Logga in
Att förvalta ett kapital på fem miljoner kronor öppnar upp för många investeringsmöjligheter. Kanske har du ärvt en summa pengar, sålt ett bolag, eller sparat ihop 5 miljoner kronor. Det är ofta då man börjar fundera på hur man ska förvalta sitt kapital – hur ska jag investera pengarna? Fast det kanske för vissa personer känns lockande att stoppa alla pengarna på ett sparkonto eller använda dem till lyxkonsumtion. Är detta en klassisk väg att gå för en stadigt krympande förmögenhet.
När du ska investera en större summa, som fem miljoner, blir strategin avgörande. Det är viktigt att komma ihåg att kapitalet är det enda som förenar alla investerare – de personliga förutsättningarna, preferenserna, målen och riskviljan är alla unika för varje individ. Därför måste investeringsstrategin anpassas efter vad man kallar en investerares "profil", för att optimalt möta både ekonomiska mål och personlig riskaptit.
Genom att besvara dessa frågor kan du skapa en investeringsstrategi och en förmögenhetsförvaltning som är anpassad för dina behov.
Enligt Dagens Industri så har Sverige över 575 000 dollarmiljonärer – det vill säga individer med kapital på över 10 miljoner kronor (vid en dollar runt 10 kronor). Andelen förmögna svenskar ökar varje år och troligen kommer den siffran fortsätta att växa med ekonomisk tillväxt och inflation.
Tålamod är en bra egenskap i många av livets aspekter, och kapitalförvaltning är inget undantag. En av de mest kraftfulla krafterna inom investeringar är ränta på ränta-effekten, som gör att ditt kapital växer snabbare och snabbare ju längre tid du har dina pengar investerade. Därför är det viktigt att inte vara för otålig eller kortsiktig i sitt tänkande. Ha en långsiktig plan, men var samtidigt beredd att anpassa den vid behov – särskilt eftersom marknader och omvärld ständigt förändras. När marknader är volatila eller när börsen går dåligt, kan unika investeringar som Private Equity och fastigheter erbjuda en mer stabil och långsiktig tillväxt.
Det är också viktigt att notera att aktiv förvaltning spelar en central roll i ett långsiktigt sparande. Detta har vi inte minst sett bevis på de senaste åren, med marknadsförhållandena som ständigt förändrats. En passiv investeringsstrategi kan fungera bra på lång sikt, men omvärldens dynamik – som ekonomiska skiften, politiska förändringar eller marknadsbubblor – kan kräva att du anpassar din portfölj för att skydda och maximera dina tillgångar. En aktiv förvaltare kan hjälpa dig att anpassa din exponering efter dessa förändringar och se till att du är rätt positionerad för att dra nytta av nya möjligheter eller undvika potentiella risker. Det handlar inte bara om att hålla fast vid en strategi utan att vara flexibel och proaktiv när omvärlden kräver.
Det är vanligt att höra att aktier eller fonder är de bästa investeringarna, och även om det inte är fel, ger det en förenklad bild av verkligheten. Investeringar är inte en "one-size-fits-all"-lösning. För att göra smarta val krävs både personlig anpassning och en god förståelse för hur man kan balansera riskprofil och avkastningsmål. Ett av de vanligaste råden är att inte lägga alla ägg i samma korg – och det gäller även här. Genom att sprida sin riskexponering över olika tillgångsslag som Private Equity, fastigheter, räntor samt aktier och fonder kan man minska rörelserna i portföljen och samtidigt maximera potentialen för avkastning. Läs mer om vårt unika alternativ till Private Banking.
Vissa investeringar, som Private Equity och fastigheter, kan ge bra avkastning och balansera en svag börs. Dock är de ofta otillgängliga för många och har en högre likviditetsrisk, vilket kan begränsa möjligheten att sälja snabbt.
Vill du ha en skräddarsydd investeringsstrategi? Kontakta oss via formuläret nedan för en personlig genomgång av dina möjligheter!
Denna information är avsedd som marknadsföring. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.