre hökaktig amerikansk centralbank.
De långa marknadsräntorna är fortfarande lägre än de korta vilket historiskt har varit en av de bättre indikatorerna för stundande recession men den amerikanska ekonomin går fortsatt starkt med en årlig BNP tillväxt på 4,9 % för senaste kvartalet. Den utdragna diskussionen huruvida den amerikanska ekonomin landar i en lågkonjunktur eller om det blir en mer balanserad nedgång i ekonomisk aktivitet kommer med andra ord vara ett tema även för nästa år.
Ur ett nordiskt perspektiv är det fortsatt fokus på fastighetssektorn i Sverige. Utmaningarna i många fastighetsbolag tilltar när marknaden prisar in högre räntor för en längre period. Samtidigt börjar agnarna skilja sig från vetet och bilden av vad som händer i sektorn är mer tudelad. Bolag som har starka ägare som stoppar in mer kapital eller bolag som agerar mer snabbfotat genom att banta ner skuld genom fastighetsförsäljningar skiljer nu ut sig. Vår exponering mot sektorn som helhet är fortsatt låg relativt marknaden och fokus ligger på de större fastighetsbolagen och där det redan har skett en stor prisjustering på obligationskurserna.
Bland månadens större bidragsgivare återfanns de båda kredithanteringsbolagen B2 Impact och Intrum. B2 stöddes av en uppgradering från Moody’s samtidigt som S&P ändrade sina utsikter till positiva. Intrum presenterade en kvartalsrapport där rörelseresultatet mötte marknadens förväntningar men marginalerna var något svaga. Skuldsättningsgraden rapporterades något lägre och vunna kontrakt inom serviceaffären bör möjliggöra ytterligare sänkning av skuldsättningen under kommande kvartal. Förvärvskonglomeratet Vestum gav också ett positivt bidrag efter att bolaget emitterat nya obligationer och genomfört ett återköp av obligationer med förfall 2024. Säkerställda bostadsobligationer utvecklades också väl till följd av fallande marknadsräntor i segmentet tre till fem år.
Obligationer från fastighetsbolag utvecklades generellt svagt med undantag för efterställda obligationer från SBB som fortsatte sin positiva trend från förra månaden. Heimstaden AB meddelade att avtal tecknats om försäljning av en fastighetsportfölj på Island som medför en välbehövlig likviditetsförstärkning. Med transaktionen får Heimstaden rådrum och möjlighet att hantera kommande obligationsförfall under 2024. Även obligationer från Castellum och Balder backade trots rapporter som levde upp till förväntningarna.
Under månaden adderas obligationer från det finska fastighetsservicebolaget PHM Group och livförsäkringsbolaget Storebrand till portföljen. Försäljningar skedde av obligatioenr från First Camp, Stillfront och Protector Forsikring.
Gustav har varit verksam i finansbranschen sedan 2006 och har erfarenheter från olika roller inom kapitalförvaltning och bankverksamhet. Innan han började arbeta för Coeli 2008 var han anställd som fastighetsanalytiker på Royal Bank of Scotland, Nordic Branch.