Logga in
Förordningen, som reglerar hur finansiella aktörer ska informera om hållbarhet i sina produkter, består av totalt 20 artiklar. I centrum står artiklarna 6, 8 och 9 som fokuserar på transparens för att klassificera fonder, med målet att underlätta för investerare att göra informerade val utifrån sina egna hållbarhetspreferenser – en god ambition.
Artikel 6 handlar om transparens kring hur hållbarhetsrisker integreras och gäller alla fonder. Artikel 8 handlar om transparens för en fond som främjar miljörelaterade eller sociala egenskaper. Artikel 9 handlar om transparens för en fond som har hållbara investeringar som sitt huvudsakliga mål.
En viktig skillnad mellan artikel 8 och artikel 9 ligger i fondens investeringsmål. Även om regleringen är tydlig, har en utmaning uppstått i hur dessa artiklar marknadsförs. Fonder enligt artikel 6, 8 och 9 har
kommit att beskrivas som "ej gröna", "ljusgröna" och "mörkgröna", vilket antyder en rangordning från sämre till bättre. Detta kan vara missvisande och motverkar förordningens syfte att skapa tydlighet och förenkla för investerare.
Lägg därtill den ”gröna rörelsens” utmaning med risk för grönmålning. Trots att förordningen syftar till att förhindra detta, kan den nuvarande tillämpningen och kommunikationen leda till oavsiktliga överdrifter och löften om "guld och gröna skogar". Det är viktigt att understryka att skillnaden mellan SFDR:s artikel 8 och 9 handlar om en fonds investeringsmål, vilket fastställs i fondens prospekt – ett reglerat dokument som styr både investeringsstrategin och förvaltningsinstruktionen.
Om vi utgår från förordningen och en fonds prospekt bör vi undvika risken för en missvisande "grön rörelse" från ljusgrönt till mörkgrönt, men däremot tydligt beskriva en fonds strategi, investeringsmål, tema och kriterier. Detta kan underlätta för investerare att göra bättre informerade val baserat på egna mål och preferenser.
Finansinspektionens strategi att motverka grönmålning inom finansbranschen är viktig för att upprätthålla förtroendet för en hållbar finansmarknad. Vi värnar om vårt förtroende och strävar efter att vara
transparenta med hur vi integrerar hållbarhet i våra investeringar, vår kapitalförvaltning och vår rådgivning.
Ulrika är Coelis hållbarhetschef och styrelsearbetare i Coeli-gruppen. Föreläsare och delar gärna erfarenheter samt tankar om hållbarhet i näringsliv som finansmarknaden.