UnitedHealth – en ekonomisk hälsomaskin!

Under vår vecka i USA träffade vi inte bara teknologibolag i Kalifornien, utan vi  reste också från ett +20-gradigt San Francisco till ett -26-gradigt Minneapolis. Så varför går vi med på ett sådant klimatbyte? Vad är det som lockar så i den här ”lilla” staden i norra USA?

Jo, inte bara älskar ”minneapolianerna” sin nordeuropeiska bakgrund, vilket gör att vi blir väldigt positivt mottagna, utan nästan 5 procent av alla S&P 500-företag har sina huvudkontor i den här staden och i dess närområde. Vårt yrke har en tendens att dra oss tillbaka till den här staden. Ett av dragplåstren i fonden är vårt kärninnehav i UnitedHealth Group (UNH). Det här företaget är så stort att det sägs att det amerikanska sjuksystemet inte fungerar utan UnitedHealth och med de över 300k anställda på UNH  så jobbar i runda slängar var tusende amerikan på UNH. Det är stort.


Henrik och jag träffar representanter från UnitedHealth Group och får en djupdykning i deras fantastiskt framgångsrika Optum business.

Så vad gör UNH och varför äger vi aktier i företaget?

Kortfattat kan vi beskriva UNH som USA:s ledande sjukförsäkringsgrupp. Sjukförsäkringar som idé blev populärt under andra världskriget i USA och under 50- och 60-talet blev det nästan standard för alla privata företag att ge sina anställda en sjukförsäkring. Sen har staten sina egna program också, där Medicare och Mediaid är de två största. I runda slängar lägger en privatperson i USA ungefär 1000 dollar i månaden på sjukförsäkringar. Visst låter det som väldigt mycket men inkomstskatten är låg och servicen man får via försäkringarna verkar helt grymt bra – den genomsnittliga väntetiden för en knäoperation är till exempel tre veckor. Dessutom har USA lyckats utveckla en stor och framgångsrik läkemedelsindustri som ett resultat av alla pengarna som satsas inom det här området. Så innan vi dömer ut den amerikanska sjukvården som något dyrt och ont och börjar rösta på Bernie Sanders, så finns det faktiskt en bra sida också. UnitedHealth är det största av sjukförsäkringbolaget i USA och har en bra mix av både privata och publika kunder (ungefär 30/70 split).

Vi äger den här aktien framförallt av följande tre anledningar:

1. Företaget har ett helt fantastiskt track record av att växa lönsamt och att samtidigt göra bra saker för ”världen”. Det senare ska man inte underskatta som investerare. När man jobbar så mycket mot staten som kund som UNH gör så är det än mer viktigt att påvisa den roll man har som samhällsinstitution.

2. Optum. Av de mer än 2,5 biljoner SEK (det är många nollor det) som UNH omsätter så genereras runt 1/3 i den delen som heter Optum. Optum har dels UNH som intern kund men jobbar också mot andra sjukförsäkringsföretag och det de gör är riktigt häftigt. Tänk dig att du har data från mer än 100 miljoner kunder. Denna data används i program som ger doktorerna råd om vilka mediciner som fungerar bäst för just den här kunden och gör det även enkelt att jämföra priset mellan de olika alternativ.  Därutöver används data för så kallad  Predictive Modelling. Baserat på data om din nuvarande hälsa och dina hälsoproblem kan programmen förutspå vilka hälsoproblem som du troligen kommer få 10-20 år framåt i tiden. Doktorn kan sen ge dig råd för hur du kan undvika dessa.

 Det här, kombinerat med en strategi att besöka kunderna i sina hem, så förstår vi varför Optum växer runt 8 procent organiskt per år och varför 90 procent av alla sjukhus i USA använder Optums produkter.

3. Framtiden är ljus. Under senaste kvartalet växte UNH sin vinst med 19 procent och i våra diskussioner med UNH känner vi oss komfortabla med att de kan fortsätta att växa vinsten med runt 15 procent kommande tre-fem år.

Författare

Andreas Brock, CFA
Kapitalförvaltare Coeli Global Selektiv

Köp fond

Skriv ut
Om Andreas och Henrik

Andreas och Henrik är ett radarpar som kompletterar varandra både professionellt och privat. De har känt varandra länge och delar drömmen om att förvalta en stjärnspäckad fond.

Läs mer om oss.

Om fonden

Coeli Global Selektiv är en aktivt förvaltad globalfond som investerar i cirka 30 av världens finaste bolag åt gången.

Nyhetsbrev

Är du nyfiken på vilka bolag som är världens finaste? Fyll i din e-postadress.

Köp fond

Köp fonden Coeli Global Selektiv

Köp direkt hos oss eller hos någon av våra partners

Välj Coeli eller någon av våra samarbetspartners i listan nedan.

Kontakta Max

För dig som i din profession arbetar med investeringar i olika tillgångsslag eller för dig som förmedlar försäkringar till privatpersoner ber vi dig vända dig till Max för mer information och hjälp.

Max Lundberg
Max.lundberg@coeli.se
073 022 27 01