Logga in
Stockholmsbörsen och den svenska kronan hör till några av de största förlorarna på de kraftiga och snabba räntehöjningarna. Anledningarna är välkända: en ovanligt stor kommersiell fastighetssektor i kombination med högt belånade och räntekänsliga hushåll.
Tilltron till Sverige har därför varit ovanligt låg bland internationella investerare vilket resulterat i att Stockholmsbörsen har utvecklats betydligt svagare än världsindex de senaste två åren. Det samma har gällt för den svenska kronan som inte för allt för länge sedan var en av de mest kortade (spekulation på försvagning) valutorna i världen. Sverige har även stuckit ut konjunkturellt och den här gången negativt för första gången på länge.
Vi har tidigare varit bortskämda med att Sverige har klarat sig bättre än vår omvärld under de senaste kriserna. Men på grund av vår stora räntekänslighet så har Sverige legat i bottenskiktet i västvärlden med fallande BNP under det gångna året och även under nästa år förväntas utvecklingen vara svagare än EU snittet. Vi får en grundare men mer utdragen konjunktursvacka eftersom centralbankerna för en gångs skull inte höjt räntorna tills något går sönder (till skillnad mot spekulationsbubblan runt millenniumskiftet eller fastighets- och bankkrisen runt år 2008).
Huvudanledningen till varför det är annorlunda den här gången är för att inflationen endast delvis är efterfrågedriven, den är även utbudsdriven. I takt med att vår omvärld normaliserats efter pandemin faller inflationen både för att utbudsstörningarna minskat kraftigt och för att centralbankernas åtstramningar minskar efterfrågan men även för att utbudsstörningarna minskat kraftigt. När inflationen faller tillbaka snabbare än vad centralbankerna vågat hoppas på behöver de även sänka räntorna snabbare än de tidigare har tänkt sig.
Riskfritt är det inte. Vi ser redan oroväckande tecken på att tillväxttakten i Europa faller snabbare än väntat, men givet att konjunktursvackan inte blir alltför djup kommer arbetslösheten endast stiga måttligt. Fallande inflation kommer även medföra reallöneökningar senare under det kommande året.
I takt med att konfidensen om att centralbankerna har höjt färdigt har ökat och att inflationen faller tillbaka snabbare än vad de väntat sig har vi sett inledningen på en kraftig återhämtning för både Stockholmsbörsen och den svenska kronan. Potentialen är som störst i de mer räntekänsliga sektorerna som fastigheter. Så länge centralbankerna inte gör marknaden besviken och väntar för länge med räntesänkningar är det rimligt att tro att Stockholmsbörsen och kronan kommer fortsätta att återhämta sig även om resan som alltid inte kommer vara spikrak.
Erik Lundkvist har arbetat på Coeli sedan 2004 och har mer än 15 år i branschen. Erik är Head of Public Market Investments & CIO på Coeli och har det övergripande ansvaret för bolagets kapitalförvaltning och tillgångsallokering. Erik är även ansvarig för kapitalförvaltningen av Coelis strategiska portföljer samt för utvärderingen av nya kapitalförvaltarteam. Erik är även auktoriserad finansanalytiker, CEFA, från Handelshögskolan i Stockholm och medverkar i Coelis Husvy varje månad.