Zoetis – En riktig champion inom djursjukvård

Älskar du ditt husdjur som det vore ett barn? Det gör många andra också och den här trenden kallas på engelska för ”humanization of pets”, översatt till svenska ”humaniseringen eller förmänskligande av våra husdjur”. Vi behandlar helt enkelt våra husdjur som familjemedlemmar och vi är beredda att lägga mer och mer pengar på deras sjukvård. Personligen hade jag betalat vad som helst för att rädda familjens cockerspaniel ur någon allvarlig sjukdom och jag tror säkert att du som läser det här kan känna igen dig i mitt synsätt.

Den här trenden kan man också investera i och efter samtal med flera av företagen i industrin så har vi beslutat oss för att investera era pengar i Zoetis.

Zoetis är ett stort amerikanskt företag med en omsättning på över 60 miljarder SEK och ett marknadsvärde på närmare 600 miljarder SEK, vilket innebär att de har ungefär 3x större marknadsvärdet än svenska Hennes & Mauritz. Företaget har sitt huvudkontor utanför New York och vi noterar att det är det tredje av våra företag som har sitt huvudkontor i närheten av The Big Apple. De övriga två är Estée Lauder och Mastercard. Zoetis tillverkar och säljer mediciner inom smärta, insomning, vacciner med mera och har ungefär 15 procents marknadsandel sammanlagt i de djursegment som de är verksamma i, exempelvis husdjur, gris, fisk och nötkreatur. I sin industri ser de sig själva som nummer #1 i Nordamerika, Latinamerika och Asien samt som nummer #2-4 i resten av världen.


Källa: Zoetis

Rent finansiellt har Zoetis lyckats växa sin vinst ordentligt under de senaste åren och de ser mycket positivt på sin framtid. Vi anser det rimligt att förvänta oss 6-7 procents omsättningstillväxt under kommande år.


Källa: Bloomberg

Tack vare skalfördelar så kommer vinst per aktie troligen öka med minst 10 procent. Med den mycket starka balansräkningen i ryggen är det troligt att företaget kommer göra fler förvärv framöver, vilket kan öka deras vinst ytterligare. Under årets första kvartal växte justerad vinst med 10 procent men även Zoetis märker av en svagare marknad under coronakrisen så för 2020 kommer vinsten troligen inte växa. 2021 blir det antagligen desto mer fart. På längre sikt är det här ett jättefint innehav att äga – ledande företag med höga marginaler som växer snabbt organiskt och produkter som behövs i både låg- som högkonjunktur. För kärleken till våra husdjur är stark och på deras välbefinnande så är man alltid beredd att lägga pengar.

Författare

Andreas Brock, CFA
Kapitalförvaltare Coeli Global Selektiv

Köp fond

Skriv ut
Om Andreas och Henrik

Andreas och Henrik är ett radarpar som kompletterar varandra både professionellt och privat. De har känt varandra länge och delar drömmen om att förvalta en stjärnspäckad fond.

Om fonden

Coeli Global Selektiv är en aktivt förvaltad globalfond som investerar i cirka 30 av världens finaste bolag åt gången.

Nyhetsbrev

Är du nyfiken på vilka bolag som är världens finaste? Fyll i din e-postadress.

Köp fond

Köp fonden Coeli Global Selektiv

Köp direkt hos oss eller hos någon av våra partners

Välj Coeli eller någon av våra samarbetspartners i listan nedan.

Kontakta Max

För dig som i din profession arbetar med investeringar i olika tillgångsslag eller för dig som förmedlar försäkringar till privatpersoner ber vi dig vända dig till Max för mer information och hjälp.

Max Lundberg
Max.lundberg@coeli.se
073 022 27 01