Logga in
”Globala målen är den mest ambitiösa agendan för hållbar utveckling som världens länder någonsin antagit och finns till för att uppnå fyra fantastiska saker till år 2030: Att avskaffa extrem fattigdom. Att minska ojämlikheter och orättvisor i världen. Att främja fred och rättvisa. Att lösa klimatkrisen. Genom Globala målen för hållbar utveckling kan det här bli verklighet.” Så inleds FNs programförklaring för de globala målen.
De globala målen består av 17 huvudmål och 169 delmål, vilket är ett omfattande ramverk som många investerare, kapitalförvaltare och företag både i Sverige och internationellt arbetar aktivt med på olika sätt. Vi gör det också i våra investeringsstrategier och processer.
Vi får ödmjukt erkänna att det återstår betydande utmaningar för att uppnå de globala målen. En reglerad omställning och en effektiv allokering av kapital till det som definieras som 'grönt' inom EU är en både komplex och utmanande resa.
2015 uppskattades den årliga kostnaden för att uppnå SDG till cirka 7,6 biljoner dollar. Dessutom krävs enorma investeringar för att möjliggöra ”en modern, resurseffektiv och konkurrenskraftig ekonomi: där det inte finns några nettoutsläpp av växthusgaser år 2025; där den ekonomiska tillväxten har frikopplats från resursförbrukningen, och; där inga människor eller platser lämnas utanför”, som EU uttrycker sin ambition med den gröna given.
Den danske forskaren och skribenten Bjorn Lomborg påpekar att: ”För att rädda de globala målen måste vi hitta målsättningar där begränsade resurser kan ge turbo-resultat.”
Vi håller med. Som en aktör på finansmarknaden har vi ett stort ansvar att investera och förvalta kapital på ett ansvarsfullt sätt som skapar störst möjliga effekt, i enlighet med vårt uppdrag och det förtroende våra kunder ger oss. Och i detta vill vi bredda våra perspektiv och prioritera våra insatser.
Ulrika är Coelis hållbarhetschef och styrelsearbetare i Coeli-gruppen. Föreläsare och delar gärna erfarenheter samt tankar om hållbarhet i näringsliv som finansmarknaden.