Skriv ut

Förvaltarkommentar Coeli Global Selektiv december 2020

14,8 procent i avkastning blev facit när vi nu ser tillbaka på 2020. Det är helt i linje med vad vi förväntade oss när året inleddes och vi är stolta över att ha uppnått det målet trots allt som hände. För december månad specifikt blev avkastningen ganska exakt 2 procent, vilket var 1,4 procent bättre än vårt jämförelseindex. De som bidrog mest till detta var aktier som adidas och Pagseguro, medan de som gick svagt inkluderar Fiserv och Thermo Fisher. Extra roligt är att fonden fortsätter slå nya all time high, vilket är glädjande för då vet vi att ni andelsägare har tjänat pengar oavsett när ni investerade i fonden.

Händelser och trender i marknaden – vad dominerar utvecklingen?
Brexit och coronakrisen har dominerat nyheterna men är inte de trender som är av högsta vikt när vi blickar framåt. Betydligt större är exempelvis det snabbt accelererande globala teknologikrig vi just nu befinner oss i. I boken ”Samsung Rising” kan man läsa att företagets ordförande redan 1993 förutspådde att när det kalla kriget försvann skulle ett nytt krig börja, det tekniska kriget, ett kallt och hårt krig. Det sker nu dagligen via cyberattacker, handelskonflikter och mängder av företagsförvärv inom teknologi av kinesiska och amerikanska bolag. En annan stor trend som har påverkat världen i årtionden är den gradvisa sänkningen av räntorna världen över, som skett dels som svar på den svaga inflationen, dels som svar på det enorma kapital som skapas. Båda dessa trender fortsätter dominera världens börser. Vårt jobb är att översätta dem till aktieval inom fonden och se till att trenderna jobbar med oss, inte mot oss.

Förändringar i portföljen med kort motivering
Under december månad gjorde vi två portföljförändringar. Bland våra svenska innehav sålde vi av fettillverkaren AAK och investerade i stället i småländska IT-företaget Fortnox, som byggt upp ett fantastiskt redovisningsprogram som troligen en hel del av er som driver företag känner till. Den andra förändringen är att vi sålt av vårt australiensiska kontorsfastighetsbolag Dexus, ett fint företag som säkert kommer klara coronakrisen fortsatt väl, men vars aktie troligen kommer stå stilla ett tag till. Istället investerade vi de pengarna i en ny special situation aktie, nämligen franska Renault. Renault har fått in en ny företagsledning och kommer under 2021 genomgå ett ordentligt kostnadsbesparingsprogram samt ompositionering av sin produktportfölj. En special situation aktie likt Renault kommer ofta med både högre upp- och nedsida, men vår bedömning är att om de här omstruktureringsaktiviteterna bara delvis lyckas, så har aktien en attraktiv 50-100 procent uppsida under kommande ett till två år.

Fondens positionering – marknadstro framåt
Vi vågar sticka ut hakan och påstå att vi aldrig har haft en så bra portfölj som nu och inte heller så många nya investeringsidéer som i nuläget. Vår förhoppning är att få möjlighet att komma ut och besöka våra företag på plats snart igen. Vi gjorde över 100 företagsinteraktioner under 2020 och målet är att göra bra många fler under 2021. Nu kör vi!

Coeli Global Selektiv

Utveckling per andelsklass 1 mån i år 3 år Från start
Coeli Global Selektiv – R SEK 1,99% 14,78% 47,42% 132,07%
Jämförelseindex 0,63% 2,18% 33,95% 88,13%

USA

USA57.5%

Tyskland

Tyskland7.4%

Frankrike

Frankrike5.3%

Nederländerna

Nederländerna5.0%

Indien

Indien4.8%

Brasilien

Brasilien4.1%

Sverige

Sverige3.9%

Övrigt

Övrigt11.98%
0%20%40%60%80%100%

Teknik

Teknik26.18%

Konsument, stabil

Konsument, stabil22.03%

Industri

Industri17.92%

Finans

Finans14.81%

Konsument, cyklisk

Konsument, cyklisk8.90%

Fastigheter

Fastigheter5.44%

Kommunikation

Kommunikation4.37%

Övrigt

Övrigt0.33%
0%20%40%60%80%100%

 

Andreas Brock, CFA

Fondförvaltare av Coeli Global Selektiv

Henrik Milton

Fondförvaltare av Coeli Global Selektiv

Översikt
Startdatum 2014-11-28
Förvaltningsavgift 1,4 %
Prestationsbaserad avg. Ja, 10 %
Riskgrad 6 av 7
PPM-nummer 422709
Jämförelseindex MSCI AC World
NTR $ i SEK
Största innehav (%)
FISERV INC. 4,2%
VONOVIA SE /NAMEN 4,1%
GLOBAL PAYMENTS INC 4,1%
MICROSOFT CORP. 4,0%
MARTIN MARIETTA MATERIALS INC. 3,9%

 

Riskinformation
Historisk avkastning ska inte ses som en garanti för framtida avkastning. Pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde. Det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

 

Läs mer om Coeli Global Selektiv

VIKTIG INFORMATION. Detta material utgör inte investeringsrådgivning. En fonds historiska avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Värdet på fondandelarna kan både öka och minska och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Fondens faktablad och informationsbroschyr finns på www.coeli.se och kan även erhållas direkt från Coeli.