Mikael Petersson om Coeli European och den aktiva förvaltningsstrategin

I en intervju berättar Mikael Petersson, förvaltare av Coeli European, om sin aktiva förvaltningsstrategi och de senaste förändringarna i fonden. Han delar med sig av sin investeringsfilosofi, hur förvaltningen fick ett betydande lyft genom Oljefondens förtroende och investering, samt hur han navigerar på marknaderna för att skapa långsiktig värde.

Denna information är avsedd som marknadsföring. Fondens prospekt, faktablad och årsberättelse finns att tillgå på coeli.se och rekommenderas att läsas innan beslut att investera i den aktuella fonden fattas. Prospektet och årsberättelsen finns på engelska och fondens faktablad finns bland annat på svenska och engelska.

Mikael Petersson är förvaltare av Coeli European och har under sin karriär utvecklat en strategi som fokuserar på att hitta undervärderade bolag med långsiktig tillväxtpotential. I en intervju i Placera berättar han om sin förvaltningsstil och de förändringar som nyligen genomfördes i fonden, inklusive övergången från en long-short strategi till en long-only strategi, vilket nu innebär att fonden bara innehåller långsiktiga positioner.

Petersson har varit förvaltare för Coeli European sedan 2018 och har över 20 års erfarenhet från finansbranschen, bland annat från hedgefonden Lansdowne Partners. Hans fokus ligger på att identifiera företag som är missförstådda av marknaden och undervärderade, samtidigt som de har starka ledningar och potential för långsiktig tillväxt. Förvaltaren betonar vikten av att skapa långsiktigt värde genom att optimera bolagens kapitalstruktur, vilket innebär att använda kassaflöden för aktieåterköp, investeringar, skuldåterbetalning eller utdelningar.

Ett av de största kliven för Coeli European kom när den Norska oljefonden valde att investera i fonden. Detta exklusiva mandat från den norska statsförmögenhetsfonden, som är en av världens största, gav fonden ett betydande kapitaltillskott. Oljefonden har visat förtroende för Peterssons förvaltning och har investerat hundratals miljoner euro i fonden, vilket har stärkt dess position och långsiktiga strategi. Förvaltaren ser detta som ett bevis på att hans investeringsfilosofi fungerar, trots att fonden hade ett svårt år 2022.

Petersson är en stor anhängare av att ha nära kontakt med de företag han investerar i. Han träffar ofta bolagens ledningar och engagerar sig i deras strategi för att maximera värdeskapande. Han och hans team, som består av några av de sista stock pickers inom branschen, söker företag som har starka marknadspositioner och som genom omstrukturering och effektivisering kan förbättra sina resultat. Petersson anser att det är avgörande att VD:ar och CFO:er förstår värdeskapande och långsiktig tillväxt.

Trots att fonden har en överexponering mot svenska bolag, med företag som Biotage, Scandic och Bonesupport, är Petersson optimistisk inför framtiden. Han ser en fortsatt möjlighet till värdeskapande, särskilt i Europa, där han tror att marknaden kommer att återhämta sig från dagens osäkerheter. Samtidigt är han kritisk till den svenska kronans svaghet och anser att Sverige på lång sikt måste överväga att ansluta sig till euron för att undvika ekonomiska störningar.

För hela artikeln, besök Placera.

Mikael Petersson

Förvaltare

Mikael Petersson

Förvaltare



  • Arbetat på Coeli sedan 2017.
  • Mer än 26 års erfarenhet av finansbranschen.
  • BSc från Lunds Universitet.

Mikael Petersson är ansvarig förvaltare för Coeli European och har många års erfarenhet av fondförvaltning. Mikael har arbetat för några av de mest framgångsrika hedgefondsfirmorna i Europa såsom Lansdowne Partners och Kairos Investment Management i London. Han har även framgångsrikt varit med och startat och bedrivit egen verksamhet i Zug där Coeli var en tidig investerare.

VIKTIG INFORMATION. Denna information är avsedd som marknadsföring. Fondens prospekt, faktablad och årsberättelse finns att tillgå på coeli.se och rekommenderas att läsas innan beslut att investera i den aktuella fonden. Prospektet och årsberättelsen finns på engelska och fondens faktablad finns bland annat på svenska och engelska. En sammanfattning av dina rättigheter som investerare i fonden finns tillgängligt på https://coeli.se/finansiell-och-legal-information/. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i fonder kan både öka och minska i värde. Det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Vänligen observera att fondens förvaltningsbolag kan komma att besluta att säga upp de arrangemang som har gjorts för marknadsföringen av fonden i ett eller flera av de länder som har arrangemang för marknadsföring.

Fler nyheter

Här anger du om du är privat eller institutionell investerare.

Vi har marknadsföringstillstånd för våra fonder i flertal länder. Genom att välja ett alternativ i nedan lista bekräftar du att du är hemmahörande i något av dessa.

Den sammanfattande riskindikatorn ger en vägledning om risknivån för denna produkt jämfört med andra produkter. Den visar hur troligt det är att produkten kommer att sjunka i värde på grund av marknadsutvecklingen. Indikatorn speglar framför allt upp- och nedgångar i de aktier fonden placerat i. Denna produkt innehåller inte något skydd mot framtida marknadsresultat. Du kan därför förlora hela eller delar av din investering. Förutom de risker som ingår i riskindikatorn kan andra risker påverka fondens resultat. Se fondens fondbestämmelse för mer information.

Morningstars fondbetyg (rating) är ett mått som går att använda för att se hur fonderna har presterat historiskt. Fonden får ett högre betyg om den har haft en bra avkastning i förhållande till fondens risknivå. En fond måste ha funnits i minst 3 år för att få ett totalt betyg. Har fonden funnits längre än 5 och 10 år får dessutom betyg för dessa tidsperioder. Morningstars hållbarhetsbetyg är ett mått på de ekonomiskt väsentliga riskerna inom miljö, socialt och ägarfrågor (ESG) i en portfölj relativt till liknande konkurrerande portföljer. Hållbarhetsbetyget beräknas för fonder, förvaltningsuppdrag och index globalt, med hjälp av Morningstars databas med portföljinnehav.