Förvaltarkommentar Coeli Absolute European Equity – juli 2021

Utveckling juli

Fondens värde ökade med +5,9 procent i juli (andelsklass I SEK). Stoxx600 (brett Europaindex) ökade under samma period med +2,0 procent och HedgeNordics NHX Equities steg preliminärt +0,2 procent. Motsvarande siffror för 2021 är en ökning om +28,0 procent för fonden, +15,7 procent för Stoxx600 och +7,1 procent för NHX Equities.

Aktiemarknader/Makro

Europabörserna handlades sidledes de första veckorna i juli i en typisk sömnig sommarlunk med låg likviditet i marknaden. Likviditeten påverkade även oss med ovanligt stora kursrörelser i några av våra innehav. I några fall utnyttjade vi situationen och ökade våra positioner i exempelvis Rugvista, Sleep, Photocure och CVS Group.

Den 20 juli fick investerarna runt om i världen nog av dåliga nyheter om deltavarianten av covid-19-viruset och minskade risken genom att sälja aktier. De breda indexen sjönk cirka -3 procent på dagen och volatilitetsindexet steg kraftigt. En remarkabel vändning påbörjades dock redan dagen efter. Nasdaqindexet handlades upp följande fem dagar vilket var den starkaste sammanhängande perioden sedan januari.

Annars var månadens övergripande tema mycket starka bolagsrapporter och i vissa fall var det svårt att se att bolagen varit igenom en pandemi. Vi är nu 60 procent igenom rapportsäsongen och enligt UBS har 33 procent av bolagen, trots högt ställda förväntningar, överraskat på nettoresultatet. Det är något sämre än första kvartalets 38 procent, men den fjärde högsta siffran på 15 år.

För vår del började rapportperioden på bästa sätt när Lindab på måndagsmorgonen den 12 juli kom med en kraftig omvänd vinstvarning. De betydande prisjusteringar bolaget genomfört under våren fick uppenbarligen fäste. Analytiker hade förväntat sig en rörelsevinst om cirka 230 miljoner SEK, men utfallet blev hela 357 miljoner SEK (+55 procent högre än förväntat). Otroligt imponerande av VD Ola Ringdahl & Co! Aktien steg den dagen med +12 procent och för juli slutade uppgången på hela +26 procent. Mer om detta under bolagskommentarer.

Det var inte bara Lindab som höjde sina priser. Tysklands producentpriser steg med +8,5 procent i juni, vilket var den högsta ökningen sedan 1982.

Den amerikanska 10-årsräntan var fortsatt i fokus och trots all stark ekonomiska data fortsatte räntan falla tillbaka under månaden. Det är överraskande för de flesta och vår syn är att obligationsinvesterare är väl mörka i sin syn. Det kanske blir så för människan när man till och med får betala för att låna ut pengar till grekiska staten (negativ femårsränta).

Illustrerat på ett annat sätt. När den globala tillverkningen skjuter iväg så brukar det korrelera väl med räntan på den amerikanska 10-åringen. Inte denna gång, men så lever vi också i helt nya tider.

Den fallande räntan har den senaste tiden varit högoktanigt bränsle för tillväxtaktier. Se bild nedan för Microsoft och notera utvecklingen sedan början av juni.

Källa: Bloomberg

Vår svenska inrikespolitik har inte lett till några glädjechocker. Vi har ansträngt oss att försöka hitta positiva saker, men vi får i stället glädjas åt ett ovanligt fint sommarväder och att Daniel Ståhl och Simon Pettersson fick OS-guld och silver i diskus!

