Så här får du ut mest och bäst ur ditt bolag

I den här artikeln kommer jag beskriva hur du som bosatt i Sverige får ut dina pengar i ditt bolag till lägsta möjliga skatt och hur du ska tänka kring förvaltningen av ditt kapital så länge pengarna finns kvar i bolaget och, om du har ett trädabolag, vad du ska göra när de fem åren har gått.

Att ta ut pengar ur ditt eget företag kräver en genomtänkt strategi för att minimera skatten och maximera din ekonomi. Det finns flera sätt att göra detta på, och valet av metod beror på din situation, långsiktiga mål och företagets ekonomiska förhållanden. I denna artikel går vi igenom de vanligaste och mest skatteeffektiva metoderna för att ta ut pengar ur ditt bolag.

Introduktion till skatteeffektiva uttag

Som företagsägare finns det flera olika sätt att få ut pengar ur ditt bolag. De vanligaste metoderna inkluderar lön, utdelning, aktieförsäljning och trädabolag. Varje metod har sina fördelar och nackdelar, och det är viktigt att förstå hur dessa alternativ fungerar för att göra ett välgrundat val.

Metoder för att ta ut pengar ur ditt företag

1. Löneuttag

Att ta ut lön från ditt eget företag är en av de vanligaste metoderna. Löneuttag har följande fördelar:

  • Ger pensionsgrundande inkomst

  • Påverkar din sjukpenning och föräldrapenning positivt

  • Möjliggör lägre beskattad utdelning genom 3:12-reglerna

Dock är lön oftast högre beskattad än utdelning, vilket gör det mindre skatteeffektivt på kort sikt.

2. Utdelning inom gränsbeloppet

Utdelning är ett skattemässigt förmånligt sätt att ta ut pengar ur ditt företag. Genom 3:12-reglerna kan du ta ut en viss del av vinsten till en lägre skattesats (20 %). För att maximera detta bör du:

  • Ha koll på gränsbeloppet som beror på lönesumman i bolaget

  • Planera löneuttaget för att kvalificera för lägre beskattning

3. Försäljning av aktier

Om du vill ta ut större summor kan försäljning av aktier vara ett alternativ. Detta innebär att du avyttrar delar av ditt bolag och betalar skatt på vinsten. Om företaget har växt i värde kan detta vara ett mycket lönsamt alternativ, men det är viktigt att planera för eventuella skatteutfall.

4. Trädabolag och femårsregeln

Om du planerar att avsluta ditt företag kan ett trädabolag vara en bra strategi. Det innebär att du säljer verksamheten och låter bolaget ligga vilande i fem år. Efter denna period kan du ta ut vinsten med endast 25 % i skatt.

Fördelarna med denna strategi är:

  • Lägre beskattning än direkt vinstuttag

  • Möjlighet att planera din privatekonomi på ett långsiktigt sätt

Kapitalförvaltning inom företaget

Om du inte har ett akut behov av att ta ut pengar kan det vara en bra strategi att låta kapitalet arbeta inom bolaget. Genom att investera överskottskapital i aktier, fonder eller andra tillgångar kan du skapa en stabil avkastning utan att direkt ta ut pengarna och belasta dig själv med skatt.

Strategier för kapitalförvaltning:

  • Återinvestera vinster i verksamheten

  • Skapa en kapitalförsäkring för skatteeffektiv tillväxt

  • Använda holdingbolag för att samla kapital och skydda det från operativa risker

Planering för framtida uttag

Oavsett vilken strategi du väljer är det viktigt att planera dina uttag noggrant för att minimera skatten och maximera dina fördelar. Här är några viktiga aspekter att tänka på:

  • Skatteplanering: Rådgör med en skatteexpert för att optimera din uttagsstrategi.

  • Juridiska överväganden: Se till att du följer alla lagar och regler vid uttag från bolaget.

  • Långsiktig strategi: Planera uttagen i enlighet med din pensionsplan och framtida ekonomiska behov.

Slutsats

Att ta ut pengar ur ditt eget företag på ett skatteeffektivt sätt kräver noggrann planering och kännedom om gällande regler. Genom att använda löneuttag, utdelning, aktieförsäljning eller trädabolag kan du optimera dina uttag och minimera skatten. Dessutom kan en smart kapitalförvaltning inom bolaget ge långsiktig avkastning och stabilitet.

Vill du ha en skräddarsydd strategi för ditt företag? Kontakta en rådgivare för att hitta den bästa lösningen för dig.

För dig med 5 miljoner kronor eller mer

Få ett skräddarsytt förslag

Välkommen att träffa vårt team av erfarna rådgivare och investeringsspecialister. Vi erbjuder skräddarsydd förmögenhetsrådgivning och exklusiva investeringsmöjligheter anpassade efter dina finansiella mål.

Få ett skräddarsytt förslag

Fler nyheter

Här anger du om du är privat eller institutionell investerare.

Vi har marknadsföringstillstånd för våra fonder i flertal länder. Genom att välja ett alternativ i nedan lista bekräftar du att du är hemmahörande i något av dessa.

Den sammanfattande riskindikatorn ger en vägledning om risknivån för denna produkt jämfört med andra produkter. Den visar hur troligt det är att produkten kommer att sjunka i värde på grund av marknadsutvecklingen. Indikatorn speglar framför allt upp- och nedgångar i de aktier fonden placerat i. Denna produkt innehåller inte något skydd mot framtida marknadsresultat. Du kan därför förlora hela eller delar av din investering. Förutom de risker som ingår i riskindikatorn kan andra risker påverka fondens resultat. Se fondens fondbestämmelse för mer information.

Morningstars fondbetyg (rating) är ett mått som går att använda för att se hur fonderna har presterat historiskt. Fonden får ett högre betyg om den har haft en bra avkastning i förhållande till fondens risknivå. En fond måste ha funnits i minst 3 år för att få ett totalt betyg. Har fonden funnits längre än 5 och 10 år får dessutom betyg för dessa tidsperioder. Morningstars hållbarhetsbetyg är ett mått på de ekonomiskt väsentliga riskerna inom miljö, socialt och ägarfrågor (ESG) i en portfölj relativt till liknande konkurrerande portföljer. Hållbarhetsbetyget beräknas för fonder, förvaltningsuppdrag och index globalt, med hjälp av Morningstars databas med portföljinnehav.