Varning för risk

TÄNK PÅ ATT. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Mamma Mia, Here we go again – ännu en fantastisk rapport från Apple

ABBA sjöng ”Mamma Mia” i sin berömda låt och jag känner precis likadant när jag läser Apples otroliga rapport från igår kväll. Omsättningen ökade med 54 procent, jämfört med samma kvartal förra året och kom in 16 procent bättre än vad analytikerna hade väntat. I absoluta tal var omsättningen 12 miljarder dollar högre än väntat, vilket är en otrolig siffra med tanke på att Apple är kanske det mest följda bolaget i världen. Det är tydligt att den globala konsumenten uppskattar och köper Apples produkter till en grad som ingen kunnat förutse. Resultatet var också bättre än väntat och vinst per aktie kom in runt 41 procent bättre än väntat. Mycket imponerande var också att försäljningen (ännu en gång) ökade i alla geografier, alla produktkategorier.

På konferenssamtalet berättade Tim Cook att den nya iPhone 12-modellen, som är 5G kompatibel, är en starkt bidragande faktor till de fina siffrorna och telefonen har intagit toppförsäljningspositioner i både USA och Kina. Det här innebär att det finns en stark ”produktcykel” i de här kvartalssiffrorna, vilket är viktigt att ta med sig när man tänker på företagets vinst för helåret 2021. Andra delar likt deras datormodeller och även ”services”, det vill säga deras olika tjänster likt App Store, molntjänster, musik och TV, växer mycket. Att services går starkt är viktigt då den här typen av intäkter är mer återkommande än vanlig produktförsäljning vilket skapar en stabilitet i företagets vinster.

Källa: Bolagsdata

Vår investeringsfilosofi är som ni vet att investera i en samling av världens finaste bolag. Vi kallar dessa företag för Champions och tillsammans bildar de en samling av de finaste och mest spännande organisationer som finns. I gårdagens pressrelease kan vi läsa att Apple planerar att investera runt 3 500 miljarder kronor i USA över de kommande fem åren, satsningar som kommer stärka företagets konkurrenskraft ännu mer. Otroliga siffror för en otrolig Champion.

P.S. Jag glömde berätta att företaget har en nettokassa på 83 miljarder dollar, det vill säga lika mycket som hela marknadsvärdet för Atlas Copco…Mamma Mia!

Författare

Andreas Brock, CFA
Fondförvaltare Coeli Global Selektiv

Köp fond

Skriv ut
Om Andreas och Henrik

Andreas och Henrik är ett radarpar som kompletterar varandra både professionellt och privat. De har känt varandra länge och delar drömmen om att förvalta en stjärnspäckad fond.

Om fonden

Coeli Global Selektiv är en aktivt förvaltad globalfond som investerar i cirka 30 av världens finaste bolag åt gången.

Nyhetsbrev

Är du nyfiken på vilka bolag som är världens finaste? Fyll i din e-postadress.

Köp fond

Köp fonden Coeli Global Select

Köp direkt hos oss eller hos någon av våra partners

Välj Coeli eller någon av våra samarbetspartners i listan nedan.

Kontakta Max

För dig som i din profession arbetar med investeringar i olika tillgångsslag eller för dig som förmedlar försäkringar till privatpersoner ber vi dig vända dig till Max för mer information och hjälp.

Max Lundberg
Max.lundberg@coeli.se
073 022 27 01