Onsdagen den 7 juli godkände riksdagen talmannens förslag att välja Stefan Löfven till statsminister. Ett nej krävde att minst hälften av riksdagens ledamöter röstade mot förslaget. Stefan Löfven överlevde ännu en gång trots endast 33 procent ja-röster mot 49,5 procent nej. Det krävdes en åtta-punkters förhandling mellan en vänstervilde (Amineh Kakabaveh) och justitieministern för att säkerställa resultatet och förvirringen om vad Miljöpartiet och Centerpartiet var oense respektive ense om nådde nya toppnivåer. Annie Lööf och C ska nu gå i ”konstruktiv opposition”. V ska inte få vara med och förhandla budget, men de ska ändå stödja den. Löfven ska ”lyssna” på V och på så sätt inlemma Vänsterns politik i budgeten. C förhandlar inte med V. MP blev inbjuden till Aktuellt för att prata om ”juniöverenskommelsen” som föll innan TV-sändningen påbörjades. Den svenska politiska geggamojan uppmärksammades runt om i världen och vi medborgare har nu en återuppstånden och ytterligare försvagad statsminister som utlovade att han avgår om inte hans budget godkänns i höst. Det hela känns mäkta ovärdigt.

Vi ska tydligen vara väldigt stolta att Sverige hade en framträdande roll i den internationella polisinsatsen ”Trojan Shield” och ”Green Light” i början av sommaren. ”Jag vill lyfta fram att det var svensk polis som var med och ledde den här insatsen. Det är ett enormt kvitto på svensk polis kompetens och deras anseende i Europa och världen” (inrikesminister Mikael Damberg). Man glömde nämna den lilla detaljen att anledningen till att Sverige i högsta grad var inblandat var att av sammanlagt 800 personer som greps var hela 155 svenskar. Vi är 1,3 procent av befolkningen i EU men råkade komma upp till 20 procent av de gripna. Tyskland med 83 miljoner invånare grep 70 personer.

Nyhetsrapporteringen i svensk media har skiftat från coronautvecklingen till det hänsynslösa våld som sprider sig till synes okontrollerat. Juli inleddes med den fruktansvärda nyheten att en polis fallit offer för en kula och sedan rullade det på med nya händelser i princip varje dag. Två små oskyldiga barn fick någon vecka senare skottskador. 20 kebabpizzor krävdes för ett lyckligt slut på en allvarlig gisslansituation i Hällby där två grovt kriminella tog två anställda som gisslan. Det är för oss alla plågsamt att följa utvecklingen.

Politikerna säger att de ska ”knäcka gängen”, men det blir svårt att tro på när till exempel 90 procent av de grovt kriminella som ska utvisas vägrar covidtesta sig och därmed blir kvar i Sverige. För att citera PM Nilsson på Dagens Industri: ”Efter det inrikespolitiska tumultet är risken stor för att Sverige återgår till en mer försvagad S-regering, beroende av vad gäller brottsbekämpning en trio ansvarslösa ytterkantspartier, C, MP och V. De uppvisar svag eller obefintlig probleminsikt, noll förståelse för den grova kriminalitetens kopplingar till migration och har ingen beredskap för extraordinära åtgärder för att knäcka gängen. De har tvärtom en nära historia av förnekelse och av att aktivt hindra polisen från att bekämpa brott. Därtill kommer en olycklig fixering vid olika ovidkommande januaridetaljer som ibland dominerar hela politiken. Sverige har inte ett historiskt högt antal poliser utan ett per capita historiskt lågt. Hela Sverige är i en särskild händelse. Det bör dominera nästa regeringsförklaring”.

Även kronjuvelen Volvo och dess VD Håkan Samuelsson var ute i media och berättade om svårigheter att rekrytera utländsk personal till Sverige på grund av 1) skatterna, 2) skolan och 3) våldet i samhället och att den negativa utvecklingen riskerar att styra investeringar utomlands för Volvo. Vi kan rekommendera Alice Teodorescu Måves krönika i Affärsvärlden från den 19 juli. Vi rundar av detta ämne med några lugnande ord från statsministern i utländsk media i början av juli.

Betydligt trevligare är den ekonomiska aktiviteten i Eurozonen som nu uppvisar den högsta ökningstakten på över 20 år. Accelerationen i det andra kvartalet (+2 procent jämfört med Q1) var starkare än vad marknaden förutspått och det andra kvartalet hade en tillväxt som för första gången sedan pandemin startade var starkare än både USA:s och Kinas. Både USA och Storbritannien har tappat ett visst momentum dels på grund av komponentbrister, dels på grund av svårigheter att hitta ny personal. Europas starka tillväxt har också eldat på inflationen som i juli var +2,2 procent jämfört med +1,9 procent i juni och därmed den högsta nivån sedan oktober 2018.

