Räntepolitik och återhämtning i Sverige – just nu

Efter flera år av hög inflation, stigande räntor och negativ reallöneutveckling visar den svenska ekonomin nu tecken på gradvis återhämtning. 2025 markerar en vändpunkt där kombinationen av fallande inflation, stabiliserad räntenivå och växande reallöner skapar ett nytt landskap för både hushåll och investerare. Denna artikel analyserar Sveriges makroläge med särskilt fokus på räntemarknaden och dess effekter på fastighetssektorn, arbetsmarknad och offentliga finanser. 

Räntan – från krisverktyg till stabiliserande kraft 

Riksbankens reporänta ligger nu på 2,5 %, en nivå som betraktas som neutral i rådande makromiljö. Det finns förväntningar om att räntan kan sänkas ytterligare under året, men det finns även ett tydligt signalvärde i att penningpolitiken blivit mer långsiktig och mindre reaktiv. 

Riksbanken väljer att "se igenom" tillfälliga inflationsvariationer, och styrs i större utsträckning av underliggande trender snarare än kortsiktiga indikatorer. Det skapar förutsägbarhet för företag och hushåll att planera investeringar. 

Fastighetsmarknadens återhämtning 

Efter kraftiga nedgångar under 2022 och 2023 har fastighetsmarknaden i Sverige börjat stabiliseras. Värderingarna har justerats ned, men nu ses åter tecken på att priserna bottnat. För kommersiella fastigheter är den största oron kopplad till finansieringskostnader, men fallande långräntor och fortsatt starka hyresmarknader har förbättrat bilden. 

Särskilt noterbart är att svenska fastighetsaktier handlas till rabatt jämfört med substansvärden, vilket skapar potentiella köplägen för långsiktiga investerare. Även transaktionsmarknaden börjar visa livstecken, om än främst i segmentet för kvalitativa tillgångar med stabila kassaflöden. 

Konsumtion och arbetsmarknad 

Ett annat tydligt tecken på återhämtning är förbättrade indikatorer inom detaljhandeln och hushållens sparbenägenhet. Den ökade reala köpkraften driver konsumtion, vilket i sin tur gynnar sysselsättningen. Arbetslösheten är fortsatt förhöjd, men har börjat sjunka marginellt. Historiskt tenderar arbetsmarknaden att förbättras först efter andra halvan av en konjunkturuppgång – ett mönster som nu ser ut att upprepas. 

Offentliga finanser och framtida risker 

Samtidigt som återhämtningen tar form, står Sverige inför ett nytt landskap vad gäller offentliga utgifter. De omfattande investeringarna i försvar, infrastruktur och säkerhetspolitik måste finansieras. Det pekar mot en möjlig ökning av skattetrycket på medellång sikt. 

Bland diskuterade åtgärder finns återinförande av fastighetsskatt, justeringar av ränteavdrag samt förändringar inom kapitalskattesystemet. Även effektiviseringar inom välfärdssektorn lyfts som potentiella insatser. Sammantaget väntas en gradvis skattepolitisk åtstramning, särskilt om konjunkturen stärks ytterligare. 

Vad det betyder för svenska investerare 

För investerare innebär denna fas av återhämtning att Sverige åter blir en attraktiv marknad – men med nya spelregler. Det handlar om att identifiera tillgångar som gynnas av stabila räntor, stärkt köpkraft och långsiktig efterfrågan. 

Fastigheter, banksektor, konsumentbolag och inhemska industribolag kan alla vara vinnare i ett scenario där svensk ekonomi återtar mark. Samtidigt kräver osäkerheten kring finanspolitiken och den globala handeln fortsatt vaksamhet. 

Övergångsåret 

2025 ser ut att bli ett övergångsår där Sverige lämnar krisens effekter bakom sig och tar steg mot en mer balanserad tillväxtmodell. Stabiliserade räntor, ökade reallöner och återväckt investeringsvilja skapar goda förutsättningar för långsiktigt värdeskapande. Samtidigt måste både hushåll och investerare förbereda sig på nya krav från en finanspolitik i omställning. 

Här anger du om du är privat eller institutionell investerare.

Vi har marknadsföringstillstånd för våra fonder i flertal länder. Genom att välja ett alternativ i nedan lista bekräftar du att du är hemmahörande i något av dessa.

Den sammanfattande riskindikatorn ger en vägledning om risknivån för denna produkt jämfört med andra produkter. Den visar hur troligt det är att produkten kommer att sjunka i värde på grund av marknadsutvecklingen. Indikatorn speglar framför allt upp- och nedgångar i de aktier fonden placerat i. Denna produkt innehåller inte något skydd mot framtida marknadsresultat. Du kan därför förlora hela eller delar av din investering. Förutom de risker som ingår i riskindikatorn kan andra risker påverka fondens resultat. Se fondens fondbestämmelse för mer information.

Morningstars fondbetyg (rating) är ett mått som går att använda för att se hur fonderna har presterat historiskt. Fonden får ett högre betyg om den har haft en bra avkastning i förhållande till fondens risknivå. En fond måste ha funnits i minst 3 år för att få ett totalt betyg. Har fonden funnits längre än 5 och 10 år får dessutom betyg för dessa tidsperioder. Morningstars hållbarhetsbetyg är ett mått på de ekonomiskt väsentliga riskerna inom miljö, socialt och ägarfrågor (ESG) i en portfölj relativt till liknande konkurrerande portföljer. Hållbarhetsbetyget beräknas för fonder, förvaltningsuppdrag och index globalt, med hjälp av Morningstars databas med portföljinnehav.