Bolagsbesök hos italienska Carel

Ett av de roligaste mötena som vi har gjort i våra karriärer gjorde vi tidigare i höstas i Italien, i en liten stad utanför Venedig. Där fick vi tillfälle att träffa både vd och grundarna (vännerna Luigi Rossi Luciani och Luigi Nalini) till det framgångsrika verkstadsföretaget Carel. Carel gör framförallt kontrollutrustning för kyl- och frysaggregat samt luftkonditionering. Företaget tillverkar produkter såsom termostater, regulatorer, expansionsventiler, effektmätare och varvtalsreglerare. Många av företagets produkter är inriktade på att skapa mer energieffektiva lösningar i de enheter som de är installerade i.

Bilden nedan visar att företaget växer så det knakar. 2015 omsatte de 200 miljoner euro och nu 2019 så når de en bra bit över 300 miljoner euro. Vinsten växer snabbare än omsättningen (vilket är det brukliga när verkstadsföretag växer) och har nästan dubblerats på de här fyra åren. Carel är det ledande företaget globalt i den nisch de verkar i. Från en aktiemarknadssynpunkt är Carel ett ganska litet företag med ett marknadsvärde på 1,4 miljarder euro och grundarna äger fortfarande 75 procent av aktierna. I finansvärlden är det väldigt få som känner till företaget.

Källa: Bloomberg, Carel, Coeli analys

Det som fick oss att åka ned och träffa Carel var att företaget ser ut att ha en mycket lovande framtid. Mycket på grund av liknande drivkrafter som Beijer Ref, det vill säga utfasningsprogrammet enligt den europeiska F-gasförordningen som pågår fram till 2030 och som gör att många kyl- och frysaggregat över hela Europa måste uppgraderas alternativt bytas ut. Andra likheter med Beijer Ref är att företaget växer genom förvärv på nya marknader. Det är framförallt i USA som den stora potentialen finns. Om de lyckas bli lika stora i USA som de är i Europa idag bör företaget växa med runt 50 procent i storlek på bara det.


Källa: Company data, Carel

Andra saker som vi gillar med företaget är att de växer inom service samt deras stora fokus på forskning och utveckling, något de lägger nästan 6 procent av sin omsättning på. Hur vi än vrider och vänder på företaget så är det här en riktig global verkstadspärla.

Författare

Andreas Brock
Kapitalförvaltare Coeli Global Selektiv, CFA

Köp fond

Om Andreas och Henrik

Andreas och Henrik är ett radarpar som kompletterar varandra både professionellt och privat. De har känt varandra länge och delar drömmen om att förvalta en stjärnspäckad fond. Läs mer om oss.

Om fonden

Coeli Global Selektiv är en aktivt förvaltad globalfond som investerar i cirka 30 av världens finaste bolag åt gången.

Nyhetsbrev

Är du nyfiken på vilka bolag som är världens finaste? Fyll i din e-postadress.

Köp fond

Köp fonden Coeli Global Selektiv

Köp direkt hos oss eller hos någon av våra partners

Välj Coeli eller någon av våra samarbetspartners i listan nedan.

Kontakta Max

För dig som i din profession arbetar med investeringar i olika tillgångsslag eller för dig som förmedlar försäkringar till privatpersoner ber vi dig vända dig till Max för mer information och hjälp.

Max Lundberg
Max.lundberg@coeli.se
073 022 27 01