Nedanstående tabell visar den historiska avkastningen den följande 12-månaders perioden när vi haft historiskt höga PMI data. I princip idel positiv avkastning.

Vi noterar att passiva fonder som investerade i Tesla i vintras, när bolaget inkluderades i S&P500, till dags dato har tappat cirka 45 miljarder dollar på sina investeringar. Vi föredrar att allokera ert kapital till bolag som kan skapa värde åt oss och andra ägare och där aktien har en attraktiv värdering. Hittar vi den kombinationen följs det alltid av en bra aktiekursutveckling. Passiva fonders affärsidé är att investera i ett bolag för att det råkar väga ett visst antal punkter i ett index. Den investeringsmetoden känns något mer trubbig.

Det var synd man inte kände till Amazon 1997 och köpte aktier när de börsintroducerades. Det har ju gått skapligt sedan dess.

De stora amerikanska teknologibolagens intjäning fortsätter att fascinera. Nedanstående bild visar Apples omsättning (2020) endast från deras Airpods i förhållande till flera andra kända bolags totala omsättning. Så är också börsvärdet 2400 miljarder USD eller 4 gånger större än Sveriges BNP. Vilket monster.

Månadens ”zoom ut”-övning är nedanstående tabell. Den visar den totala avkastningen för S&P500 respektive Nasdaqbörsen sedan 2009 mätt i lokal valuta. Trots alla problem och turbulens som varit med medföljande stress (inklusive för undertecknad) har resultatet gett nedanstående historiska utveckling. En av slutsatserna torde vara att börsen är överlägsen de flesta sparformer och rätt hanterat är det en pengamaskin över tid.

Källa: Goldman Sachs

Pandemin verkar ha haft en positiv påverkan på skapandet av unicorns (börsvärde minst 1 miljard dollar),

Källa: CBINSIGHTS

När de norska beachvolleybolldamerna i OS vägrade att bära bikini renderade detta i böter på 1500 euro. Smått ofattbart.

Säga vad man vill om Boris Johnson, men han är ofta ganska underhållande. Vi misstänker att Prins Charles är av en annan åsikt.

Långa innehav

 Surgical Science

Vi trodde visserligen att det skulle bli en bra affär när vi – från baksätet i en taxi i Paris – köpte våra första aktier i simuleringsföretaget Surgical Science (SUS) i slutet av oktober 2018. Men vi trodde inte att det skulle bli en investering som 31 månader senare gett en avkastning på drygt 1800 procent! Det finns många faktorer som påverkat den fina börsresan som SUS bjudit på, men det hade inte varit möjligt utan bolagets mycket kompetenta ledning. Vi passar därför på att tacka Anna och Gisli och den övriga ledningen för ett synnerligen gott och hårt arbete. Tack!

Månadens uppgång om 65 procent (+204 procent i år) var delvis en funktion av att största kunden Intuitive Surgical släppte fina siffor, men framför allt handlade det om förvärvet av huvudkonkurrenten Symbionix som annonserades på kvällen den 28 juli. Vi har haft på känn att ett förvärv skulle kunna ske eftersom Symbionix tidigare ägare 3D Systems, redan förra året, öppet deklarerade en önskan att fokusera på sin kärnverksamhet där Symbionix inte ingick. Detta har förmodligen varit till hjälp i prisdiskussionerna. I termer av försäljningsmultiplar var priset på Symbionix långt under SUS egen värdering. Priset motsvarade 7,5x försäljningen 2020, som självklart var påverkat av covid-19, jämfört med vid annonseringen 40x försäljningen 2021e för SUS.

Symbionix är ett israeliskt bolag med en lång historik i branschen. Försäljningen ifjol var drygt 3,6x större än SUS. Symbionix riktar sig till fler applikationsområden än SUS och är även aktiva inom robotkirurgi med viktiga kunder som Intuitive Surgical och Medtronic i portföljen. Med förvärvet tillkommer också mjukvaruutvecklare, vilket varit en bristvara. Till skillnad från SUS tillämpar Symbionix en intäktsmodell som ger en årlig prenumerationsavgift på den installerade basen. Om det nya bolaget över tid migrerar till denna modell är det klart positivt. Den kanske bästa aspekten med förvärvet är att SUS nu saknar större konkurrens. Som bolaget själv uttrycker det: ”establishing itself as the operating system for robotic simulation”. Fantastiskt!

