Denna information är avsedd som marknadsföring.
Observera att informationen nedan beskriver andelsklassen (R SEK), som är en andelsklass som är reserverad för privata investerare. Placeringar i andra andelsklasser har i allmänhet andra villkor vad gäller bland annat avgifter, vilket påverkar andelsklassens avkastning. Nedanstående information om avkastning skiljer sig därför från avkastningen i andra andelsklasser.
Nordisk Företagsobligationsfond (Class R) steg under maj med 0,10 %. Sedan årsskiftet har fondandelsvärdet därmed ökat med 2,58 %. Maj månad präglades av lugna marknader med låg volatilitet men fortsatt hög riskaptit. Den för riskaptiten så viktiga amerikanska 10 åriga räntan sjönk tillbaka något under månaden efter att inflationssiffror kommit in i linje med förväntan i stället för högre som tidigare i år. Som vi skrivit om tidigare har den ekonomiska utvecklingen i USA varit överraskande motståndskraftig jämför med Europa. Nu visar en del indikatorer på lite svagare makro i USA men en ljusning i Europa. Exempelvis har inköpschefsindex för tillverkningsindustrin stigit och i Sverige visade SEB:s Företagarindikator på ökad optimism bland företagen.
Kreditspreadar på företagsobligationer sjönk något under månaden. Europeiska kreditindex visar ett kreditpåslag på runt 290bp för high yield obligationer och ca 50bp för investment grade obligationer. Det är strax under sina historiska genomsnitt. Norden ser fortsatt mer attraktiv ut med kreditpåslag på ca 450 - 500bp på high yield och 50 -100bp på investment grade. Den relativt korta durationen i Norden med många obligationer knutna till rörliga ränta ger också högre kuponger vilket så klart svider för bolagen men gynnar obligationsinnehavare. Emissionsmarknaden på såväl high yield som investment grade är vidöppen och präglas fortfarande i mångt och mycket av refinansieringar.
Bland månadens största bidragsgivare återfanns fartygsleasingbolaget Ocean Yield som presenterade en stabil kvartalsrapport som levde upp till förväntningarna. Bolagets kreditprofil gynnas av en solid backlog som i genomsnitt sträcker sig över tio år, ett par starka år i de flesta shippingsegment har dessutom bidragit till att minska både residualvärdes- och motpartsrisk. Obligationer från kredithanteringsbolaget Hoist Finance utvecklades väl efter att bolaget emitterat nya obligationer på, för bolaget, förmånliga villkor. I slutet av månaden annonserade Hoist att samarbetet med branschkollegan Lowell fördjupas genom ett förvärv av en portfölj med förfallna lån.
Med allmänt stigande marknader och god riskaptit sågs god utveckling för obligationer från fastighetsbolag där bland annat fondens innehav av Balder och Heimstaden utvecklades väl. Sektorn gynnades av fallande räntor och att flera bolag visat att de har tillgång till kapitalmarknaderna genom emissioner till rimlig prissättning.
Viss negativ påverkan på månadens resultat sågs från Magnolia Bostad som i slutet av april släppte en delårsrapport som påvisade ännu ett kvartal utan försäljningar av nya projekt. Som svar på de utmanande marknadsförutsättningarna har Magnolia genomfört kostnadsbesparingar och fokuserar organisationen mot storstadsområden, under kvartalet visade ägaren Areim sitt stöd för bolaget genom att göra ytterligare ett kapitaltillskott. Därutöver sågs nedgångar för obligationer från finansbolaget Bayport som efter en tid med svag resultatutveckling meddelade att förhandlingar om villkorsändringar med obligationsinnehavare kommer att inledas.
Under månaden avyttrades obligationer från 4Finance och en nyinvestering genomfördes i grön hybridobligation från danska Topsoe, en ledande leverantör av katalysatorer och teknik till bland annat kemiföretag och raffinaderier. Topsoes har en tydligt grön profil då dess produkter bidrar till att minska energiåtgången i kemiska processer och bolagets lösningar inom bland annat så kallade e-bränslen gör bolaget till en nyckelspelare i omställningen till ett fossilfritt samhälle.
Fredrik har varit verksam i branschen sedan 2001. Han har förvaltat kreditfonder och hedgefonder på Catella Fonder och Nordic Cross Asset Management. Han har också arbetat som analytiker på Nordea och Öhman Fondkommission. Fredrik har civilekonomexamen från Lunds Universitet.
Gustav har varit verksam i finansbranschen sedan 2006 och har erfarenheter från olika roller inom kapitalförvaltning och bankverksamhet. Innan han började arbeta för Coeli 2008 var han anställd som fastighetsanalytiker på Royal Bank of Scotland, Nordic Branch.