Denna information är avsedd som marknadsföring.
Observera att informationen nedan beskriver andelsklassen (R SEK), som är en andelsklass som är reserverad för privata investerare. Placeringar i andra andelsklasser har i allmänhet andra villkor vad gäller bland annat avgifter, vilket påverkar andelsklassens avkastning. Nedanstående information om avkastning skiljer sig därför från avkastningen i andra andelsklasser.
Nordisk Företagsobligationsfond (Klass R) steg under april med 0,11 %. Sedan årsskiftet har fondandelsvärdet därmed ökat med 2,47 %. Under april smög, för första gången i år, lite mer volatilitet in sig i marknaden. Den ökade turbulensen på kreditmarknaden drevs i första hand av att inflationen i USA inte faller som många hoppats på utan har visat sig vara mer seglivad. Som en konsekvens fortsatte den amerikanska 10 åriga obligationsräntan resan uppåt för att i skrivande stund ligga på 4,57 procent. Amerikanska centralbanken underströk under sitt senaste möte att inflationen också visat sig vara mer ihållande, men höll det i alla fall för osannolikt att en höjning låg i korten. Marknaden prisar nu in en räntesänkning i USA först i december. Från den positiva sidan kan man notera att många bolag som nu rapporterat har kommit in starkt vilket understryker motståndskraften i ekonomin. Ska det positiva klimatet som inlett året hålla i sig vill vi se att inflationen i USA mjuknar framöver.
I Europa steg först kreditspreadar under månaden för att sedan falla tillbaka igen. Kreditspreadar på high yield i Europa ligger just nu på 312 punkter medan spreadarna på investment grade ligger på 54bp. Investeringsklimatet i den nordiska företagsobligationsmarknaden ser fortsatt positivt ut, inte minst för att det i snitt ges påslag på ungefär 200 punkter över europeiska high yield obligationer och ca 50 punkter över när det gäller investment grade. Den korta durationen med ett stort inslag av obligationer med rörlig kupong i Norden är attraktiv i rådande miljö där bolagen betalar höga kuponger samtidigt som räntesänkningar skjuts på framtiden. Med tanke på en osäker omvärld ser vi bäst investeringsmöjligheter i det s.k. crossoverområdet dvs motsvarande obligationer med kreditrating BBB / BB.
Obligationer från försäkringsbolaget SiriusPoint var återigen den största bidragsgivaren efter att i slutet av månaden ha presenterat en stark kvartalsrapport. Det underliggande resultatet förbättrades mot föregående år och bolagets strategiomläggning fortsätter att ge positiva effekter. Under kvartalet genomförde SiriusPoint en refinansiering av två obligationer vilket kommer att stärka bolagets solvensgrad avsevärt. God utveckling sågs även för obligationer från fastighetsbolaget CIBUS som rapporterade något stigande förvaltningsresultat samtidigt som värdet på bolagets fastigheter skrevs ned något. CIBUS har under inledningen av året refinansierat delar av sin obligationsskuld till förmånliga villkor, därigenom förlängs förfalloprofilen på bolagets skulder samtidigt som räntekostnaderna minskar.
Obligationer från Scatec, en leverantör av förnyelsebar elektricitet, steg i värde efter att bolaget rapporterat ett högre rörelseresultat än förväntat samtidigt som bolaget justerade upp sin prognos för helåret 2024. Efter ett par år med motvind för nya projekt till följd av kostnadsinflation och stigande räntor ser nu tillväxtutsikterna för Scatec väsentligt bättre ut. I kvartalet färdigställdes två solcellsparker som ökar den installerade kapaciteten med närmare 20% samtidigt som två nya projekt byggstartades.
Heimstaden AB bidrog också positivt med stöd av gruppens rörelsedrivande bolag som mot förväntan rapporterade stigande fastighetsvärden och god takt i privatiseringsprogrammet där lägenheter avyttras till hyresgäster.
Negativ påverkan på månadens resultat sågs främst Bayport vars obligationer handlas svagt sedan bokslutet presenterades i februari. Trots låga kreditförluster och måttligt stigande utlåning sliter bolaget med lönsamheten till följd av pressade marginaler på utlåningen och höga upplåningskostnader. Därtill påverkades resultatet generellt negativt av fastränteobligationer som föll något i värde till följd av stigande marknadsräntor.
Under månaden avyttrades obligationer från Assemblin och innehavet av oligatioenr från ViaCon minskades. Nyinvesteringar gjordes i bland annat Home Services Group (HSG). Med varumärken som Hemfrid och Veterankraft är HSG marknadsledande inom hushållsnära tjänster i Sverige. HSG uppskattas för dess stabila intäktsbas där huvuddelen av intäkterna kommer från abonnerande privatkunder. Bolagets strategi inbegriper att fortsätta konsolidera en mycket fragmenterad marknad.
Fredrik har varit verksam i branschen sedan 2001. Han har förvaltat kreditfonder och hedgefonder på Catella Fonder och Nordic Cross Asset Management. Han har också arbetat som analytiker på Nordea och Öhman Fondkommission. Fredrik har civilekonomexamen från Lunds Universitet.
Gustav har varit verksam i finansbranschen sedan 2006 och har erfarenheter från olika roller inom kapitalförvaltning och bankverksamhet. Innan han började arbeta för Coeli 2008 var han anställd som fastighetsanalytiker på Royal Bank of Scotland, Nordic Branch.