Eftersom SUS nu blir ett flera gånger större bolag, kommer de tidigare finansiella målen behöva uppdateras. Bolaget har en dominerande position på en nischmarknad som förväntas växa mycket snabbt under många år. Bruttomarginalerna är höga och affärsmodellen kapitalsnål, vilket innebär mycket god avkastning på det investerade kapitalet.

Värderingen av SUS har länge varit (åtminstone okulärt) hög, men ett attraktivt pris för Symbionix har gjort SUS värdering mer attraktiv enligt oss. Till dagens kurs och våra preliminära estimat handlas aktien nu till cirka 16x försäljningen år 2023. Innan förvärvet och förra veckans 39 procentiga uppgång handlades SUS på cirka 21x försäljningen 2023e.

Vi passar på att klippa in nedanstående bild som passar väl in på Surgical Science. Bilden illustrerar vilken multipel du hade kunnat betala för idag välkända bolag 1973 om du nöjt dig med 7,3 procents årlig avkastning. Bolag som har en stark tillväxt över lång tid förtjänar, som SUS, höga multiplar. SUS totala bidrag för fondens utveckling var i juli hela 2,3 procent.

 Mentice

Förutom SUS har vi även Mentice som vårt andra simuleringsföretag i portföljen. Vi har varit investerade sedan sensommaren 2019 och resan har minst sagt varit volatil efter att bolaget lovade för mycket inför börsnoteringen som följdes av en rad rapportbesvikelser. Trots detta har vi haft hög tilltro till produkthöjden i bolaget. Lyckas man bara få snurr på sin affärsmodell (som nu inbegriper en ökande andel återkommande intäkter) och sina viktiga partnerskap med Siemens och Philips bör det få fin utväxling på intjäningen. Den senaste rapporten var ett steg i rätt riktning med bra försäljning och god orderingång. Efter en lång tids dvala vaknade aktien följaktligen till liv och månadens uppgång landade på hela 55 procent.

Lindab

Vi har i två års tid haft Lindab som ett våra största innehav. Vi har varit av den åsikten att analytikerna konsekvent underskattat vinstförmågan trots en mycket framgångsrik omvandling av bolaget. Värderingen var under det första året låg och får nu betraktas som mer rimlig, även om vi fortsatt tycker den är attraktiv givet det stora värdeskapandet. Det viktigaste har varit att Lindabs ledning, med Ola Ringdahl i spetsen, haft ett stort fokus på att skapa värde åt sina ägare. Den förvandling av Lindab som Ola Ringdahl regisserat är ett skolboksexempel på hur viktigt det är med rätt människor. Det gör också vårt arbete så mycket lättare. Vi passar på att tacka styrelsen som 2018 hittade och lyckades få in Ola som VD.

Veckan började på bästa sätt när Lindab den 12 juli släppte en omvänd vinstvarning för det andra kvartalet 2021. Rörelseresultatet ökade med 60 procent i jämförelse med motsvarande kvartal 2020. Skälen som uppgavs var en stark försäljning, en ökad effektivitet från Lindabs ambitiösa investeringsprogram och en god kostnadskontroll. Vi noterar även att Lindab lyckats parera de snabba prisökningarna på stål, den viktigaste insatsvaran, mycket bra. Prisökningarna har varit en av de främsta anledningarna till att Lindab-aktien haft en bitvis volatil resa på börsen under året.

Vi investerade i våra första Lindab-aktier under hösten 2019 till aktiekurser runt 100 kronor. Sedan dess har aktien stigit med nästan 2,5x, även om vi kontinuerligt ökat vår position i takt med att fonden blivit större. För juli månad isolerat steg aktiekursen med 26 procent. När den omvända vinstvarningen annonserades var Lindab det tredje största innehavet i fonden och positionen bidrog med 1,1 procent till fondens utveckling i juli.

