Insättningsgaranti

Våra sparkonton omfattas av den statliga insättningsgarantin enligt beslut av Riksgälden. Det innebär att om Coeli Finance skulle gå i konkurs får du som kund ersättning av staten för det belopp du har sparat. Ersättningen är som mest 1 050 000 kronor per person och bank/institut.

Insättningsgarantin innebär att om Coeli Finance försätts i konkurs eller om Finansinspektionen genom ett beslut har funnit att en insättning som har förfallit till betalning inte har återbetalats av Coeli Finance enligt de rättsliga och avtalsmässiga villkor som är tillämpliga och oförmågan att betala beror på Coeli Finance finansiella situation och inte endast är tillfällig, garanteras varje kund ersättning för sin sammanlagda behållning hos Coeli Finance på konton som omfattas av insättningsgarantin med ett belopp om högst 1 050 000 kronor.

Kan jag få en högre ersättning?

Utöver beloppet på 1 050 000 kronor kan du som kund i vissa fall ansöka om ett tilläggsbelopp på upp till 5 miljoner kronor för insättningar kopplade till vissa livshändelser som gjorts högst tolv (12) månader innan beslut om ersättning enligt insättningsgarantin.

Exempel på livshändelser kan vara försäljning av privatbostad, avgångsvederlag, bodelning, pension, sjukdom, invaliditet eller dödsfall, försäkringsersättning samt ersättning för skada till följd av brott, felaktig dom eller fel eller försummelse vid myndighetsutövning.

Ansökan om tilläggsbelopp går att göra först efter att beslut om ersättning enligt insättningsgarantin har inträffat.

När betalas ersättningen ut?

Ersättningen betalas ut av Riksgälden inom sju (7) arbetsdagar från den dag Coeli Finance försattes i konkurs eller från Finansinspektionens beslut enligt ovan. Riksgälden har rätt att i vissa fall skjuta upp utbetalningen.

Vem kan få ersättning genom insättningsgarantin?

De som kan få ersättning genom insättningsgarantin är privatpersoner, även omyndiga, företag och andra juridiska personer, till exempel dödsbon.

Däremot kan inte en bank, ett kreditmarknadsföretag, ett värdepappersbolag, ett försäkringsföretag, ett återförsäkringsföretag, en understödsförening, ett finansiellt institut enligt lagen (2004:297) om bank- och finansieringsrörelse, en värdepappersfond eller en alternativ investeringsfond, en pensionsfond, en region, en kommun eller en statlig myndighet få ersättning enligt garantin.

Mer information om insättningsgarantin hittar du hos Riksgälden. https://www.riksgalden.se/sv/insattningsgarantin

Här anger du om du är privat eller institutionell investerare.

Vi har marknadsföringstillstånd för våra fonder i flertal länder. Genom att välja ett alternativ i nedan lista bekräftar du att du är hemmahörande i något av dessa.

Den sammanfattande riskindikatorn ger en vägledning om risknivån för denna produkt jämfört med andra produkter. Den visar hur troligt det är att produkten kommer att sjunka i värde på grund av marknadsutvecklingen. Indikatorn speglar framför allt upp- och nedgångar i de aktier fonden placerat i. Denna produkt innehåller inte något skydd mot framtida marknadsresultat. Du kan därför förlora hela eller delar av din investering. Förutom de risker som ingår i riskindikatorn kan andra risker påverka fondens resultat. Se fondens fondbestämmelse för mer information.

Morningstars fondbetyg (rating) är ett mått som går att använda för att se hur fonderna har presterat historiskt. Fonden får ett högre betyg om den har haft en bra avkastning i förhållande till fondens risknivå. En fond måste ha funnits i minst 3 år för att få ett totalt betyg. Har fonden funnits längre än 5 och 10 år får dessutom betyg för dessa tidsperioder. Morningstars hållbarhetsbetyg är ett mått på de ekonomiskt väsentliga riskerna inom miljö, socialt och ägarfrågor (ESG) i en portfölj relativt till liknande konkurrerande portföljer. Hållbarhetsbetyget beräknas för fonder, förvaltningsuppdrag och index globalt, med hjälp av Morningstars databas med portföljinnehav.