Logga in
Denna information är avsedd som marknadsföring.
Observera att informationen nedan beskriver andelsklassen (R SEK), som är en andelsklass som är reserverad för privata investerare. Placeringar i andra andelsklasser har i allmänhet andra villkor vad gäller bland annat avgifter, vilket påverkar andelsklassens avkastning. Nedanstående information om avkastning skiljer sig därför från avkastningen i andra andelsklasser.
Nordisk Företagsobligationsfond (Class R) steg under november med 0,44 %. Sedan årsskiftet har fondandelsvärdet därmed ökat med 6,79 %. Den mest omskrivna händelsen i massmedia under månaden var tveklöst det amerikanska valet där Donald Trump valdes till president. Republikanerna lyckades därtill säkra majoritet i kongressens båda kamrar vilket ger betydande möjligheter att driva igenom presidentens politik. Det som tillkännagetts avseende den ekonomiska politiken har främst handlat om ökade handelshinder genom införandet av tullar och ofinansierade skattesänkningar. Marknadsreaktionen på valet var initialt stigande amerikanska räntor och börskurser, räntorna vände senare under månaden ner medan det starka sentimentet på börsen bestod.
På den politiska scenen i Europa lyckades von der Leyen till slut, sex månader efter valet, få en ny EU kommission på plats. Detta samtidigt som Tyskland genomgick en regeringskris med nyval utlyst till februari. Frankrike tycks vara på samma väg som sitt grannland då dess regering ställs inför ett misstroendevotum i början av december.
Mindre turbulent var det från centralbankerna, amerikanska Federal Reserve levererade i linje med förväntningarna en räntesänkning på en kvarts procentenhet. Med en fortsatt stark arbetsmarknad i USA har utsikterna för kommande sänkningar dock mattats av. Här på hemmaplan valde Riksbanken att sänka reporäntan med en halv procentenhet. Riksbanken guidar fortsatt för fler räntesänkningar då inflationen har pressats tillbaka och konjunkturen bedöms alltjämt vara svag.
Bland månadens största positiva bidragsgivare återfanns fastighetsbolaget Heimstaden. Under november emitterade Heimstaden Bostad obligationer i flera olika transaktioner och genomförde samtidigt återköp av utestående obligationer, sammantaget förlängs därmed förfalloprofilen på bolagets skulder och refinansieringsrisken minskas. Ett positivt bidrag kom även från Bayport Management som meddelade att bolaget kommit överens med obligationsägare om att förlänga löptiden på två av bolagets utestående obligationer.
Fastränteobligationer från bland annat Sagax och Securitas utvecklades väl följd av fallande långa marknadsräntor. Securitas understöddes dessutom av en stark kvartalsrapport innehållande förbättrade marginaler, solitt kassaflöde och en skuldsättning som fallit under målet.
Även obligationer från Scatec, som utvecklar och producerar förnybar energi, utvecklades väl efter en stark rapport. Bolagets vinst steg kraftigt jämfört med för ett år sedan tack vare ökad elproduktion och vinster vid försäljningar av anläggningar. Scatec presenterade även en uppdaterad strategi med ett mer koncentrerat geografiskt fokus, försäljningar av driftsatta sol- och vindkraftsparker och fortsatt självfinansiering av nya utvecklingsprojekt.
Viss negativ påverkan på resultatet kom från Topsoe som utvecklades sämre till följd av negativt nyhetsflöde kring investeringstakten i nya anläggningar för produktion av vätgas och biobränslen. Obligationer från Norske Skog föll i värde efter att bolaget i slutet av oktober rapporterat ett fallande resultat samtidigt som omställningen från papper till kartong vid bruket i Frankrike blir både dyrare och tar längre tid än planerat.
Under månaden avyttrades obligationer från Castellum till förmån för en investering i det finska fastighetsbolaget Citycon. Som en ledande nordisk aktör inom köpcentrum har Citycon arbetat i motvind de senaste åren. Med en renodling av fastighetsportföljen och en stärkt balansräkning genom en nyemission tidigare under året bedöms bolagets obligationer erbjuda möjlighet till god riskjusterad avkastning. Därtill deltog fonden i en emission från det mindre fastighetsbolaget Logistri. Obligationer från bland annat Greenfood, Axentia och iLoq avyttrades i syfte att få en något spetsigare portfölj.
Gustav har varit verksam i finansbranschen sedan 2006 och har erfarenheter från olika roller inom kapitalförvaltning och bankverksamhet. Innan han började arbeta för Coeli 2008 var han anställd som fastighetsanalytiker på Royal Bank of Scotland, Nordic Branch.