CVS Group

Vårt brittiska veterinärsföretag fortsätter att leverera siffror som är bättre än vad analytikerna väntat sig. Nu i dagarna är det nästan exakt ett år sedan vi köpte våra första CVS-aktier och aktien har mer än dubblerats sedan dess. Även om den stora kursresan är gjord i CVS tycker vi fortfarande att aktien har en plats i portföljen som ett mer defensivt innehav. Vi räknar inte med någon multipelresa från dagens nivåer, men aktien bör åtminstone kunna stiga i takt med vinsten, som vi beräknar växa med cirka 10 procent per år organiskt. Ovanpå detta lär CVS genomföra flertalet förvärv som ökar vinsten per aktie ytterligare.

Sedana Medical

Så sent som i vårt föregående månadsbrev skrev vi om den svaga aktieresan Sedana Medical haft under 2021. Under juli månad kom beskedet att den europeiska registreringsansökan för Sedanas läkemedel Sedaconda godkänts i en så kallad DCP-procedur, där den tyska läkemedelsmyndigheten varit referensland i samråd med 14 andra europeiska läkemedelsmyndigheter. Nu återstår ansökningar till de individuella länderna som ingått i DCP-proceduren, vilket förväntas gå förhållandevis snabbt (1–3 månader). Detta event är mycket stort för Sedana som alltså snart kommer kunna börja kommersialisera sin produkt i mycket större skala än tidigare. Bolaget bedriver redan viss försäljning men under begränsade former. För investerare på sidlinjen bör detta vara ett event som tydligt minskar risken i aktien. Även om kursen steg cirka +20 procent i juli är aktien oförändrad sedan årsskiftet.

Rugvista

Tidigare i år var e-handelsbolagen extremt heta på börsen och inte minst på IPO-marknaden. RevolutionRace, Pierce, Rugvista, Desenio är några namn som börsnoterats i Sverige. Orsaken till det är givetvis att efterfrågan ökat kraftigt i kölvattnet av pandemin. Den stora farhågan bland många har handlat om hur temporär denna efterfrågechock är – vad händer när människor börjar vistas ute i samhället igen i stället för att, exempelvis, köpa affischer till sina väggar? De som tvekat fick vatten på sin kvarn när Desenio meddelat en vinstvarning i juli. Aktiekursen sjönk med -46 procent på en dag! En stor anledning till att bolaget underpresterar sägs vara minskade restriktioner i samhället.

Den baisse som utbröt i sektorn drabbade även Rugvista-aktien i juli, som sjönk med -11 procent. Vi fortsätter dock hålla modet uppe och passade på att köpa mer aktier på låga nivåer. Bland annat för att vår analys indikerar att Rugvista inte tagit lika stor skada av återöppningen av samhället som Desenio – vi får se om vi får rätt och vi ser fram emot rapporten i slutet av augusti. Efter den kraftiga nedgång som varit de senaste veckorna tror vi att minsta positiva överraskning i den kommande rapporten kan få aktiekursen att stiga mycket eftersom förväntningarna sjunkit markant. Detta supporteras av tekniska faktorer som det faktum att andelen blankade aktier ökat mycket på kort tid samtidigt som likviditeten i aktien är låg.

På längre sikt gillar vi Rugvista på grund av dess position i värdekedjan som ger en fin skalbarhet, låga investeringsbehov och därmed starka kassaflöden. Vi gillar också ledningen som framstår som analytisk och ödmjuk.

Bullish

Avslutningsvis är det värt att nämna att ett av våra onoterade innehav i fonden förväntas göra en börsintroduktion under det fjärde kvartalet i år. Det ödmjuka bolagsnamnet Bullish (!), uppbackat av många namnkunniga investerare, är en kryptoplattform med sannolikt världens största likviditetspool. Man äger bland annat 168,000 Bitcoin (knappt 7 miljarder USD med dagens pris) som garanterar likviditeten under de mest extrema marknadsförhållanden. Noteringen sker genom Far Peak som är ett Spac-bolag och före detta VDn för New York börsen, Thomas Farley, blir dess nya VD.

Vi investerade 1 miljon USD i december 2020 vilket då var cirka en procent av fondens tillgångar. Nu är det något mindre då fonden blivit större, men vi har redan fått 100,000 USD i utdelning, vilket är en bra start. Bifogat är en artikel och en intervju värd att lyssna på.

