United Rentals – en special situations-aktie

United Rentals (URI) är för oss en kortsiktig investering, en så kallad ”special situation”, det vill säga vi vill inte äga aktien långsiktigt men här och nu finns det mycket pengar att tjäna under en lite kortare tid. Värderingsmässigt är de väldigt billiga och det finns alltid någon sorts katalysator till varför aktiekursen ska gå uppåt. Normalt är ungefär 15 procent av fonden fylld av dessa special situations-aktier och fonden kommer aldrig ha mer än en tredjedel av den här typen av aktier.

Först och främst är United Rentals ett jättefint bolag, ett bolag som vi har följt sedan 2011 och som fonden under 2016 tjänat mycket pengar på. Vi har mycket god kontakt med bolaget och bland annat hade vi tidigare i år en privat middag med företagets ekonomichef i USA. Kort om United Rentals så är det idag världens största uthyrningsföretag av utrustning till bygg- och verkstadsindustrin. Tänk ett amerikanskt Cramo/Ramirent, fast bara otroligt mycket större. Hur stort? Cramo till exempel lägger runt 2–2,5 miljarder SEK per år på att köpa material likt kompressorer, bygghissar, bodar och rivningsmaskiner. United Rentals, som har en 13 procents marknadsandel i USA, köper material varje år för nästan 10 gånger mer än vad Cramo gör. Det är ett enormt företag med över 1 000 kontor över hela USA.

URI kommer under 2019 att omsätta nästan 90 miljarder SEK men för bara 8 år sedan omsatte de under 20 miljarder SEK. Deras omsättning har ökat med över 300 procent på bara 8 år (skärmdumpen till höger visar företagets fantastiska finansiella utveckling), delvis drivet av en bra byggmarknad i USA men till allra största del av kontinuerliga uppköp.

Management är toppklass, balansräkningen är en dröm, men trots det så handlas aktien på bara lite över 5x vinsten. Ett sådant här fint företag borde, trots sin cyklikalitet, handlas på runt 8-12x vinsten (vilket den gjorde för bara 12 månader sedan) och vår bedömning är att aktien kommer att komma tillbaka till den värderingen så fort oron för att vi har nått en konjunkturtopp lugnar sig. Med en stor uppsida och begränsad nedsida så passar den här aktien perfekt i vår special situations-del.

Författare

Andreas Brock, CFA
Kapitalförvaltare Coeli Global Selektiv

Köp fond

Om Andreas och Henrik

Andreas och Henrik är ett radarpar som kompletterar varandra både professionellt och privat. De har känt varandra länge och delar drömmen om att förvalta en stjärnspäckad fond. Läs mer om oss.

Läs mer

Om fonden

Coeli Global Selektiv är en aktivt förvaltad globalfond som investerar i cirka 30 av världens finaste bolag åt gången.

Nyhetsbrev

Är du nyfiken på vilka bolag som är världens finaste? Fyll i din e-postadress.

Köp fond

Köp fonden Coeli Global Selektiv

Köp direkt hos oss eller hos någon av våra partners

Välj Coeli eller någon av våra samarbetspartners i listan nedan.

Kontakta Max

För dig som i din profession arbetar med investeringar i olika tillgångsslag eller för dig som förmedlar försäkringar till privatpersoner ber vi dig vända dig till Max för mer information och hjälp.

Max Lundberg
Max.lundberg@coeli.se
073 022 27 01