Logga in
Nordisk Företagsobligationsfond (Class R) sjönk med -0,15 procent under oktober. Sedan årsskiftet har fondandelsvärdet därmed minskat med 2,21 procent. Såväl företagsobligations- som aktiemarknaden slutade månaden i moll. För andra månaden i rad ökade spreadarna inom det högavkastande segmentet. Investment grade bolagen klarade sig bättre med mer eller mindre oförändrade spreadar över månaden, men med en svag avslutning under de sista dagarna. Riskviljan tyngdes återigen av den ökade smittspridningen och nya restriktioner i flera europeiska länder, däribland Tyskland och Frankrike.
I den nordiska primärmarknaden var aktiviteten något lägre jämfört med föregående månad, nyemissioner sågs främst från en handfull svenska fastighetsbolag.
En bit in i rapportsäsongen kan det konstateras att flertalet av de bolag som ingår i portföljen och har presenterat sina kvartalssiffror utvecklas väl, trots i många fall utmanande förutsättningar. Försäkringsbolagen Tryg och Gjensidige går mycket starkt med både premietillväxt och solid kapitaltäckning. Bland de mer konjunkturkänsliga bolagen kan Hexagon och Stolt-Nielsen lyftas fram. Hexagon nådde under kvartalet sin högsta rörelsemarginal någonsin trots en något vikande försäljning. Stolt-Nielsen överträffade marknadens förväntningar med råge, tack vare god kostnadskontroll steg marginalen och bolaget minskade belåningsgraden signifikant. Även bankerna har kommit in starkare än förväntat, såväl Nordea som DNB har rapporterat lägre kreditförluster än väntat och uppvisar betryggande nivåer för kapitaltäckning.
Bland månadens största bidragsgivare återfanns kredithanteringsbolaget B2 Holding vars obligationer steg i värde efter att ett par sektorkollegor avlagt starka kvartalsrapporter med inkasseringar som överstigit tidigare prognoser och resultat som överträffade förväntningarna. Kvartalsrapporten från B2 väntas under första veckan i november.
På den negativa sidan återfanns bland annat obligationer från Intrum, som trots en solid kvartalsrapport, handlades ned. Även fastighetsbolag utvecklades relativt svagt med negativa bidrag från bland annat Akelius och Samhällsbyggnadsbolaget i Norden. Akelius levererade en kvartalsrapport som påvisade en oförändrad belåningsgrad, framöver kommer bolaget att fokusera mindre på fastigheter med renoveringsbehov vilket kan komma att stärka räntetäckningsgraden och öppna upp för en högre rating. Samhällsbyggnadsbolaget rapporterade ett flertal fastighetstransaktioner där portföljen renodlas genom avyttringar av kontorsfastigheter och investeringar i vård- och omsorgsfastigheter.
Under månaden genomfördes en nyinvestering i obligationer från Hoist Finance, vilket blir fondens tredje innehav bland kredithanteringsbolag. Hoist särskiljer sig från flertalet konkurrenter genom att vara ett reglerat finansmarknadsbolag, vilket medför att bolaget kan ta emot insättningar som ger branschledande upplåningskostnader. Investeringen i Hoist motiveras av bolagets starka kassaflöden, innan portföljinvesteringar, goda kapitaltäckning och annonserade kostnadsbesparingsprogram som väntas leda till ökad lönsamhet under kommande år. Därutöver adderades Akelius Residential till portföljen samtidigt som obligationer från Castellum och ÅF Pöyry avyttrades.
Investerarvärldens fokus har under månaden till stora delar varit det amerikanska presidentvalet. Valundersökningar visar fortsatt på en seger för Biden, men med valet 2016 färskt i minnet har marknaderna börjat ta höjd för ett scenario utan en klar vinnare och en mer utdragen process för att utse USA:s nästa president. Under sista veckan i oktober handlade aktiemarknaderna ned, bland annat sjönk S&P 500 med 5,6 procent, vilket är den sämsta veckan för indexet sedan mars.
Även coronaviruset har påverkat investerarsentimentet negativt under månaden. Smittspridningen har fortsatt att öka och Europa har passerat 10 miljoner fall. Som ett led av detta väljer allt fler länder att införa striktare restriktioner. I Tyskland stängs bland annat barer, restauranger och gym och Storbritannien väljer att i stort sett stänga ned landet under en månads tid för att minska smittspridningen.
Europeiska centralbanken (ECB) lämnade som väntat styrräntan oförändrad på 0,0 procent, även stödköpsprogrammet lämnades oförändrad. Samtidigt framhöll ECB att det kan komma ytterligare åtgärder mot slutet av året om tillväxten i euroområdet fortsätter tappa fart. BNP-utfallet under fjärde kvartalet 2020 bedöms enligt ECB kunna bli betydligt lägre än tidigare prognoser, speciellt om många länder väljer att införa strikta restriktioner. Statistik från Eurostat visar att BNP i euroområdet sjönk med 4,3 procent i det tredje kvartalet jämfört med samma kvartal ifjol. Dock visar det på en tillväxt om 12,7 procent jämfört med andra kvartalet 2020.
SCB publicerade konsumentprisindex för svensk del under månaden, vilken visade på en ökning om 0,4 procent under september, vilket var lägre än väntat. Den svenska Riksgälden har under månaden publicerat en uppdaterad prognos över det svenska budgetsaldot. Riksgälden räknar med ett underskott om SEK 256 miljarder under innevarande år, avsevärt bättre de drygt SEK 400 miljarder Riksgällende prognosticerade i maj.
De europeiska- och nordiska kreditmarknaderna visade under månaden stigande kreditspreadar. Likt aktiemarknaderna påverkades kreditmarknaderna av det amerikanska valet och ökad smittspridning. Stibor 3-månaders fortsatte att gå ned och noterades till -0,07 procent i slutet av månaden. Den svenska tio-åriga statsobligationen visade en fallande räntenivå och noterades till -0,07 procent. Tysklands tio-åriga statsobligation visade fallande räntor med 10 baspunkter och noterades på –0,63 procent medan avkastningen på den amerikanska tio-åriga statsobligationen steg med 21 baspunkter och noterades på 0,88 procent i slutet av månaden.
Utveckling per andelsklass | 1 mån | i år | 3 år | Från start |
Coeli Nordisk Företagsobligation R SEK | -1.90% | -10.08% | -5.06% | 7.77% |
Gustav har varit verksam i finansbranschen sedan 2006 och har erfarenheter från olika roller inom kapitalförvaltning och bankverksamhet. Innan han började arbeta för Coeli 2008 var han anställd som fastighetsanalytiker på Royal Bank of Scotland, Nordic Branch.