 

Korta innehav

Den korta portföljen bidrog med ett negativt resultat under månaden vilket är naturligt i en stigande marknad. Störst negativa bidrag hade våra korta derivatpositioner i tyska DAX och europeiska SXXP600. En aktiespecifik kort position som bidrog positivt till resultatet var exempelvis amerikanska Compass Pathways som är en hedge till vårt innehav i Atai.

Exponering

Nettoexponeringen var, justerat för våra onoterade innehav, vid månadens ingång och utgång 80 respektive 76 procent.

Summering

Vi är mycket nöjda med juli månads avkastning om +5,9 procent vilket tar oss till +28 procent på året. I förra månadsbrevet avslutade vi med att säga att vi såg fram emot att läsa våra bolagsrapporter och drygt halvvägs in i den processen kan vi konstatera att det så här långt varit mycket lyckat. Trots ett negativt bidrag om cirka -1 procent från Atai (-16 procent i juli) som rekylerade från förra månadens starka utveckling, kunde vi ändå leverera ett mycket starkt resultat.

De enda större förändringarna vi gjort under månaden är att vi sålde ut samtliga Essity-aktier på rapportdagen samt att vi ökade antalet aktier i CVS Group med +50 procent när aktien var under press. Sedan de två transaktionerna har Essity sjunkit cirka – 4 procent och CVS stigit cirka +7 procent.

Nedan följer ett smörgåsbord med intressanta grafer.

De stora teknologibolagens andel av S&P500 har ökat senaste månaden när räntan fallit tillbaka. Det har även intjäningen gjort.

Storleken har betydelse. Värderingspremien för de stora bolagen är på en 20-årshögsta.

Källa: Bloomberg

Bilden illustrerar värderingen för de fem största bolagen i S&P500 jämfört med övriga 495.

Källa: Goldman Sachs

Nedan visas årlig försäljningstillväxt för de stora teknologibolagen jämfört med de övriga bolagen. Det hänger ihop med värderingen.

Det är aktier som gäller. Aktieandelen är rekordhög bland amerikanska hushåll, fonder och utländska ägare. Notera utvecklingen det senaste året, aggregerat är det väldigt mycket kapital som kommit in på aktiemarknaden.

Källa: Goldman Sachs

Cirka 12 månader in i pandemin tog de starkaste bolagen över ledartröjan.

Källa: Goldman Sachs

Något hände för ett år sedan. De sammanlagda bostadspriserna, fordon och varaktiga konsumtionsvaror. Vi känner alla igen det, men lutningen i grafen är exceptionell.

Till sist några bilder från de olika geografiska aktiemarknaderna. Första bilden visar utvecklingen för olika relevanta aktiemarknader för de första sju månaderna. Siffrorna längst till höger visar utvecklingen mätt i svenska kronor och till vänster om det i lokal valuta. Sverige sticker (återigen) ut som en av världens bästa aktiemarknader. Imponerande! Att vi själva, med +28 procent, ligger före samtliga börser i år, är vi ödmjukt tacksamma för.

Källa: Bloomberg

Bolag i norra Europa ökar i betydelse på bekostnad av södra Europa.

Även värderingsgapet i norra Europa ökar.

Den mörkblå linjen visar norra Europas värderingspremium jämfört med övriga Europa. Norra Europas samlade vinsttillväxt utklassade övriga Europa under pandemin, men nu ökar övriga Europas vinsttillväxt.

Till sist det som i slutändan bestämmer värderingen. Norra Europa har en betydligt högre avkastning på det egna kapitalet. Vi gissar att det är de europeiska bankerna som drar ner utvecklingen för övriga Europa från 2009 och framåt.

Om norra Europa varit bästa region att investera i är ”Emerging Markets” det motsatta. Nu på 17-årslägsta jämfört med den utvecklade världen.

Källa: Bloomberg

FOMO – Fear Of Missing Out.

