Logga in
Likviditetsstrategi föll under oktober med 0,17 %. Sedan årsskiftet har fondandelsvärdet därmed minskat med 3,15 %. Med understödd av bolagsrapporter som levt upp till, eller överträffat förväntningarna sågs en återhämtning på de ledande börserna under oktober. Förhoppningar om att centralbankerna börjar närma sig toppen avseende räntehöjningar bidrog också till att stärka investerarnas riskvilja. Även företagsobligationer i Europa och USA utvecklades positivt med minskade kreditspreadar, samma utveckling sågs dock inte i Norden där värdeutvecklingen var svag även denna månad.
ECB beslutade att höja sin styrränta till 1,5 % och signalerade att fortsatta räntehöjningar är att vänta. Tongångarna från den europeiska centralbanken var dock mjukare än vid tidigare räntemöten och riskerna med en tvär konjunkturinbromsning framhölls. Förväntningarna på amerikanska Federal Reserve inför deras räntebeslut i november är att även de kommer höja räntan med 0,75 %.
Inflationsdata för september påvisade överraskande höga prisökningar i både USA, eurozonen och i Sverige. En stor del av prisuppgångarna förklaras alltjämt av stigande energipriser. Under de senaste veckorna har energipriserna fallit tillbaka i Europa till följd av milt väder och fulla gaslager. Dessvärre förväntas gaspriserna stiga igen när vi går in i de kallare delarna av året.
Utvecklingen i den nordiska företagsobligationsmarknaden var svag där särskilt obligationer från fastighetsbolag fortsatte att gå kräftgång. Störst negativ påverkan på månadens resultat kom från Balder och Samhällsbyggnadsbolaget i Norden, detta trots över lag positiva rapporter från båda bolagen. Balder rapporterade god tillväxt i både intäkter och rörelseresultat, dock med en något stigande belåningsgrad. Balder tillgängliga likviditet ökade under kvartalet och överstiger förfallande lån under resten av 2022 och 2023. Samma mönster sågs även för SBB: god tillväxt och förbättrad likviditet samtidigt som nedskrivningar av fastighetsvärden drev upp belåningsgraden. Den stora nyheten från SBB var dock att de avser att dela ut och särnotera delar av bolagets bostadsfastigheter. Åtgärden medför att SBB blir mer fokuserat på samhällsfastigheter och öppnar upp för att öka andelen banklån vilket ytterligare kan stärka bolagets likviditet under en period då obligationsmarknaden inte erbjuder rimliga finansieringsvillkor.
Störst positivt bidrag kom från kredithanteringsbolaget Intrum som presenterade en rapport som var i linje med förväntan. Bolaget fortsätter att inkassera något över sina prognoser och guidar för en positiv avslutning på året. Investeringstakten väntas dock komma ner något, vilket bör bidra till att sänka skuldsättningen som alltjämt ligger över bolagets målsättning.
Säkerställda bostadsobligationer gav också ett positivt bidrag till resultatet till följd av stabila korträntor och fallande spreadar i detta lågrisksegment. Även obligationer från Dometic bidrog positivt. Bolagets kvartalsrapport var bättre än befarat med stabila marginaler. Dometic förväntar sig en gradvis återhämtning i serviceaffären, som utgör närmare 60 % av försäljningen, under kommande kvartal medan utsikterna för, den för bolaget viktiga, nyförsäljningen av husbilar väntas vara fortsatt svaga.
Under månaden deltog fonden i en nyemission från Vattenfall som emitterade obligationer med kort löptid. Därutöver genomfördes en löptidsförlängning i Intrum där fondens exponering skiftades ut till en obligation förfall 2025. Under månaden avyttrades obligationer från Lakers Group, Norske Skog och SFL Corp. Samtliga har stått emot de senaste månadernas turbulens relativt väl och framstår därför nu som relativt högt värderade.
Utveckling per andelsklass | 1 mån | i år | 3 år | Från start |
Likviditetsstrategi – R SEK | -0.17% | -3.15% | 0.57% | 22.66% |
Gustav har varit verksam i finansbranschen sedan 2006 och har erfarenheter från olika roller inom kapitalförvaltning och bankverksamhet. Innan han började arbeta för Coeli 2008 var han anställd som fastighetsanalytiker på Royal Bank of Scotland, Nordic Branch.