Optimera uttag och förvaltning i ditt trädabolag

Att ta ut kapital från sitt aktiebolag på ett skatteeffektivt sätt är en central fråga för många företagare. Genom att lägga bolaget i träda kan du minska skatten på kapitalvinster och utdelningar – men det kräver rätt strategi och planering. I den här artikeln går vi igenom vad ett trädabolag är, hur processen fungerar och vilka förvaltningsstrategier som kan maximera dina uttag.

Vad är ett trädabolag?

Definition och syfte

Ett trädabolag är ett aktiebolag där den aktiva verksamheten har avvecklats och där bolaget därefter hålls vilande i minst fem kalenderår. Syftet med att lägga ett bolag i träda är att omvandla beskattningen av försäljningen av aktierna från inkomst av tjänst (med upp till 58 % skatt) till inkomst av kapital (med 25 % skatt).

Fördelar med trädabolag

  • Lägre skatt på utdelning och kapitalvinst: Efter karensperioden beskattas kapitalvinsten med endast 25 %.

  • Flexibilitet: Möjlighet att själv styra när och hur du tar ut pengarna.

  • Kapitalförvaltning: Under karenstiden kan du placera och förvalta kapitalet för att optimera avkastningen.

Steg för att lägga ditt bolag i träda

Avveckling av aktiv verksamhet

För att ett bolag ska räknas som ett trädabolag får ingen aktiv verksamhet bedrivas. Det innebär att bolagets operativa del måste avvecklas helt – antingen genom en försäljning av aktierna i bolaget eller genom att verksamheten avvecklas internt.

Viktiga aspekter vid försäljning

Om du säljer aktierna i ditt fåmansbolag beskattas vinsten enligt de så kallade 3:12-reglerna. För att vinsten ska beskattas som kapital efter karenstiden får du inte vara verksam i betydande omfattning i bolaget eller ett närstående bolag under de kommande fem åren. Under 2025 gäller fortfarande de nuvarande 3:12-reglerna, men planerade förändringar från 2026 kan påverka framtida beskattning.

Kapitalförvaltning under karenstiden

Under de fem åren som bolaget är i träda har du möjlighet att investera och förvalta kapitalet. Några vanliga strategier inkluderar:

  • Värdepappersplaceringar: Investera i aktier, fonder och andra tillgångar för att generera avkastning.

  • Fastighetsinvesteringar: Placera kapitalet i kommersiella fastigheter eller bostadsfastigheter för stabil avkastning.

  • Räntebärande placeringar: En säkrare strategi för att bevara kapitalet.

Uttagsstrategi efter fem år

Efter att karenstiden har löpt ut kan du ta ut kapitalet ur bolaget genom utdelning eller likvidation. Under 2025 ligger grundreglerna kvar, men föreslagna förändringar från 2026 kan innebära justerade skattesatser och villkor för fåmansföretag. Eftersom aktierna då inte längre omfattas av 3:12-reglerna beskattas utdelningen och kapitalvinsten med endast 25 %.

Exempel: Om du säljer ditt bolag för 10 miljoner kronor och väntar fem år, kan du ta ut hela beloppet och betala 25 % i skatt istället för att beskattas som inkomst av tjänst. Det innebär en skattemässig besparing på flera miljoner kronor, då beskattningen efter fem års karenstid sjunker från upp till 58 % (inkomst av tjänst) till 25 % (inkomst av kapital).

Vanliga misstag att undvika

  • Inte avsluta all verksamhet: Om du fortsätter att vara aktiv i bolaget eller ett närstående bolag kan karenstiden börja om.

  • Bristande planering: En felaktig placeringsstrategi kan leda till onödiga förluster.

  • För tidiga uttag: Att ta ut utdelningar under karenstiden kan leda till en högre beskattning och riskera att påverka möjligheten att kvalificera sig för den lägre skattesatsen efter fem år.

Sammanfattning

Att lägga sitt bolag i träda är en effektiv metod för att optimera uttag och minska skatten på kapitalvinster. Genom att följa rätt strategi, ha en långsiktig placeringsplan och säkerställa att reglerna efterlevs, kan du maximera värdet av ditt trädabolag.

Har du frågor om hur du bäst strukturerar ditt bolag? Kontakta oss på Coeli för en individuell rådgivning anpassad efter dina behov.

För dig med 5 miljoner kronor eller mer

Få ett skräddarsytt förslag

Välkommen att träffa vårt team av erfarna rådgivare och investeringsspecialister. Vi erbjuder skräddarsydd förmögenhetsrådgivning och exklusiva investeringsmöjligheter anpassade efter dina finansiella mål.

Få ett skräddarsytt förslag

Här anger du om du är privat eller institutionell investerare.

Vi har marknadsföringstillstånd för våra fonder i flertal länder. Genom att välja ett alternativ i nedan lista bekräftar du att du är hemmahörande i något av dessa.

Den sammanfattande riskindikatorn ger en vägledning om risknivån för denna produkt jämfört med andra produkter. Den visar hur troligt det är att produkten kommer att sjunka i värde på grund av marknadsutvecklingen. Indikatorn speglar framför allt upp- och nedgångar i de aktier fonden placerat i. Denna produkt innehåller inte något skydd mot framtida marknadsresultat. Du kan därför förlora hela eller delar av din investering. Förutom de risker som ingår i riskindikatorn kan andra risker påverka fondens resultat. Se fondens fondbestämmelse för mer information.

Morningstars fondbetyg (rating) är ett mått som går att använda för att se hur fonderna har presterat historiskt. Fonden får ett högre betyg om den har haft en bra avkastning i förhållande till fondens risknivå. En fond måste ha funnits i minst 3 år för att få ett totalt betyg. Har fonden funnits längre än 5 och 10 år får dessutom betyg för dessa tidsperioder. Morningstars hållbarhetsbetyg är ett mått på de ekonomiskt väsentliga riskerna inom miljö, socialt och ägarfrågor (ESG) i en portfölj relativt till liknande konkurrerande portföljer. Hållbarhetsbetyget beräknas för fonder, förvaltningsuppdrag och index globalt, med hjälp av Morningstars databas med portföljinnehav.