Coeli Nordisk Företagsobligationsfond (Class R) steg under februari med 0,64 %. Sedan årsskiftet har fondandelsvärdet därmed ökat med 2,79 %. Förhoppningar om fortsatt fallande marknadsräntorna stötte i februari på bakslag i kölvattnet av ökad oro för mer ihållande inflation. De korta marknadsräntorna är nu avsevärt mycket högre än de längre vilket brukar ses som en pålitlig indikator för stundande lågkonjunktur. Konjunkturen i såväl USA som Europa har dock visat mer motståndskraftig än vad många förväntat sig vilket också håller upp inflationsförväntningar och räntor.
För svenskt vidkommande ser det tuffare ut med oroväckande hög inflation (ex energi) som inte visar tecken på att ge med sig riktigt än. Med hög privat skuldsättning och en stor andel rörliga bolån få vi förbereda oss på sämre tillväxt i Sverige än i många andra länder.
Sammantaget fortsätter marknaden att skjuta räntetoppen högre och längre framför sig. I USA har räntetoppen flyttats fram till juli och förväntas i skrivande stund landa på 5,5 procent medan toppen i Europa förväntas landa på 3,75 procent.
Trots högre marknadsräntor höll riskfyllda tillgångar emot hyggligt väl under månaden. Kreditspreadar som tidigare rört sig i tandem med marknadsräntor var överlag stabila vilket skulle kunna ses som ett tecken på att rädslan för en stundande lågkonjunktur i USA och Europa börjar ebba ut.
Månadens största bidragsgivare var Castellum vars obligationer steg efter att bolaget annonserat en större, fullt ut garanterad, företrädesemission. Emissionen syftar till att stärka bolagets kreditprofil och ge utrymme för att fortsätta driva utvecklingsprojekt.
Obligationer från andra fastighetsbolag utvecklades också starkt med goda bidrag från bland annat Heimstaden AB och Samhällsbyggnadsbolaget i Norden vars bokslutsrapporter togs emot väl av marknaden. SBB rapporterade över lag svagare siffror, vilket var i linje med förväntan. Samtidigt presenterades ytterligare tänkbara åtgärder för att minska bolagets skuldsättning. Tillsammans med de fastighetsförsäljningar som gjordes under hösten, som ännu inte fått full effekt, väntas bolaget under våren fortsatt uppfylla kraven för en bibehållen kreditrating. Förutom fallande tillgångsvärden uppvisade Heimstaden Bostad relativt stabila nyckeltal. Därtill annonserades en nyemission där befintliga ägare stöttar bolaget med nytt kapital i syfte att köpa tillbaka obligationer och minska utestående skuld.
Positiva bidrag erhölls även från (åter)försäkringsbolaget SiriusPoint efter att bolaget rapporterat en resultatförbättring under det fjärde kvartalet. Bolagets strategiska omläggning med mindre exponering mot återförsäkringsrisk fortsätter vilket väntas leda till mer stabil resultatutveckling under kommande år.
Negativ påverkan på månadens resultat kom främst från utbildningsbolaget YrkesAkademin. Bolaget tvingades under februari till en ny omförhandling av lånevillkoren med obligationsinnehavarna. Detta till följd av en ansträngd likviditetssituation och bleka utsikter för 2023 till följd av lägre efterfrågan på bolagets utbildningar från Arbetsförmedlingen.
Under månaden genomfördes nyinvesteringar i förpackningstillverkaren Billerud och Scatec, en utvecklare och producent av förnybar energi. Avyttringar skedde av obligationer från Corem och Catena, därmed minskas fondens exponering mot fastighetsbolag.
Utveckling per andelsklass | 1 mån | i år | 3 år | Från start |
Coeli Nordisk Företagsobligation R SEK | 0.64% | 2.79% | -1.30% | 12.26% |
Gustav har varit verksam i finansbranschen sedan 2006 och har erfarenheter från olika roller inom kapitalförvaltning och bankverksamhet. Innan han började arbeta för Coeli 2008 var han anställd som fastighetsanalytiker på Royal Bank of Scotland, Nordic Branch.
Fredrik har varit verksam i branschen sedan 2001. Han har förvaltat kreditfonder och hedgefonder på Catella Fonder och Nordic Cross Asset Management. Han har också arbetat som analytiker på Nordea och Öhman Fondkommission. Fredrik har civilekonomexamen från Lunds Universitet.