Källa: Hedgeeye

Avslutningsvis har vi glädjen att presentera en ny analytiker till teamet! Nathalie Lindborg har en gedigen idrottskarriär inom simning bakom sig. Hon har bland annat representerat det svenska landslaget och har vunnit medaljer i flera internationella mästerskap. Parallellt med simningen har hon studerat i USA med mycket goda akademiska resultat. Det var också under studietiden som hon utvecklade sitt aktieintresse. Nathalie tog sig genom nålsögat bland hundratalet sökande och vi är mycket glada över att välkomna henne till vårt växande team. Nathalie är uppväxt i Skåne och kommer vara placerad på vårt kontor i Malmö. Från att ha inlett året med två anställda har fonden nu en förvaltare, två heltidsanalytiker, en deltidsanalytiker och en institutionell säljare/affärsutvecklare. Tre är eller har varit elitidrottare. Nathalie i simning, Cecilia i alpin utförsåkning och Oscar i fotboll. Vi tycker detta är mycket glädjande och vi är nu starkare än någonsin.

Vi rullar nu in i andra halvlek vad gäller våra bolagsrapporter för det andra kvartalet och vi anstränger oss för att vara lyhörda, maniska och flexibla i sinnet vad gäller aktiemarknaden. Som vi sagt många gånger och som vi rabblar som i ett mantra, det viktigaste för oss är leveransen från våra bolag. Juli månad är ett lysande exempel på det.

Stort tack för ert förtroende och visade intresse.

Njut av sensommaren för snart är det höst (en variant på Strindberg: ”nu är det vår – då är det snart höst igen”)

Malmö den 4 augusti

Mikael Petersson & Team

Mikael Petersson

Förvaltare

Mikael Petersson

Förvaltare



  • Arbetat på Coeli sedan 2017.
  • Mer än 26 års erfarenhet av finansbranschen.
  • BSc från Lunds Universitet.

Mikael Petersson är ansvarig förvaltare för Coeli European och har många års erfarenhet av fondförvaltning. Mikael har arbetat för några av de mest framgångsrika hedgefondsfirmorna i Europa såsom Lansdowne Partners och Kairos Investment Management i London. Han har även framgångsrikt varit med och startat och bedrivit egen verksamhet i Zug där Coeli var en tidig investerare.

Viktig information. Denna information är avsedd som marknadsföring. Fondens prospekt, faktablad och årsberättelse finns att tillgå på coeli.se och rekommenderas att läsas innan beslut att investera i den aktuella fonden. Prospektet och årsberättelsen finns på engelska och fondens faktablad finns bland annat på svenska och engelska. En sammanfattning av dina rättigheter som investerare i fonden finns tillgängligt på https://coeli.se/finansiell-och-legal-information/ Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i fonder kan både öka och minska i värde. Det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.

Här anger du om du är privat eller institutionell investerare.

Vi har marknadsföringstillstånd för våra fonder i flertal länder. Genom att välja ett alternativ i nedan lista bekräftar du att du är hemmahörande i något av dessa.

Den sammanfattande riskindikatorn ger en vägledning om risknivån för denna produkt jämfört med andra produkter. Den visar hur troligt det är att produkten kommer att sjunka i värde på grund av marknadsutvecklingen. Indikatorn speglar framför allt upp- och nedgångar i de aktier fonden placerat i. Denna produkt innehåller inte något skydd mot framtida marknadsresultat. Du kan därför förlora hela eller delar av din investering. Förutom de risker som ingår i riskindikatorn kan andra risker påverka fondens resultat. Se fondens fondbestämmelse för mer information.

Morningstars fondbetyg (rating) är ett mått som går att använda för att se hur fonderna har presterat historiskt. Fonden får ett högre betyg om den har haft en bra avkastning i förhållande till fondens risknivå. En fond måste ha funnits i minst 3 år för att få ett totalt betyg. Har fonden funnits längre än 5 och 10 år får dessutom betyg för dessa tidsperioder. Morningstars hållbarhetsbetyg är ett mått på de ekonomiskt väsentliga riskerna inom miljö, socialt och ägarfrågor (ESG) i en portfölj relativt till liknande konkurrerande portföljer. Hållbarhetsbetyget beräknas för fonder, förvaltningsuppdrag och index globalt, med hjälp av Morningstars databas med portföljinnehav.